MENU
klinika

Paralajmërimi i ekspertëve

Lini duhanin, fshikëza do t’ju falënderojë!

28.11.2020 - 15:56

 Nëse pini duhan, ju rrisni ndjeshëm shanset tuaj për të zhvilluar kancer të fshikëzës, paralajmërojnë ekspertët.

“Të gjithë e dinë që pirja e duhanit shkakton kancer të mushkërive, por ata nuk dinë gjithmonë për kancerin e fshikëzës së urinës”, tha Dr. Srinivas Vourganti, një urolog në Qendrën Mjekësore të Universitetit Rush në Çikago i cili specializohet në trajtimin e kancerit të fshikëzës së urinës dhe rrugëve të tjera urinare.

Pirja e duhanit shkakton më shumë se gjysmën e të gjitha rasteve të kancerit të fshikëzës dhe duhanpirësit kanë tre herë më shumë gjasa të marrin kancer të fshikëzës sesa jo duhanpirësit.

“Të njëjtat kimikate të dëmshme që thithni kur pini duhan grumbullohen në urinën tuaj dhe ndërsa fshikëza mban urinën, ajo është e ekspozuar ndaj këtyre toksinave me një shpejtësi më të lartë se pjesët e tjera të trupit,” tha Vourganti në një njoftim për shtyp të universitetit.

Ekspozimi ndaj tymit të dorës së dytë dhe tretësve dhe ngjyrave toksike janë faktorë të tjerë të rëndësishëm rreziku për kancerin e fshikëzës dhe kështu janë infeksionet e përsëritura të traktit urinar dhe burime të tjera të acarimit kronik të fshikëzës, vuri në dukje ai.

Kanceri i fshikëzës së urinës është forma e gjashtë më e zakonshme e kancerit në Shtetet e Bashkuara. Overshtë mbi tre herë më e zakonshme tek burrat sesa tek gratë, dhe rreziku rritet me moshën. Nëntë në 10 pacientë janë më të vjetër se 55 vjeç.

Ashtu si kanceret e tjerë, kanceri i fshikëzës është më i shërueshëm kur gjendet në fazat e hershme, sipas Vourganti dhe Dr. Edward Cherullo, një urolog në Rush.

“Meqenëse nuk ka një kontroll rutinor për kancerin e fshikëzës, siç është për kancerin e gjirit ose zorrës së trashë, mjeti numër një që kemi për diagnostikimin e hershëm të kancerit të fshikëzës është kur një mjek i kujdesit parësor urdhëron një test urine që gjen gjak në urinë”, tha.

Tregoni mjekut tuaj nëse keni gjak në urinë ose keni urinim të shpeshtë dhe / ose të dhimbshëm. Ndërsa këto simptoma shpesh shkaktohen nga kushte jo-kërcënuese për jetën – të tilla si infeksioni i traktit urinar, fshikëza tepër aktive ose një prostatë e zmadhuar – është e rëndësishme të kontrolloheni për të përjashtuar kancerin e fshikëzës.