MENU
klinika

Çfarë thonë mjekët

A është pasta e dhëmbëve efektive për heqjen e nishaneve?

21.12.2020 - 18:36

Kur një nishan i vogël i lirshëm formohet në trupin tuaj, mund të bëhet bezdi, veçanërisht nëse kapet nga rrobat ,bizhuteri ose rritet në një vend që njerëzit e tjerë mund të shohin.

Ju mund të caktoni një takim tek mjeku për ta hequr atë ose për të shkuar në një farmaci për të blerë një duzinë produktesh për ta ngrirë ose shpërndarë atë. Por do të ishte shumë më e thjeshtë nëse mund të përdorni një produkt që tashmë keni në dorë, si pastë dhëmbësh, për të hequr qafe një nishan të varur në lëkurë.

Para se të vendosni  një grumbull pastë dhëmbësh në vendin e nishanit, merrni shënim: Ekspertët e shëndetit thonë se përdorimi i pastës së dhëmbëve (ose ndonjë ilaçi tjetër shtëpiak) për të hequr nishanet e lëkurës në shtëpi nuk është një plan i mirë. Ja pse.

Cfarë janë nishanet e lëkurës?

Nishanet e lëkurës, ose akrokordonët, janë lezione jokancerogjene që mund të rriten në palosjet e lëkurës, siç janë sqetullat, zona e ijeve ose qafa.

Ata zakonisht përbëhen nga një kombinim i qelizave të lëkurës, fibrave të kolagjenit, qelizave nervore, yndyrës dhe enëve të gjakut. Ata shpesh janë bashkangjitur në lëkurë nga një cilindër i hollë i quajtur kërcell.

Ata  mund të jenë  në ngjyrën  e lëkurës , ose ato mund të jenë me ton të kuq.

Rreth 50 deri 60 përqind e të rriturve i zhvillon ato, zakonisht pas moshës 40 vjeç. Në raste të rralla, mund të formohen në një model unazë rreth qafës.

Obeziteti, diabeti, sindroma metabolike dhe virusi i papillomës njerëzore (HPV) shoqërohen të gjitha me një gjasë më të lartë të formimit të nishaneve të varur  në lëkurë.

Nuk  janë kancerogjene. Ato nuk paraqesin rrezik për shëndetin dhe nuk ka nevojë mjekësore për t’i hequr. Akoma, shumë njerëz nuk e pëlqejnë mënyrën se si duken dhe ndjehen dhe si pasojë, dëshirojnë që ato të zhduken.

A është e sigurt t’i heqësh me pastë dhëmbësh?

Njerëzit përdorin pastë dhëmbësh për të gjitha llojet e qëllimeve të lidhura me shëndetin, që nga zvogëlimi i puçrrave deri te trajtimi i pickimeve nga insektet. Nuk ka asnjë provë shkencore, se pasta e dhëmbëve në mënyrë efektive ose të sigurt heq nishanet e lëkurës.

Duhet  të konsultoheni me një mjek për të hequr një nishan. Përfitimi më i madh i vizitës tek një mjek është kontrolli i lezionit, vetëm për t’u siguruar që nuk është një formë e kancerit të lëkurës.

Ndërsa është sigurisht e mundur të përdorni ilaçe shtëpiake ose produkte dhe pajisje pa recetë, heqja në shtëpi mbart disa rreziqe. Infeksioni dhe gjakderdhja e tepërt mund të ndodhin nëse procedurat e heqjes së lëkurës nuk shkojnë siç janë planifikuar.

Dhe nëse nishani është e vendosur në ose afër një artikulimi, plaga mund të ndikojë në lëvizje. Megjithëse rreziku është i vogël, ju gjithashtu mund të dëmtoni një nerv në proces, duke çuar në dhimbje më afatgjata.

Nuk ka asnjë provë që sugjeron se pasta e dhëmbëve është një mënyrë e sigurt ose efektive për të hequr një nishan të bezdisshëm të lëkurës.

Ka disa prova anekdotale se vaji i pemës së çajit, uthulla e mollës, apo edhe hudhra mund të funksionojë kur aplikohet direkt në lezion. Sidoqoftë, shumica e mjekëve rekomandojnë që të hiqni një nishan në një institucion të kujdesit shëndetësor për të minimizuar rrezikun e infeksionit, gjakderdhjes së tepërt ose dëmtimit të nervave.

Një mjek  mund të heqë një nishan shpejt dhe në mënyrë të sigurt, duke përdorur terapi me lazer, krioterapi ose një teh të shkallës mjekësore. Zona mund të mpihet paraprakisht në mënyrë që të mos e ndjeni procedurën.

Zakonisht nuk është e nevojshme të hiqni nishanet, por nëse ato ju shqetësojnë, ka mënyra më të sigurta dhe më të shpejta për t’i hequr sesa të përdorni  pastë dhëmbësh.