MENU
klinika

Simptomat

Çfarë dhimbjeje shkakton skolioza?

29.12.2020 - 11:39

Skolioza është një gjendje kurrizore që ndodh kur kurrizi lakohet ose merr kthesë anash. Kjo mund të tërheqë brinjën nga pozicioni dhe të ushtrojë tendosje në muskujt e shpinës, duke shkaktuar dhimbje dhe shqetësime.

Skolioza nuk është një gjendje e rrallë. Shumë  njerëz zhvillojnë një formë të skoliozës që mund të ketë nevojë për trajtim nga një specialist.

Edhe pse shpesh shfaqet tek fëmijët, skolioza mund të zhvillohet në çdo kohë. Njerëzit që kanë këtë gjendje mund të:

 • Lindin me te (i lindur)
 • Zhvillojnë atë që në fëmijëri  (fillimi i hershëm)
 • Zhvillojnë  në adoleshencë (idiopatike adoleshente)
 • Zhvillojnë  atë si të rritur (degjenerues ose de novo)

Simptomat e skoliozës

Gjatë fazave të hershme të skoliozës, mund të mos ketë shumë simptoma. Kjo është veçanërisht e vërtetë tek fëmijët. Skolioza mund të mbetet e pazbuluar derisa fëmijët të arrijnë fazën e shpejtë të rritjes në adoleshencë.

Sidoqoftë, mund të jetë e vështirë të identifikohet tek të rriturit, sepse është e lehtë të keqinterpretohet si dhimbje shpine. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse keni një formë më të butë të gjendjes.

Të dhëna të vogla mund të drejtojnë drejt një kthese anormale në shtyllën kurrizore, siç janë rrobat e papërshtatshme.

Shenjat e tjera të skoliozës përfshijnë:

 • sjellje jonormale
 • ijet e pabarabarta
 • një shpatull që është më e lartë se tjetra
 • ijet që ulen në një kënd
 • një shtyllë kurrizore që dukshëm nuk është e drejtë
 • Skolioza ka më shumë të ngjarë të shkaktojë dhimbje tek të rriturit. Skolioza mund të rezultojë në:
 • dhimbje mesi
 • ngurtësi
 • lodhje

Kontaktoni me mjekun nëse përjetoni ndonjë nga këto shenja:

dhimbje shpine që nuk përmirësohet pasi përdorni trajtime në shtëpi për një javë

dhimbje që ndërhyn në aktivitetet tuaja të përditshme

dhimbje që të duket sikur po të qëllon këmbët

Këto simptoma mund të shkaktohen nga skolioza më e avancuar.

Çfarë e shkakton dhimbjen e skoliozës?

Në mënyrë tipike, dhimbja që përjetoni me skoliozën e të rriturve është rezultat i presionit në disqet kurrizore, presionit në nyjet e fytyrës dhe dhimbjes së muskujve. Por skolioza mund të shkaktojë dhimbje për arsye të tjera.

Lakimi i shtyllës kurrizore mund të shtrihet ose irritojë nervat. Ajo gjithashtu mund të tendosë nyjet, duke bërë që ato të inflamohen.

Skolioza ndikon gjithashtu në qëndrimin tuaj, gjë që çon në shtrëngim ose lodhje të muskujve, duke shkaktuar dhimbje.

Tek fëmijët, kurba kurrizore mund të rritet pa trajtim. Mënyra më e mirë për të trajtuar dhimbjen e shkaktuar nga skolioza është trajtimi i skoliozës. Në varësi të llojit të dhimbjes, ekzistojnë trajtime të ndryshme të dhimbjes.