MENU
klinika

Simptomat, shkaqet dhe trajtimi

Çfarë mund të bëj për psoriazën e fytyrës?

25.12.2020 - 17:36

Psoriaza është një sëmundje e zakonshme kronike e lëkurës që shpejton ciklin jetësor të qelizave të lëkurës, e cila bën që qelizat shtesë të mblidhen në lëkurë. Ky  grumbullim rezulton në njolla me luspa që mund të jenë të dhimbshme dhe të kruhen.

Këto arna – shpesh të kuqe me luspa- mund të vijnë e të shkojnë, të ndizen për javë ose muaj.

Edhe pse psoriaza ka më shumë të ngjarë të prekë bërrylat, gjunjët, pjesën e poshtme të shpinës dhe skalpin e kokës, ajo mund të shfaqet edhe në fytyrë. Megjithatë, është e rrallë që njerëzit të kenë psoriazë vetëm në fytyrë.

Ndërsa shumica e njerëzve me psoriazë të fytyrës gjithashtu kanë psoriasis të kokës, disa kanë psoriazë të moderuar deri të rëndë edhe në pjesë të tjera të trupit.

Simptomat

Ekzistojnë disa forma të psoriazës së fytyrës. Të gjitha përfshijnë lëkurë që është:

 • kruarje
 • e dhimbshme
 • e irrituar

Gërvishtjet mund të çojnë në carje të lëkurës dhe infeksion potencialisht.

Psoriaza është forma më e zakonshme dhe ka tendencë të shfaqet si copëza të ngritura, me luspa. Nga ana tjetër, psoriasis Guttate, vjen me njolla rozë që janë më të vogla dhe më pak të trasha.

Psoriaza eritrodermike është e rrallë. Ka tendencë të vijë me një skuqje të kuqe të përhapur, si dhe ndryshime në temperaturën e trupit dhe ndjeshmëri të rritur potencialisht ndaj infeksionit.

Shkaqet

Ashtu si me psoriazën në pjesët e tjera të trupit, nuk ka ndonjë shkak të qartë të psoriazës së fytyrës. Studiuesit kanë përcaktuar se trashëgimia dhe sistemi juaj imunitar të dy luajnë një rol.

Shpërthimet e psoriazës mund të shkaktohen nga:

 • stresi
 • ekspozimi ndaj diellit dhe djegieve nga dielli
 • infeksion
 • ilaçe të caktuara, përfshirë litium, hidroksiklorokinë dhe prednizon
 • mot i ftohtë, i thatë
 • përdorimi i duhanit
 • përdorimi i rëndë i alkoolit

Ku ndryshojnë Ekzema dhe  Psoriaza

Ndërsa ekzistojnë ngjashmëri midis ekzemës dhe psoriazës, shkaqet ndryshojnë, ashtu si edhe trajtimet.

Psoriaza është një gjendje kronike që çon në një prodhim të tepërt të qelizave të lëkurës, ndërsa ekzema është një reagim i tepërt ndaj një irrituesi, si rroba të caktuara, sapunë ose kafshë.

Në të dy rastet, lëkura mund të jetë e kuqe, të ketë kruajtje  dhe e pakëndshme – por rrjepja  ka tendencë të jetë unik për psoriazën.

Trajtimi

Për shkak se lëkura në fytyrë  është shumë e ndjeshme, psoriaza e fytyrës duhet të trajtohet me kujdes.

Mjeku  mund të rekomandojë trajtime duke përfshirë:

 • kortikosteroide të lehta
 • kalcitriol (Rocaltrol, Vectical)
 • kalcipotrien (Dovonex, Sorilux)
 • tazaroten (Tazorac)
 • takrolimus (Protopik)
 • pimecrolimus (Elidel)
 • krisaborol (Eukrisa)

Gjithmonë shmangni sytë kur aplikoni ndonjë ilaç në fytyrë. Ilaçet speciale steroide janë bërë për t’u përdorur rreth syve, por shumë mund të shkaktojnë glaukomë dhe katarakt.

Pomada protopike ose kremi Elidel nuk do të shkaktojë glaukomë, por mund të djegë ditët e para të përdorimit.

Nëse kremrat nuk janë të dobishëm, dermatologu mund të përshkruajë ilaçe orale. Një mundësi tjetër është fototerapia, ose terapia e dritës, e cila përdor dritën ultraviolet në një mjedis të kontrolluar.

Drita natyrale e diellit ndonjëherë mund të ndihmojë gjithashtu, por nuk është e njëjtë me fototerapinë. Mbani në mend se rreziku i djegies nga dielli mund të jetë më i lartë kur përdorni disa ilaçe gjatë ditës.