MENU
klinika

Nga The Washington Post

Edhe sa prova duhen? SHBA nuk duhet ta tolerojë më Rusinë!

18.12.2020 - 14:31

Zbulimi që një njësi klandestine në Shërbimin Federal të Sigurisë së Rusisë, FSB, përdori një agjent nervor kimik në përpjekjen për vrasje kundër udhëheqësit të opozitës Alexei Navalny është vërtet alarmante.

Duket se Presidenti Vladimir Putin ka urdhëruar FSB për të vrarë kritikun dhe sfiduesin e tij kryesor.

Ai sugjeron gjithashtu se Rusia ka shkelur haptazi Konventën e Armëve Kimike, një traktat ndërkombëtar që ajo nënshkroi dhe ratifikoi.

Përgjigja e Presidentit Trump ka qenë e mëshirshme. Shtetet e Bashkuara nuk mund të mos veprojnë.

Në tetor, u raportua se institutet kërkimore të Rusisë po vazhdonin të punonin me klasën e agjentëve nervorë ushtarakë të epokës së Luftës së Ftohtë të njohur si Novichok në objektet e maskuara si kërkime civile.

Konventa e Armëve Kimike ndalon zhvillimin, prodhimin, blerjen, grumbullimin, mbajtjen, transferimin ose përdorimin e armëve kimike.

Putin thotë se Rusia i është përmbajtur në mënyrë rigoroze zotimeve të saj.

Por raportet e fundit tregojnë ndryshe.

Një hetim i ri i botuar nga Bellingcat, së bashku me Insider, një organizatë ruse e lajmeve, Der Spiegel e Gjermanisë dhe CNN, zbuluan një njësi klandestine brenda FSB që specializohet në substanca helmuese. Hetimi, duke përdorur shënime telefonike dhe manifeste të udhëtimit ajror, dokumentoi vitet e mbikëqyrjes së Navalny duke filluar në 2017, pak pasi ai njoftoi për herë të parë qëllimin e tij për të kandiduar për president të Rusisë.

Navalny u sëmur në një fluturim nga Tomsk për në Moskë më 20 gusht. Aeroplani bëri një ulje emergjente në Omsk, ku ai u mjekua para se të evakuohej në Berlin.

Laboratorët në tre vende dhe Organizata për Ndalimin e Armëve Kimike konfirmuan përdorimin e agjentëve Novichok kundër Navalny.

Hetimi i Bellingcat identifikoi anëtarët e skuadrës së FSB me emra, fotografi dhe detaje të mbikëqyrjes. “Unë e di kush donte të më vriste”, tha Navalny në një video që dokumentonte përpjekjen. “Unë e di se ku ata jetojnë. Unë e di se ku ata punojnë. ”

Hetimi Bellingcat sugjeron që FSB, gjoja një organ i zbatimit të ligjit, shërben si skuadra e vdekjes pa gjyq e Putin.

Ndërsa Konventa për Armët Kimike ka shtesa për zhvillimin e antidotëve dhe mbrojtjes kundër armëve kimike, prodhimi dhe përdorimi i agjentëve Novichok për të helmuar Navalny janë një shkelje e traktatit.

Një përgjigje e SHBA-së është e nevojshme.

Megjithatë, kur  Trump, u pyet nga një reporter më 21 Shtator se kush mund të kishte helmuar Navalny, ai u përgjigj: “Ne do të flasim për këtë në një kohë tjetër”.

Ne nuk kemi shumë shpresë që Trump do të bëjë më shumë.

Por Presidenti i zgjedhur Joe Biden duhet ta bëjë të qartë se Shtetet e Bashkuara nuk do të justifikojnë një sjellje të tillë të rrezikshme dhe të vendosë sanksione më të rrepta ndaj zyrtarëve rusë, duke përfshirë ato masa të disponueshme sipas Aktit Magnitsky dhe ligjeve të tjera.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ konica.al