MENU
klinika

Ku ajo të jetë në krye...

Kina po përgatitet për një rend të ri botëror!

19.12.2020 - 09:27

Pothuajse një vit më parë, Kina ishte origjina e koronavirusit.

Në dy muajt e parë të vitit 2020, disa komentatorë amerikanë argumentuan rritjen e infeksioneve dhe reagimi fillestarnga autoritetet lokale në qytetin kinez të Wuhan mund të përbënte “Çernobilin” e Kinës, një katastrofë epokale që do të zbulonte dështimet themelore të errëta të Pekinit , shtet autokratik, njëpartiak.

Por ndërsa 2020 po i afrohet fundit, është në Shtetet e Bashkuara ku hija e Çernobilit shfaqet, duke qëndruar mbi një komb të ndarë politikisht që kaloi 300,000 vdekje.

Cilido qoftë mëkati origjinal i Kinës në shfaqjen e sëmundjes -udhëheqja e saj ka arsye të besojë se e trajtoi situatën dukshëm më mirë sesa kundërshtarët gjeopolitikë në Perëndim.

Pas shpërthimit në Wuhan, autoritetet kineze frenuan përhapjen e virusit dhe kufizuan transmetimin e mëtejshëm të komunitetit kur ai shpërtheu në xhepat e vendit.

Suksesi relativ i Pekinit nuk diskutohet gjerësisht në pjesën tjetër të botës.

Ky është një reflektim i shqetësimeve në rritje mbi Presidentin kinez Xi Jinping si forca lëvizëse e një hegjemoni të rrezikshëm, në zhvillim.

2021 shënon njëqind vjetorin e Partisë Komuniste Kineze dhe ardhjen e një programi të ri ekonomik pesë-vjeçar të mbështetur nga planifikuesit qendrorë të Pekinit. Ekonomia e Kinës mund të ketë dalë më shpejt se çdo vend tjetër i madh gjatë pandemisë, por rritja e saj po bëhet më e ngadaltë dhe Xi njeh nevojën për një strumbullar më të thellë.

Vice President Joe Biden gestures toward Chinese President Xi Jinping and his wife Peng Liyuan during an arrival ceremony in Andrews Air Force Base, Md., Thursday, Sept. 24, 2015. Chinese President Xi Jinping and his wife Peng Liyuan are traveling to Washington for a State Visit. (AP Photo/Carolyn Kaster)

Koncepti i “qarkullimit të dyfishtë”, artikuluar së pari në një takim të Byrosë Politike të Kinës në maj, thekson rëndësinë e forcimit të tregut të brendshëm të Kinës, si dhe shkëputjen e mbështetjes së saj në zinxhirët e furnizimit të ankoruar diku tjetër.

Konturet e këtij ndryshimi janë ende pak të vështira për tu dalluar.
Kjo sugjeron një të ardhme ku Kina është edhe më pak e vëmendshme ndaj kërkesave dhe interesave perëndimore sesa është tashmë.
Xi, megjithatë, ende hedh qeverinë e tij si një aktor i përgjegjshëm ndërkombëtar dhe gjatë fundjavës përsëriti synimin e Kinës për të ulur intensitetin e saj të karbonit me 65 përqind gjatë dekadës së ardhshme.Ne po shohim një ndryshim në pozicionimin e Kinës jashtë vendit në mënyra të tjera.
Një pjesë e fundit në Financial Times skicoi se si shpenzimet e bollshme të Kinës për Iniciativën e saj ambicioze të Rripave dhe Rrugëve – projekte të mëdha infrastrukture në vendet në të gjithë Azinë dhe Evropën të mbështetur nga hua masive nga bankat e shtetit kinez – janë ulur në mënyrë dramatike në vitet e fundit.

Nga ana tjetër, qëndrueshmëria e Kinës gjatë vitit të kaluar dhe konsolidimi i vazhdueshëm autoritar i Xi në shtëpi tregon një histori po aq të rëndësishme.

Kina na sfidon të imagjinojmë se logjikat liberale nuk do të funksionojnë ashtu siç mund të presim.

Pëkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ konica.al