MENU
klinika

Zbulojeni...

Ky mineral në gjak ndikon në përkeqësimin e COVID-19!

17.12.2020 - 14:02

Nivelet e larta të kadmiumit në gjak mund të lidhen me përkeqësimin e COVID-19.

Mosha  dhe kushtet shëndetësore kronike nuk janë faktorët e vetëm të rrezikut për infeksion serioz COVID-19. Studiuesit thonë se njerëzit me nivele të larta të kadmiumit të metaleve të rënda mund të kenë gjithashtu shanse më të larta të sëmundjes së rëndë gjatë pandemisë.

Kadmiumi gjendet në cigare dhe në perimet e ndotura. Studimet e mëparshme kanë treguar se ekspozimi afatgjatë ndaj kadmiumit, edhe në nivele të ulëta, mund të dobësojë sistemin mbrojtës të mushkërive.

“Studimi ynë sugjeron që publiku në përgjithësi, si duhanpirësit ashtu edhe jo duhanpirësit, mund të përfitojnë nga zvogëlimi i ekspozimit ndaj kadmiumit,” tha bashkëautori i studimit Sung Kyun Park. Ai është një profesor i asociuar i epidemiologjisë dhe shkencave të shëndetit mjedisor në Shkollën e Shëndetit Publik të Universitetit të Miçiganit, në Ann Arbor.

Ky studim zbuloi se njerëzit me nivele të larta të kimikateve kanë nivele më të larta vdekjesh nga viruse të frymëmarrjes, të tilla si gripi dhe pneumonia, duke sugjeruar se ata mund të jenë gjithashtu më të prekshëm ndaj COVID-19.

Studiuesit analizuan të dhënat nga gati 16,000 njerëz që morën pjesë në Anketën Kombëtare të Shëndetit dhe Ekzaminimit të Ushqimit nga 1988-1994 dhe 1999-2006.

Kadmiumi u mat në urinë në sondazhin e parë dhe në gjak në të dytin. Pas përshtatjes për një numër faktorësh, studiuesit zbuluan se pacientët me nivele kadmiumi në përqindjen e 80-të kishin 15% më shumë gjasa të vdisnin nga gripi ose pneumonia sesa ata në përqindjen e 20-të.

Midis atyre që nuk pinë kurrë duhan, ndryshimi ishte edhe më i madh, me një rrezik 27% më të lartë të vdekjes midis atyre në përqindjen e 80-të sesa ata në përqindjen e 20-të, sipas studimit.

Raporti u botua në numrin e dhjetorit të revistës Environment Health Perspectives.

“Ne nuk mund të shikonim drejtpërdrejt barrën e trupit të kadmiumit midis pacientëve me COVID-19 në pandeminë e hershme”, tha Park në një njoftim për shtyp të universitetit.

“Motivimi ynë ishte të gjenim një faktor rreziku të modifikueshëm që mund të predispozojë njerëzit me infeksion COVID-19 të zhvillojnë një ndërlikim të rëndë dhe të vdesin nga COVID-19”, shtoi Park. “COVID-19 mund të mos jetë një ngjarje e njëhershme

Duhanpirësit duhet të ndalojnë pirjen e duhanit dhe të gjithë duhet të dinë për burimet kryesore të kadmiumit në dietën e tyre: drithërat, orizi, organet e kafshëve si mëlçia dhe veshkat, farat e sojës dhe disa lloje të perimeve me gjethe.

Ka perime të tjera që mund të hani në vend të këtyre.

Për shembull, lakra dhe brokoli dhe perime të tjera përmbajnë nivele të larta të antioksidantëve, por nivele relativisht të ulëta të kadmiumit.

Sipas autorit të lartë të studimit Hoëard Hu, “Lidhjet që gjetëm duhet të verifikohen në popullata të tjera dhe gjithashtu studiuam në lidhje me ndikimin e mundshëm të kadmiumit në sëmundshmërinë dhe vdekshmërinë e lidhur me COVID-19”. Hu është një profesor dhe kryetar i mjekësisë parandaluese në Universitetin e Kalifornisë Jugore, dhe një mjek i profesionit / mjedisit.

“Për fat të keq, trupi i njeriut e ka shumë më të vështirë të nxjerrë kadmiumin sesa metalet e tjerë toksikë, dhe prania e tij në shumë ushqime do të thotë se është e rëndësishme të vazhdohet me zvogëlimin e burimeve të ndotjes së mjedisit që kontribuojnë në praninë e tij në ajër, tokë dhe ujë,” Shtoi Hu.