MENU
klinika

PËRGJIGJET MJEKU

Pse ndodh gjakderdhja pas menopauzës?

20.12.2020 - 11:11

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacientja: Pse ndodh gjakderdhja pas menopauzës?

Mjeku: Nëse keni kaluar menopauzën, nuk duhet të keni më gjakderdhje menstruale. Menopauza do të thotë që nuk keni pasur më mensturacione për 1 vit.

Nëse pas 1 viti pa mensturacione, pra në periudhën e menopauzës keni pasur gjakderdhje atëherë duhet të kontaktoni menjëherë mjekun, pasi një nga shkaqet më të shpeshta dhe të rrezikshmë të kësaj gjakderdhje është kanceri.

Çfarë e shkakton gjakderdhjen pas menopauzës?

Janë disa shkaqe që çojnë në gjakderdhje pas menopauzës:

Polipet: janë rritje të indeve që shfaqen brenda mitrës ose kanalit të qafës së mitrës. Zakonisht nuk janë kancer, por mund të shkaktojnë njolla gjaku, gjakderdhje të mëdha ose gjkderdhje pas mardhënieve seksuale.

Atrofia endometriale: (hollimi i rreshtimit të mitrës): Endometriumi është indi që vesh mitrën. Ai i përgjigjet hormoneve si estrogjeni dhe progesteroni. Nivelet e ulëta të hormoneve pas menopauzës mund të shkaktojnë gjakderdhje.

Hiperplazia endometriale: (trashja e rreshtimit të mitrës): pas menopauzës mund të këni shumë estrogjen dhe pak progesteron. Si rezultat endometriumi bëhet më i trashë dhe për pasojë mund të rrjedhë gjak. Ndonjëherë qelizat në endometrium bëhen anormale. Këto mund të çojnë në kancer parndaj është mirë që të trajtoheni sa më shpejt të jetë e mundur.

Atrofia e vaginës (rrallimi i indit vaginal): estrogjeni është hormoni që ndihmon për ta mbajtur këtë ind të shëndetshëm. Pas menopauzës nivelet e ulëta të estrogjenit mund të shkaktojnë që muret vaginale të bëhen më të holla dhe të thata. Kjo gjë çon në gjakderdhje pas marrdhënieve seksuale.

Kanceri: gjakderdhja është simptoma më e zakonshme e kancerit të endometrit ose mitrës pas menopauzës. Ai gjithashtu mund të sinjalizojë kancer të vaginës ose qafës së mitrës.

Sëmundjet seksualisht të transmetueshme (SST): disa nga SST-të si  klamidia dhe gonorrea mund të shkaktojnë gjakderdhje. Plagët e herpesit gjenital gjithashtu.

Në rast se keni gjakderdhje pas menopauzës (1 vit pasi ju kanë lënë periodat) duhet të konsultoheni menjëherë me mjekun.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN