MENU
klinika

PËRGJIGJET MJEKU

Sheqeri i lartë i gjakut: Çfarë të hani, çfarë të shmangni?

27.12.2020 - 11:59

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Sheqeri i lartë i gjakut: Çfarë të hani, çfarë të shmangni?

Mjeku: Hiperglicemia është një gjendje patologjike që prek shumë njerëz, por që mund të kontrollohet dhe shpesh kurohet edhe në tryezë. Le të shohim ushqimet që duhen shmangur dhe ato që preferohen në rast të sheqerit të lartë në gjak.

Glukoza merret përmes ushqimit por gjithashtu mund të sintetizohet nga trupi dhe nivelet e tij rregullohen me mekanizma specifike. Në subjektet e shëndetshme, gjatë ditës niveli i sheqerit në gjak shkon midis 60 dhe 130 mg / dl, ndërsa me stomak bosh ndryshon midis 70 dhe 110 mg / dl. Midis 110 dhe 125 mg / dl me stomak bosh flasim për hiperglicemi. Eshtë e rëndësishme të mbahet nën kontroll një gjendje e hiperglicemisë pasi kjo më pas mund të çojë në një gjendje të ulur të tolerancës ndaj glukozës ose diabetit. Prandaj është një problem që nuk duhet të nënvlerësohet dhe për të cilin ushqimi luan një rol themelor. Shkaqet e sheqerit në gjak janë të shumëfishta. Duket se trashëgimia dhe faktorët mjedisorë janë fajtorët kryesorë. Faktorët mjedisorë përfshijnë dietë të dobët, stilin e jetës sedentare, stresin, një mënyrë jetese të çrregulluar. Obeziteti është një faktor themelor që predispozon për hiperglicemi dhe diabet dhe për këtë arsye rekomandohet humbje peshe përmes një diete dhe aktiviteti fizik i moderuar. Edhe pacientët me peshë normale ose nënpeshë me hiperglicemi përfitojnë nga ushqimi i duhur dhe nga një mënyrë jetese te shëndetshme.

Sheqeri i lartë në gjak: çfarë duhet të hani dhe çfarë të shmangni

Në rastin e sheqerit në gjak të lartë është e rëndësishme të dini se çfarë duhet të hani dhe çfarë të shmangni. Në veçanti, në rastin e hiperglicemisë është e nevojshme të shmangni ngrënien e ushqimeve të caktuara dhe të preferoni të tjerët të cilat përkundrazi janë të dobishëm në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak. Ndër ushqimet për të shmangur në rast të sheqerit në gjak të lartë ka padyshim sheqer, ëmbëlsira, pije me sheqer dhe produkte të pjekura të përgatitura me miell të bardhe. Këto të fundit, duke qenë ushqime me një indeks të lartë glicemik, rrisin me shpejtësi nivelin e glukozës në gjak duke promovuar kështu hiperglicemine. Në rastin e sheqerit në gjak të lartë, ushqimet e preferuara janë ushqime me indeks të ulët glicemik që përmbajnë një përqindje të lartë të fibrave siç janë perimet, drithërat, bishtajoret, farat, vaji, peshku dhe mishrat. Vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet frutave, duke u përpjekur të preferoni atë me përmbajtjen më të lartë të fibrave dhe përmbajtjen më të ulët të sheqerit. Agrumet si portokalli, për shkak të përmbajtjes së tyre të fibrave, acideve organike dhe antioksidantëve, janë frutat që duhen preferuar. Në rastin e sheqerit në gjak të lartë, është gjithashtu e domosdoshme të shmangni mishin yndyror, i cili edhe pse nuk kanë një përmbajtje të lartë të glukozës, janë të pasura me yndyrna që favorizojnë mbipeshën dhe fillimin e sëmundjeve kardiovaskulare që zakonisht shoqërohen me hiperglicemi. Përkundrazi patatet, frutat me sheqer duhet të jenë të kufizuara. Më poshtë është një listë e ushqimeve për të shmangur dhe ato që duhet të konsumohen në moderim në rast të sheqerit në gjak të lartë.

Ushqime qe duhen shmangur                                   Ushqime qe mund te konsumohen rallë

Sheqer                                                                       Ananasi                                                                                                    

Embelsira                                                                   Bananja

Mjalti                                                                         Karrota

Biskota                                                                      Misri

Reçeli/Marmelata                                                        Akullorja

Alkooli                                                                       Shalqiri

Orizi i bardhe                                                             Pjepri

Mielli i bardhe                                                            Fiku

Buka, byreku, makaronat etj                                       Patatja

Friturat

Mishi i kuq

Pijet/lengjet me sheqer

5 ushqime të dobishme kundër sheqerit në gjak të lartë

Ka ushqime që jane të dobishme në luftimin e sheqerit në gjak të lartë. Më poshtë rendisim 5 të përdorura me zakonisht.

1)Shpargull

Shpargujt janë perime pranverore të pasura me vitamina, antioksidantë dhe fibra. Në një studim të vitit 2012, ekstrakti i shpargullit rezultoi i dobishëm në uljen e niveleve të glukozës në gjak dhe ky efekt duket se vjen për shkak të pranisë në këtë perime të agjentëve të çmuar antioksidues.

2) Boronica

Këto fruta të vogla blu të çmuara, përveç që janë shumë të shijshme, janë në gjendje të ulin përgjigjen glicemike post-prandiale falë antocianinave që ato përmbajnë, siç tregohet në një punë të fundit të realizuar mbi një grup pacientesh, të cilët kanë futur një sasi boronice në dietën e tyr.

3) Farat e lirit

Falë vetive të tyre antioksiduese, farat e lirit janë provuar të dobishme në modulimin e sheqerit në gjak por edhe në përmirësimin e profilit të lipideve si në subjektet e shëndetshme ashtu edhe ato diabetike. Ato janë gjithashtu të pasura me fibra të tretshme dhe të patretshme të cilat ndihmojnë në rregullimin e thithjes së glukozës.

4)Kanella

Studime të ndryshme kanë treguar që kanella ndihmon në luftimin e diabetit duke përmirësuar nivelin e sheqerit në gjak falë efektit të tij modulues në sekretimin e insulinës.

5)Brokoli

Përveç që është i shijshëm me vaj dhe limon eshte dhe shumë i dobishëm në kontrollin e mbipeshes falë pranisë së fibrave; brokoli ka një veprim hipoglicemik për shkak të përmbajtjes së tyre në sulforafane, një përbërje që ka veti antioksiduese dhe anti-inflamatore.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN