MENU
klinika

Hulumtimet tregojnë se...

A është e dëmshme kërcitja e gishtave?

22.01.2021 - 12:38

Nuk ka pasur shumë hulumtime për efektet e kërcitjes së nyjeve, por provat e kufizuara tregojnë se nuk dëmtojnë.

Një rishikim në Swiss Medical JournalTrusted Source nuk gjeti prova në asnjë prej studimeve të disponueshme se kërcitja e nyjeve shkakton artrit.

Një mjek madje e tregoi këtë duke eksperimentuar mbi veten e tij. Ai raportoi në Arthritis & Rheumatology se, për një periudhë 50-vjeçare, ai kërciti nyjet e dorës së majtë dy ose më shumë herë në ditë, por kurrë në dorën e djathtë. Në fund të eksperimentit, nyjet në dorën e nuk ishin ndryshe nga ato në të djathtën, dhe asnjëra dorë nuk tregoi shenja ose simptoma të artritit.

Nuk ka gjithashtu asnjë provë të mirë se kërcitja e nyjeve i bën nyjet më të mëdha ose dobëson forcën e kapjes.

Pse njerëzit e bëjnë atë?

Studimet tregojnë se rreth 54 për qind e njerëzve kërcasin nyjet. Ata e bëjnë atë për shumë arsye, duke përfshirë:

Tingullin. Disa njerëz pëlqejnë të dëgjojnë zhurmën që bën kërcitja e nyjeve.

Mënyra se si ndihet. Disa njerëz mendojnë se kërcitja e nyjeve krijon më shumë hapësirë në kyçe, gjë që lehtëson tensionin dhe rrit lëvizshmërinë. Sidoqoftë, megjithëse mund të ndihet sikur ka më shumë hapësirë, nuk ka asnjë provë që ka në të vërtetë.

Nervozizmi. Ashtu si shtrëngimi i duarve ose rrotullimi i flokëve, kërcitja e nyjeve mund të jetë një mënyrë për të zënë duart kur jeni nervoz.

Stresi. Disa njerëz që janë të stresuar duhet të bëjnë patjetër dicka. Kërcitja e nyjeve mund të lejojë devijimin dhe lëshimin pa shkaktuar dëm në të vërtetë.

Zakon. Sapo të filloni të kërcisni nyjet për ndonjë nga këto arsye, është e lehtë ta vazhdoni ta bëni derisa të ndodhë pa e menduar fare. Kur e shihni veten duke i kërcitur në mënyrë të pavetëdijshme nyjet  shumë herë në ditë, është bërë një zakon.

Çfarë e shkakton tingullin e kërcitjes?

Arsyeja që nyja bën një tingull kur tërhiqet nuk është kuptuar plotësisht. Për një kohë të gjatë, shumë njerëz ia atribuuan zhurmën flluskave të azotit ose duke u formuar ose shembur në lëngun e nyjeve.Të tjerët menduan se vinte nga lëvizja e ligamenteve rreth nyjeve.

Në një studim të vitit 2015, studiuesit panë nyjet e gishtave ndërsa ato kërciteshin duke përdorur një MRI. Ata zbuluan se një zgavër u formua për shkak të presionit negativ të krijuar kur nyja u shkëput shpejt. Ata përcaktuan që tingulli ishte bërë nga formimi i zgavrës. Sidoqoftë, kjo nuk mund të shpjegonte lartësinë e zërit.

Një studim i vitit 2018 sugjeroi që tingulli në të vërtetë ishte shkaktuar nga shembja e pjesshme e zgavrës. Një përmbledhje e studimeve vuri në dukje se duhen 20 minuta që zgavra të shembet plotësisht në mënyrë që të formohet një zgavër e re. Kjo mund të jetë arsyeja pse pasi të keni kërcitur nyjet, nuk jeni në gjendje ta bëni përsëri menjëherë.

Efekte anësore

Kërcitja e nyjeve nuk duhet të jetë e dhimbshme, të shkaktojë ënjtje ose të ndryshojë formën e nyjes. Nëse ndonjë nga këto gjëra ndodh, atëherë dicka nuk është në rregull.

Edhe pse nuk është e lehtë, nëse tërhiqeni mjaftueshëm, është e mundur të nxirrni gishtin nga nyja ose të lëndoni ligamentet rreth nyjes.

Nëse vini re se nyjet janë të dhimbshme ose të ënjtura gjatë kërcitjes, ka të ngjarë të jetë për shkak të një gjendje themelore, siç është artriti ose përdhes.