MENU
klinika

Ja ç'thonë mjekët

A ndikojnë mollët në diabet dhe nivelet e sheqerit në gjak?

25.01.2021 - 13:22

Mollët janë të shijshme, ushqyese dhe të përshtatshme për t’u ngrënë. Ata dihet se kanë disa përfitime shëndetësore. Megjithatë mollët gjithashtu përmbajnë karbohidrate, të cilat mund të ndikojnë në nivelet e sheqerit në gjak.

Sidoqoftë, karbohidratet që gjenden në mollë ndikojnë në trup ndryshe nga sheqernat që gjenden në ushqimet që përmbajnë sheqerna të rafinuar dhe të përpunuar.

Le të flasim për mënyrën se si mollët ndikojnë në nivelet e sheqerit në gjak dhe si t’i përfshini ato në dietën tuaj nëse keni diabet.

Mollët janë ushqyese dhe mbushëse

Mollët janë një nga frutat më të njohura në botë. Ato janë gjithashtu shumë ushqyes. Në fakt, mollët janë të larta në:

  • vitaminë C
  • fibra
  • disa antioksidantë

Një mollë mesatare përmban 104 kalori, 27 gram karbohidrate dhe 9 miligram vitaminë C .

Një pjesë e madhe e vlerës ushqyese të një molle gjendet në lëkurën e saj shumëngjyrëshe. Pra, larja dhe mbajtja e lëkurës kur e hani ose gatuani është mënyra më e mirë për të optimizuar ushqimin që po merrni.

Për më tepër, mollët përmbajnë sasi të mëdha uji dhe fibrash, të cilat i bëjnë ato çuditërisht të mbushura.

Mollët përmbajnë karbohidrate dhe fibra

Nëse keni diabet, mbajtja e skedave në marrjen e karbohidrateve është e rëndësishme.

Kjo për shkak të tre makroelementëve – karbohidratet, yndyra dhe proteina – karbohidratet ndikojnë më së shumti në nivelet e sheqerit në gjak.

Por, jo të gjithë karbohidratet janë krijuar të barabartë. Një mollë mesatare përmban 27 gram karbohidrate, por 4.8 prej tyre janë fibra.

Fibrat ngadalësojnë tretjen dhe thithjen e karbohidrateve, duke bërë që ata të mos rritin nivelet e sheqerit në gjak gati aq shpejt.

Studimet tregojnë se fibrat mund të jenë mbrojtëse kundër diabetit të tipit 2 dhe se shumë lloje të fibrave mund të përmirësojnë menaxhimin e sheqerit në gjak .

Mollët ndikojnë vetëm mesatarisht në nivelet e sheqerit në gjak

Mollët me të vërtetë përmbajnë sheqer, por shumica e sheqerit që gjendet në mollë është fruktozë.

Kur fruktoza konsumohet në një frut të tërë, ajo ka shumë pak efekt në nivelet e sheqerit në gjak.

Gjithashtu, fibra në mollë ngadalëson tretjen dhe thithjen e sheqerit. Kjo do të thotë që sheqeri hyn ngadalë në qarkullimin e gjakut dhe nuk rrit shpejt nivelet e sheqerit në gjak.

Për më tepër, polifenolët, të cilat janë përbërje bimore që gjenden te mollët, gjithashtu mund të ngadalësojnë tretjen e karbohidrateve dhe të ulin nivelet e sheqerit në gjak .

Mollët rezultojnë relativisht të ulta si në shkallët e indeksit glicemik (GI) ashtu edhe në ngarkesën glikemike (GL), që do të thotë se ato duhet të shkaktojnë një rritje minimale të niveleve të sheqerit në gjak (10).

Mollët mund të zvogëlojnë rezistencën e insulinës

Ekzistojnë tre lloje të diabetit – tipi 1, jo-insulina e varur (tipi 2) dhe diabeti gestacional.

Diabeti tip 1 është një çrregullim autoimun në të cilin pankreasi nuk prodhon mjaftueshëm insulinë, hormon që transporton sheqerin nga gjaku në qeliza. Insulina duhet të merret çdo ditë.

Nëse keni diabet tip 2, trupi zakonisht nuk prodhon mjaftueshëm insulinë për të përmbushur nevojat ditore, përveç rezistencës qelizore ndaj insulinës që prodhohet.

Ngrënia e mollëve në mënyrë të rregullt ka potencialin për të zvogëluar rezistencën ndaj insulinës, e cila duhet të çojë në uljen e niveleve të sheqerit në gjak.

Kjo sepse polifenolët në mollë, të cilat gjenden kryesisht në lëkurën e mollës, stimulojnë pankreasin për të lëshuar insulinë dhe ndihmojnë qelizat të marrin sheqer

A duhet të hanë mollë njerëzit me diabet?

Mollët janë një frut i shkëlqyeshëm për tu përfshirë në dietë nëse keni diabet.

Shumica e udhëzimeve dietike për njerëzit që jetojnë me diabet rekomandojnë një dietë që përfshin fruta dhe perime.

Frutat dhe perimet janë plot me lëndë ushqyese të tilla si vitamina, minerale, fibra dhe antioksidantë.

Përveç kësaj, dietat me shumë fruta dhe perime janë lidhur në mënyrë të përsëritur me rreziqe më të ulëta të sëmundjes kronike, të tilla si sëmundjet e zemrës dhe kanceri.

Ndërsa mollët nuk ka gjasa të shkaktojnë thumba në nivelet e sheqerit në gjak, ato përmbajnë karbohidrate. Nëse po numëroni karbohidratet, sigurohuni që të llogaritni 27 gramë karbohidrate që përmban një mollë.

Mollët janë një ushqim i shijshëm dhe i shëndetshëm për t’u shtuar në dietë, pavarësisht nëse keni diabet apo jo.

Gjithashtu, sigurohuni që të monitoroni sheqerin në gjak pasi të keni ngrënë mollë dhe të shihni se si ato ndikojnë tek ju personalisht.