MENU
klinika

Studimi

A ndikon kafeja në kancerin e prostatës?

13.01.2021 - 12:10

Një filxhan kafe mund të mos jetë një ide e keqe për shëndetin e burrave: Pirja e shumë kafeje mund të zvogëlojë rrezikun për kancer të prostatës, raportojnë studiuesit.

Hetuesit analizuan të dhënat nga 16 studime të kryera në të gjithë botën. Së bashku, studimet përfshinë më shumë se një milion burra, rreth 58,000 prej të cilëve vazhduan të zhvillojnë kancerin e prostatës. Ekipi drejtohej nga urologu Dr. Kefeng Ëang, i Universitetit Mjekësor të Kinës në Shenyang.

Analiza nuk mund të provonte shkak-pasojë, por krahasuar me burrat me konsum më të ulët të kafesë, ata që pinin më shumë kafe kishin një rrezik 9% më të ulët të kancerit të prostatës.

Po ashtu, çdo filxhan kafe shtesë ditore shoqërohej me një ulje të rrezikut prej 1%, sipas hulumtimit të botuar në internet më 11 janar në revistën BMJ Open.

Analizat e mëtejshme treguan se krahasuar me ata me konsumin më të ulët, burrat që pinin më shumë kafe kishin një rrezik prej 7% më të ulët të kancerit të lokalizuar të prostatës, dhe një rrezik prej 12% në 16% më të ulët të kancerit të përparuar dhe fatal të prostatës, përkatësisht.

Sasitë më të larta të konsumit të kafesë varionin nga dy në nëntë ose më shumë filxhanë në ditë, ndërsa më e ulta varionte nga asnjë në më pak se 2 filxhanë në ditë.

“Ky studim sugjeron që konsumi i rritur i kafesë mund të shoqërohet me një rrezik të zvogëluar të kancerit të prostatës”, shkroi grupi i Ëang. “Hulumtimi i mëtejshëm është ende i garantuar për të eksploruar mekanizmat themelorë dhe përbërësit aktivë në kafe,” shtuan ata, por “nëse lidhja provohet më tej të jetë një efekt shkakësor, burrat mund të inkurajohen të rrisin konsumin e kafesë për të ulur potencialisht rrezikun e kancerit të prostatës.”

Studiuesit thanë se gjetjet e tyre duhet të interpretohen me kujdes sepse faktorë të pa matur ose të pakontrolluar në studimet e vëzhgimit mund të kishin ndikuar në vlerësimin e përgjithshëm të rrezikut të kancerit të prostatës.

Akoma, ka shpjegime të besueshme biologjike për lidhjen. Ekipi i Ëang vuri në dukje se kafeja përmirëson metabolizmin e sheqerit në gjak, ka veti anti-inflamatore dhe antioksiduese dhe ndikon në nivelet e hormoneve seksuale, të gjitha këto mund të ndikojnë në zhvillimin dhe përparimin e kancerit të prostatës.

Dy ekspertë amerikanë të kancerit të prostatës pa asnjë përfshirje në studim ranë dakord se mund të kishte meritë të vërtetë për gjetjet, megjithëse të dy ofruan paralajmërime.

Ndërsa gjetjet duken “mjaft bindëse, ka shumë gracka me një meta-analizë [të dhëna nga studime të shumta] që mund të vënë në dyshim rezultatet”, tha Dr. Phillip Vigneri, kryetar i mjekësisë rrezatuese në Spitalin Universitar Staten Island në Neë York City . Por ai tha se ka prova të tjera të mirësisë së kafesë kundër një sërë çështjesh shëndetësore të tilla si sëmundja e zemrës, sëmundja e veshkave dhe problemet e mëlçisë, si dhe uljen e rreziqeve për sëmundjen Alzheimer dhe kancerin e zorrës së trashë.

Dr. Art Rastinehad, nënkryetari i urologjisë në Lenox Hill Hospital në Neë York City, ra dakord. “Unë besoj se ekziston një ulje e rrezikut shoqërues në kancerin e prostatës që shoqërohet me konsumimin e kafesë”, tha ai, por të dhënat e bëjnë të vështirë të bësh ndonjë rekomandim se sa kafe mjafton ose është shumë.

Dhe ai theksoi se efektet e marrjes së lartë të kafesë nuk janë të gjitha dashamirëse, pasi që “kafeja [e tepërt] mund të çojë në rritjen e zbaticës gastroesofageale, ankthit dhe probleme të tjera mjekësore”.

Megjithatë, Vigneri beson se marrja e moderuar e kafesë ndoshta nuk është një gjë e keqe.

“Shijoni atë filxhan gëzii”, tha ai, por “si shumica e rekomandimeve dietike, edhe shumë është po aq e keqe sa shumë pak. Një konsum i sigurt kafeje është 3-5 filxhanë në ditë, megjithëse ata me një ndjeshmëri kafeine mund të jenë më mirë me më pak ”