MENU
klinika

Studimi

Holluesit e gjakut ndihmojnë pacientët me Covid-19?

27.01.2021 - 11:44

Studimi që përfshiu 300 spitale në të gjithë botën.

Pacientët e shtruar në spital me COVID-19 mund të përfitojnë nga dozat e plota të holluesve të gjakut, por ashpërsia e sëmundjes ka shumë rëndësi, thonë studiuesit.

Analiza e re globale zbuloi se pacientët e shtruar në spital me COVID-19 të moderuar mund të përfitojnë nga fuqitë e parandalimit të mpiksjes së gjakut, por pacientët me sëmundje aq të rëndë sa kërkon pranimin në një njësi të kujdesit intensiv mund të mos kenë përmirësim.

“Infeksioni SARS-CoV-2 mund të rrisë rrezikun për zhvillimin e mpiksjes së gjakut duke shkaktuar një përgjigje të konsiderueshme inflamatore në trup,” shpjegoi Dr. Aeshita Dwivedi, një kardiologe në Lenox Hill Hospital në New York City.

“Këto mpiksje gjaku mund të çojnë më tej në gjendje dobësuese dhe kërcënuese për jetën si sulmet në zemër, goditjet në tru ose embolizmat pulmonare”, tha Dwivedi, e cila nuk ishte e përfshirë në studimin e ri.

Ajo tha se të dhënat e reja “kanë demonstruar se një dozë më e lartë e holluesve të gjakut, përveç që ishte e sigurt, zvogëloi nevojën për mbështetje të jetës dhe ndoshta edhe vdekjen” në pacientët e moderuar në spital.

Në fillim të pandemisë COVID-19, mjekët në të gjithë botën vunë re se pacientët me COVID-19 kishin shkallë të lartë të mpiksjes së gjakut dhe inflamacion që çuan në komplikime, të tilla si dështimi i mushkërive, sulmi në zemër dhe goditja në tru. Në atë kohë, nuk dihej nëse sigurimi i pacientëve me COVID-19 me doza të larta të holluesve të gjakut do të ishte i sigurt dhe efektiv.

Dhjetorin e kaluar, i njëjti grup studiuesish lëshoi zbulime që tregojnë se përdorimi rutinë i holluesve të gjakut me dozë të plotë në pacientët më të sëmurë COVID-19 nuk ishte i dobishëm, dhe madje mund të ketë qenë i dëmshëm në disa raste.

Por, çfarë ndikon në efektin e ilaçeve te pacientët mesatarisht të sëmurë?

“Për të përmbushur sfidën e kësaj pandemie, hetuesit në të gjithë botën bashkuan forcat për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje sa më shpejt të jetë e mundur”, sipas një njoftimi për shtyp nga Instituti Kombëtar i Zemrës, Mushkërive dhe Gjakut i Sh.B.A. (NHLBI). Instituti bashkëpunoi me agjenci të ngjashme në Kanada, Mbretërinë e Bashkuar dhe Australinë për të ndihmuar në prodhimin e këtij studimi, i cili përfshiu më shumë se 300 spitale në të gjithë botën.

Studiuesit vlerësuan nëse dozat e plota të heparinës holluese të gjakut ishin më të dobishme për më shumë se 1.000 të rritur të shtruar në spital mesatarisht me COVID-19 sesa dozat më të ulëta që përdoren zakonisht për të parandaluar mpiksjen e gjakut.

Pacientët e sëmurë mesatarisht u përcaktuan si njerëz që nuk ishin në kujdes intensiv dhe nuk kërkonin mbështetje të organeve, siç është ventilimi mekanik.

Gjetjet paraprake nga provat treguan se holluesit e dozës së plotë të gjakut ishin të sigurt, ulën nevojën për mbështetje të jetës, përmirësuan rezultatet për pacientët me sëmundje mesatare dhe mund të kenë ulur rrezikun e tyre të vdekjes. Gjetja e fundit kërkon studim të mëtejshëm, tha NHLBI.

Një numër i madh i pacientëve me COVID-19 duhet të shtrohen në spital, por këto zbulime sugjerojnë që përdorimi i holluesve të gjakut me dozë të plotë mund të zvogëlojë tendosjen në njësitë e kujdesit intensiv në të gjithë botën.

Studiuesit thanë se ata tani po lëvizin sa më shpejt që të jetë e mundur për të vënë në dispozicion rezultatet e plota të provave për të ndihmuar mjekët të marrin vendime të informuara në lidhje me trajtimin e pacientëve të spitaluar COVID-19.

Nga ana e saj, Dwivedi theksoi se analiza është ende paraprake.

“Ndërsa këto rezultate ofrojnë shpresë, ato nuk duhet të ndikojnë në praktikën aktuale klinike derisa të dhënat të analizohen plotësisht dhe t’i nënshtrohen rishikimit rigoroz të kolegëve,” tha ajo.

“Më shumë se 20 studime janë duke u zhvilluar në të gjithë botën për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje. Nëse studimet pasqyrojnë vazhdimisht rezultatet paraprake, kjo do të shtonte një mjet tjetër të dobishëm në protokollin aktualisht të kufizuar për trajtimin e COVID-19.”