MENU
klinika

Studimi

Lëngu i frutave, aq i dëmshëm sa pijet me sheqer?

26.01.2021 - 11:44

Shumë organizata shëndetësore kanë lëshuar deklarata zyrtare duke inkurajuar njerëzit të zvogëlojnë marrjen e pijeve me sheqer dhe disa vende kanë arritur deri në zbatimin e një takse për sodën me sheqer.

Megjithatë, disa njerëz sugjerojnë që lëngu nuk është aq i shëndetshëm sa është thënë dhe po aq i dëmshëm për shëndetin sa soda me sheqer.

Ky artikull shqyrton provat më të fundit shkencore për të krahasuar lëngun e frutave dhe sodën.

Të dyja kanë shumë sheqer

Një nga arsyet kryesore që disa njerëz e konsiderojnë lëngun e frutave si jo të shëndetshëm si soda me sheqer është përmbajtja e sheqerit në këto pije.

Të dy soda dhe lëngu i frutave 100% kanë rreth 110 kalori dhe 20–26 gram sheqer për filxhan (240 ml).

Kërkimet vazhdimisht tregojnë një lidhje midis pijeve me sheqer dhe një rreziku më të lartë të sëmundjes, të tilla si diabeti tip 2, sindroma metabolike, presioni i lartë i gjakut dhe sëmundjet e zemrës, si dhe një rrezik më të lartë të vdekjes së parakohshme.

Për shkak të përmbajtjes së tyre të ngjashme të sheqerit, disa njerëz kanë filluar të grupojnë lëngje dhe sodë së bashku, duke sugjeruar që ato të shmangen në një masë të barabartë. Sidoqoftë, soda dhe lëngu nuk ka gjasa të ndikojnë në shëndet në të njëjtat mënyra.

Për shembull, soda ka tendencë të rrisë rrezikun e sëmundjes në një mënyrë të varur nga doza. Kjo do të thotë që sa më shumë sode të pini, aq më i lartë është rreziku i sëmundjes – edhe nëse pini vetëm sasi të vogla.

Nga ana tjetër, pirja e sasive të vogla të lëngut – posaçërisht më pak se 150 ml  në ditë – mund të ulë rrezikun e sëmundjeve si diabeti tip 2 dhe sëmundjet e zemrës. Vetëm marrjet më të larta duket se janë të dëmshme për shëndetin.

Përfitimet  shëndetësore të lëngut zbatohen vetëm për lëngun e frutave 100% – jo për pijet e frutave të ëmbëlsuara me sheqer.

Të dyja mund të çojnë në shtim në peshë

Si lëngu i frutave ashtu edhe soda me sheqer mund të rrisin rrezikun e shtimit të peshës.

Kjo sepse të dy janë të pasura me kalori, por ende të ulëta në fibra, një lëndë ushqyese që ndihmon në uljen e urisë dhe nxit ndjenjat e ngopjes .

Prandaj, kaloritë e konsumuara nga soda ose lëngu i frutave nuk ka gjasa t’ju mbushin aq sa një numër i barabartë i kalorive të konsumuara nga një ushqim i pasur me fibra me të njëjtën sasi sheqeri, siç është një pjesë e frutave.

Gjithashtu, pirja e kalorive – në vend se t’i hani ato – mund të rrisë rrezikun e shtimit të peshës. Ekspertët besojnë se kjo ka të ngjarë sepse shumica e njerëzve nuk i kompensojnë këto kalori të lëngshme duke ngrënë më pak kalori nga ushqimet e tjera – nëse nuk bëjnë një përpjekje të vetëdijshme .

Thënë kjo, vetëm kaloritë e tepërta çojnë në shtim në peshë. Prandaj, është e rëndësishme të përmendet se konsumimi i sasive të vogla të pijeve që përmbajnë kalori nuk do të çojë automatikisht në shtim në peshë në shumicën e njerëzve.

Lëngu i frutave është më i pasur me lëndë ushqyese

Lëngu i frutave përmban vitamina, minerale dhe përbërës të dobishëm që sodës me sheqer i  mungon zakonisht.

Kundër besimit popullor, 1/2 filxhan (120 ml) lëng frutash është po aq i pasur me shumicën e vitaminave dhe mineraleve, duke përfshirë hekur, kalium, magnez dhe vitamina B, si të njëjtën sasi të frutave të freskëta.

Mbani në mend se shumë lëndë ushqyese degradojnë me kalimin e kohës. Prandaj, lëngu i shtrydhur ka të ngjarë të përmbajë nivele më të larta të vitaminave dhe mineraleve sesa llojet e tjera të lëngjeve. Të  gjithë lëngjet 100% bio kanë nivele ushqyese më të larta se soda me sheqer.

Lëngu i frutave gjithashtu përmban përbërje të dobishme të bimëve, të tilla si karotenoide, polifenole dhe flavonoide, të cilat mund të ndihmojnë në neutralizimin e radikalëve të lirë dhe zvogëlimin e rrezikut të sëmundjes.

Kjo mund të shpjegojë pse lloje të ndryshme të lëngjeve të frutave janë të lidhura me përfitimet shëndetësore, duke filluar nga imuniteti i përmirësuar dhe funksioni i trurit në uljen e inflamacionit, presionit të gjakut dhe niveleve të kolesterolit LDL (të keq).

Megjithatë, këto përfitime ka të ngjarë të arrihen më së miri kur lëngu i frutave konsumohet në sasi deri 150 ml në ditë.