MENU
klinika

Zbulojeni...

“Moti i ftohtë të sëmur”, mit apo e vërtetë?

06.01.2021 - 17:20

A ju sëmur moti i ftohtë? Për shekuj me radhë, ky mit i ka bërë gjyshet të insistojnë që fëmijët të rrinë larg dritareve, të mbajnë një kapelë në mot të ftohtë dhe të shmangin daljen me flokë të lagur.

Por nëse ky është një mit, pse ftohjet dhe gripi arrijnë kulmin në dimër? Përgjigjet janë komplekse dhe magjepsëse.

Për sa i përket sëmundjeve infektive, mikrobet ju bëjnë të sëmureni, jo vetë moti i ftohtë. Ju duhet të bini në kontakt me rinovirusët për të marrë një ftohje. Dhe duhet të infektoheni me viruse të gripit për t’u prekur nga gripi.

Rinoviruset arrijnë kulmin në pranverë dhe vjeshtë, dhe viruset e gripit arrijnë kulmin në dimër.

Ndërsa i ftohti nuk mund të jetë arsyeja e vetme, ekziston një lidhje midis ftohjes dhe sëmurjes: ajri i ftohtë mund të kontribuojë në kushte që çojnë në sëmundje.

Viruset dhe sistemi imunitar

Disa viruse në të vërtetë kanë më shumë të ngjarë të përhapen gjatë motit të ftohtë. Rinovirusi (shkaku i ftohjes së zakonshme) replikohet më mirë në temperatura më të ftohta, të tilla si ato që gjenden në hundë (33 ° në 35 ° Celsius) krahasuar me temperaturën e trupit (33 ° në 37 ° Celsius).

Sidoqoftë, një studim zbuloi se qelizat e sistemit imunitar fillojnë një mbrojtje më të fuqishme antivirale në temperaturën e mushkërive kundrejt temperaturës së zgavrës së hundës. Kjo mund të nënkuptojë që trupi mund të mos luftojë gjithashtu me virusin nëse temperatura në hundë dhe në rrugët e sipërme të frymëmarrjes ulet nga i ftohti mjedisor.

Disa studime pohojnë se virusi i gripit është më i qëndrueshëm në temperatura të ftohta dhe të thata. Sidoqoftë, studime të tjera tregojnë se sëmundja është gjithashtu e përhapur në klimat e lagështa dhe të ngrohta. Faktorë të tjerë të sugjeruar si potencial, ndikojnë në përgjigjen imune dhe përfshijnë ndryshime të papritura të temperaturës ose ndikimin e cikleve të errëta dhe të dritës.

Por përfundimi është se i ftohti nuk shkakton sëmundje, megjithëse moti ose faktorë të tjerë mund të dobësojnë aftësinë për të luftuar sëmundjen.

Lagështia e brendshme dhe ventilimi

Ajri i brendshëm i thatë në vetvete nuk ju sëmurë. Por mund të luajë një rol në lejimin e pikave të aerosolit nga një teshtimë të mbijetojnë dhe të prosperojnë.

Studiuesit në Universitetin Tianjin në Kinë zbuluan se studentët në dhomat e konviktit me ventilim të dobët kishin më shumë ftohje.

Për më tepër, studiuesit në Virginia TechTrusted Source zbuluan se ventilimi i mirë, si dhe lagështia e lartë relative në ambiente të mbyllura, e bën virusin e gripit A joaktiv.

Ajri i thatë jashtë, i matur nga lagështia absolute, gjithashtu mund të jetë i lidhur me shpërthimet e gripit. Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit (NIH), ajri i thatë i dimrit lejon që virusi i gripit të mbijetojë dhe të transmetohet lehtë.

Marrja e një virusi gripi bëhet më e ashpër në temperatura afër ngrirjes, duke i bërë ato më aktive, më elastike dhe më të lehta për tu transmetuar në dimër.

Është e mundshme që të qenit jashtë në mot të ftohtë pengon aftësinë e mukusit dhe qimeve të hundës për të larguar agjentë të sëmundjes nga hunda.

Është  gjithashtu e mundshme që kur të ktheheni brenda në një dhomë me dritaret e mbyllura dhe njerëzit që nuhasin, ka më shumë të ngjarë të ekspozoheni ndaj mikrobeve.

Ndërsa njerëzit kthehen në shkollë, punë dhe kujdes ditor në vjeshtë, viruset gjejnë kushte ideale për të kërcyer nga një mikpritës te tjetri, para se të fillojë moti i ftohtë.