MENU
klinika

Disa këshilla

Shtatzënë dhe me migrenë? Ja si ta përballoni

18.01.2021 - 19:51

Shtatzania ime nisi me probleme. Këto janë 5 këshillat e mia për menaxhimin e sfidave të shtatzënisë me migrenën.

 Menaxhimi i migrenës gjatë gjithë shtatzënisë mund të jetë një sfidë, por ka mundësi që mund të ndihmojnë në kufizimin e sulmeve. Të gjithë thonë se është e vështirë, por asgjë nuk ju përgatit  për sfidat që vijnë kur menaxhoni migrenën ndërsa jeni shtatzënë. Jo vetëm që keni të bëni me ndryshime të egra hormonale, por gjithashtu nuk ka shumë që mund të bëni kur keni nevojë për lehtësim nga sulmet.

Vitin e kaluar bëra trajtime të fekondimit in vitro (IVF), të cilat përfunduan me një transferim të suksesshëm të embrionit. E emocionuar me shtatzëninë e qëndrueshme, nuk kisha ide se tremujori i parë do të sillte një rritje në sulmet e migrenës vestibulare. Jo vetëm që duhej të plotësoja estrogjenin dhe progesteronin për të mbajtur shtatzëninë, por gjithashtu isha duke u përballur me sëmundjen e tmerrshme “të mëngjesit” – që në të vërtetë zgjaste gjithë ditën. Ishte veçanërisht keq në orët e mbrëmjes, kur nuk mund të mbaj asgjë pnë stomak deri rreth 18 javë.

Kur menaxhojmë migrenën, ne e dimë se cilësia e gjumit, hidratimi dhe dieta mund të jenë elemente thelbësore drejt uljes së frekuencës së sulmeve. Por çfarë ndodh kur jeni duke u përpjekur të menaxhoni një rritje të sulmeve dhe duke pasur parasysh vetëm opsionin e Tylenol? Këtu janë disa opsione për menaxhimin e sfidave që mund të hasni gjatë shtatzënisë: Pyesni mjekun tuaj për ilaçet më të përshtatshme.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka një regjistër të ilaçeve të shtatzënisë që mund të kenë një rrezik ekspozimi ndaj fetusit. Shumë nënave që kalojnë migrenë u është dhënë këshilla për të hequr një mjekim ditor parandalues, pasi shumica janë në kategori me rrezik më të lartë dhe nuk janë miratuar për përdorim gjatë shtatëzënësisë. Sidoqoftë, në disa raste, gjinekologu mund të punojë me neurologun dhe të përcaktojë nëse cilësia e jetës do të ndikonte  mjaftueshëm saqë vazhdimi i përdorimit të një ilaçi parandalues të migrenës do të vlente të rrezikohej. Ky është padyshim një diskutim shumë personal. Për fat të mirë, beta-bllokues të caktuar, të cilët shpesh janë linja e parë e terapisë nëse nevojitet një ilaç, janë miratuar për përdorim gjatë shtatëzënësisë. Flisni me mjekun për të gjitha ilaçet që përdorni, në të cilat kategoria e rrezikut përfshin dhe rreziqet e vazhdimit dhe ndërprerjes së përdorimit gjatë shtatëzënësisë.

Merrni parasysh magnezin dhe vitaminën D.

 Ndërsa mund të mos jeni në gjendje të merrni ilaçe të caktuara gjatë shtatzënisë, ka disa shtesa që mund t’ju ndihmojnë. Një shtesë që mund të jetë e dobishme për parandalimin e migrenës dhe ka përfitime gjatë gjithë shtatzënisë është magnezi. Jo vetëm që mungesa e këtij minerali është e zakonshme tek njerëzit me migrenë, por gjithashtu mund të rrisë rrezikun e hipertensionit kronik dhe lindjes  së parakohshme. Suplementet e magnezit mund të zvogëlojnë rrezikun për komplikime shtesë, si kufizimi i rritjes së fetusit. Nëse një sulm migrenë bëhet vërtet i keq, ose lëngjet janë të ulëta, mund të sugjerohet një trajtim me magnez intravenoz IV. Plotësimi i vitaminës D ka qenë gjithashtu i lidhur me parandalimin e migrenës dhe promovimin e një shtatzënie të shëndetshme. Mungesa e vitaminës D ka qenë e lidhur me preeklampsinë dhe diabetin gestacional, si dhe me njerëzit që përjetojnë sulme të shpeshta të migrenës.

Mbani një orar gjumi sa më mirë që të mundeni, humbja e gjumit si dhe gjumi i tepërt mund të jetë shkas për sulmet e migrenës. Mbajtja e një orari të rregullt të gjumit me sasinë e orëve që funksionojnë më mirë për ju mund të ndihmojë në luftimin e këtyre sulmeve. Sidoqoftë, njerëzit me migrenë janë më të prirur për çrregullime të gjumit si pagjumësia. Kombinoje atë me shqetësimin e një barku në rritje, shkuarje  të shpeshta gjatë natës në banjë dhe rraskapitje të madhe që mund të çojë në më shumë dremitje të përditshme, dhe orari i rregullt i gjumit mund të jetë më i vështirë për tu mbajtur.

Disa gjëra që më ndihmuan të mbaj programin tim të gjumit sa më mirë, ishin ritualet e mbrëmjes dhe shmangia e dremitjeve sa më shumë që të ishte e mundur. Nëse nuk mund ta ndihmoja, do të përpiqesha të dremitja herët gjatë ditës. Sa i përket një rituali, përfundimi i mbrëmjes me një meditim qetësues, leximi i një libri me terapi me dritë jeshile dhe aplikimi i locionit të magnezit për dhimbje të këmbëve , më ndihmonte të relaksohesha dhe të kisha një gjumë më të qetë.

Mundohuni të pini më shumë lëngje më herët gjatë ditës, duke ulur konsumin në mbrëmje për të shmangur shkuarjet e shpeshta në banjë gjatë natës.

Qëndroni të hidratuar

Hidratimi i duhur është një faktor kryesor në menaxhimin e migrenës, por nëse keni të vjella ekstreme të mëngjesit, mund të jetë e vështirë për tu menaxhuar. Kjo provoi të ishte sfida ime më e madhe, pasi vura re se sulmet e migrenës vestibulare arritën kulmin në ditët kur isha më e sëmurë në tremujorin e parë dhe të dytë. Pa hidratim, mund të jetë vërtet e vështirë. Zëvendësimi i elektroliteve është gjithashtu i rëndësishëm. Shpesh, kjo mund të menaxhohet në shtëpi duke pirë më shumë ujë, duke përdorur pluhura ose pije elektrolitike me sheqer të ulët, dhe duke konsumuar supë të lehtë. Gllënjkat e vogla dhe më të shpeshta mund t’ju ndihmojnë të mbani lëngjet, pasi pirja shumë shpejt mund të bëjë që disa njerëz të dehidruar të vjellin.

Nëse nuk jeni duke bërë përparim, terapia e hidratimit IV mund të përdoret. Kjo zakonisht përfshin një tretësirë kripë normale, ndonjëherë e përzier me magnez. Në mënyrë tipike, mjeku dhe neurologu mund të ndihmojnë në lehtësimin e kësaj.

Bëni kujdes me ditën.

 Një dietë eleminuese e migrenës ishte thelbësore për të zbuluar shkaktarët e ushqimit dhe për të fituar kontroll mbi sulmet emjgrenës. Sidoqoftë, dëshira për të ngrënë mund të prishë edhe personin më të përkushtuar. Kjo ndonjëherë na çon të porosisim artikuj ushqimorë që e dimë se nuk janë më të mirat. Pothuajse të gjitha këshillat duket se sugjerojnë që ngrënia e xhenxhefilit do të ndihmojë të përzierat, por unë pashë se ishte  shumë djegëse ose do të lodhesha duke e ngrënë atë gjatë gjithë kohës. Përqendrimi te supat e shpejta , ishin gjëja më e mirë për mua. Ushqime  me përbërës të kufizuar dhe çdo gjë e thartë (rrushi i thatë dhe frutat e thata) dukej se ndihmonin shumë. Qëndrimi larg nga ushqimet shkaktare, së bashku me trajtime të tjera konservatore, dukej se ndihmonin në menaxhimin e sulmeve të këqija.