MENU
klinika

Editoriali i The Guardian

Si marrëdhëniet SHBA-Britani do të ndryshojnë pas Trumpit

22.01.2021 - 09:26

Në politikën britanike, të gjithë tani e duan Presidentin Joe Biden.

Që partitë e opozitës në Mbretërinë e Bashkuar janë anëtare të fondacionit të klubit të vlerësimit të Biden nuk është për t’u habitur.

Laburistët, Liberal Demokratët dhe të Gjelbrit të gjithë identifikohen më natyrshëm me Demokratët dhe kështu me administratën e re në Uashington.

Por ndryshimi i rojes në Shtëpinë e Bardhë këtë javë ka fituar një mbështetje jashtëzakonisht të gjerë edhe në të gjithë spektrin politik.

Shumë Konservatorë e shohin me entuziazëm Biden gjithashtu.

Në disa raste kjo është e vështirë të besohet, ose të falet.

Jo shumë kohë më parë, shumë nga të njëjtët politikanë mbështesnin Donald Trump.

Boris Johnson tha se ai duhet të merrte çmimin Nobel për paqe.

Një marrëveshje tregtare e SHBA u bisedua me ngulm. Sot, të njëjtët politikanë janë të gjithë miq të Joe dhe sillen sikur mezi e njihnin zotin Trump.

Edhe kështu, përmirësimi i marrëdhënieve me Amerikën është i mirëseardhur.

Por nëse nuk do të jetë thjesht oportuniste, ajo duhet të shoqërohet me më shumë ndershmëri, përulësi dhe qartësi.

Trump nuk ishte kurrë aleati që imagjinuan dy kryeministrat e fundit. Ai kurrë nuk do të pranonte një marrëveshje të mirë tregtare. Dhe ai ishte gjithmonë një kërcënim për vlerat demokratike dhe liberale që Britania dhe Shtetet e Bashkuara kishin dikur dhe të cilat munguan pas vitit 2016.

Marrëdhënia e sigurisë mbetet padyshim e fortë dhe e rëndësishme. Por pika e re e fillimit duhet të jetë njohja se, në mënyra të ndryshme, Britania dhe Amerika po dalin nga epoka të vështira të paparë brenda dhe në marrëdhëniet e tyre ndërkombëtare, për të cilat ata vetë mbajnë përgjegjësi.

Të dy vendet nuk janë aleatë të luftës së ftohtë, sepse nuk ka luftë të ftohtë. As ata nuk janë aleatë ndërhyrës ushtarakë, sepse nuk ka oreks në asnjërin vend për projekte të tilla pas Afganistanit dhe Irakut.

As Biden dhe as Johnson nuk po propozojnë ndonjë projekt të ri të madh strategjik.

Kjo duhet të jetë një fazë e rindërtimit të marrëdhënieve SHBA-MB.

Pas katër viteve të kaluara, asnjë nga vendet nuk është në gjendje të ndikojë të tjerët rreth institucioneve dhe vlerave demokratike.

Kjo nuk është mënyra për të fituar miq dhe për të ndikuar te njerëzit.

Britania ka nevojë për aleatë në prag të Brexit dhe mes rritjes së Azisë dhe rënies së hegjemonisë globale amerikane.

Vlerat dhe interesat si demokracia dhe sundimi i ligjit kanë rëndësi në ato aleanca.

Ardhja e Biden në detyrë sjell mundësi të reja ndërkombëtare për çështje të tilla si Covid, klima dhe liria e shprehjes.

Por ne duhet të jemi realistë. Britania duhet ta trajtojë seriozisht partneritetin, jo të zgjedhë luftime që nuk meritojmë të fitojmë ose të bëjmë pretendime që kurrë nuk mund të shpresojmë t’i arrijmë pa aleatë.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Guardian/ konica.al