MENU
klinika

Nga BBC/ Importuesit po heqin dorë nga furnitorët britanik

Po rriten kostot për eksportin e mishit drejt BE

15.01.2021 - 17:05

Eksportuesit e mishit në Mbretërinë e Bashkuar kanë pretenduar se sistemet doganore pas Brexit nuk janë “të përshtatshme”, me mallra të vonuara për orë të tëra, ndonjëherë me ditë, në kufi. Shoqata Britanike e Përpunuesve të Mishit tha se edhe eksportuesit me përvojë po luftonin me sistemin. Ajo tha se eksportet e mishit në BE ishin 25% të niveleve normale për këtë kohë të vitit.

Një importues i madh francez i mishit ka thënë për BBC se ai dhe konkurrentët e tij kishin filluar të shikonin furnitorë alternativë në Spanjë dhe Irlandë. BBC ka kontaktuar qeverinë për komente.

Nick Allen, shefi ekzekutiv i Shoqatës Britanike të Përpunuesve të Mishit, tha: “Në thelb, ky nuk është një sistem që ishte projektuar për një zinxhir furnizimi 24/7, në kohë të duhur. Procesi i certifikimit të shëndetit të eksportit u krijua për të lëvizur kontejnerë me mish të ngrirë nëpër botë ku keni pak liri veprimi në kohë. Pavarësisht se sa më mirë të plotësojmë formularët, me të vërtetë nuk është i përshtatshëm.”

Ai shtoi “Do të jetë një problem për një kohë mjaft të gjatë derisa të shkojmë përpara dhe të shpresojmë të kemi një sistem dixhital më të mirë në vend dhe ta bëjmë atë të funksionojë pak më mirë, por deri atëherë, duhet të durojmë të gjithë këtë dokument dhe kamionë që mbërrinin në Irlandë me kutitë plot me dosje dhe letra”.

Rizvan Khalid, një eksportues qengji me qendër në Shropshire, nuk ka mundësi të bëjë gabim dokumentet. Kompania e tij, Euro Quality Lambs, eksporton 70% të mishit të saj në BE, duke përfshirë Francën, Gjermaninë, Belgjikën dhe Portugalinë.

“Ajo që na merrte 15 minuta tani po na merr mesatarisht tre ose katër orë para se të mund të përfundojmë dokumentet për një ngarkesë të veçantë. Po u duhen atyre [në anën franceze] deri në gjashtë orë për të kaluar certifikatat shëndetësore, për të hapur kamionin dhe për të kontrolluar mallrat. E gjithë kjo po shton kohë dhe kosto. Tani është një ditë shtesë para se produkti ynë të futet në tregjet e Parisit”, – thotë ai.

Kostoja dhe kompleksiteti
Ndërkohë, disa blerës në BE po humbin durimin dhe kanë filluar të marrin në konsideratë opsione të tjera. Kompania e mishit e Francis Ochoa, Fory Viandes, është e vendosur në një nga tregjet më të mëdha të prodhimeve të freskëta në botë, tregu Rungis, në jug të Parisit.

“Vonesat dhe kostot shtesë nënkuptojnë që unë dhe konkurrentët e mi në treg jemi të detyruar të fillojmë të kërkojmë zgjidhje të tjera. Një nga zgjidhjet fatkeqësisht është të provojmë prodhime nga vende të tjera, Spanja për shembull. Disa nga konkurrentët tanë po porosisin qengji nga Irlanda në vend të Mbretërisë së Bashkuar, kështu që pasojat për mishin dhe për qengjat e MB mund të jenë katastrofike.” – thotë ai.

Pas dekadave të tregtisë pa fërkime, ka të ngjarë të ketë probleme të dhëmbëzimit. Në të vërtetë, qeveria parashikoi që do të kishte “përçarje të konsiderueshme shtesë” pasi tregtarët, zyrtarët dhe klientët u mësuan me procedurat e reja.

Sidoqoftë, disa gjëra nuk mund të “injorohen” dhe do të bëhen tipare të përhershme. HMRC vlerëson koston shtesë për biznesin në Mbretërinë e Bashkuar vetëm të deklaratave standarde doganore në 7 miliardë funte. Kur blerësit dhe shitësit dëshirojnë të tregtojnë, ata do të gjejnë një mënyrë, por kostoja dhe kompleksiteti i konsiderueshëm shtesë do të jetë real për një kohë të gjatë.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga BBC

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN