MENU
klinika

Historia e Kristinës

“24 orë pas lindjes, bëra operacion në zemër”

13.02.2021 - 12:32

Që nga dita kur lindi Kristina e deri më tani, 38 vjet më vonë, zemra e saj pati një rrugë të vështirë.

Kjo rrugë filloi më pak se 24 orë pasi kishte lindur kur ajo u diagnostikua me stenozë të aortës dhe bëri operacionin e parë në zemër. Mjekët kryen një valvotomi, që nënkuptonte futjen e një shufre në valvulën e aortës së pazhvilluar.

Në moshën 18 muajshe, ajo bëri operacionin e dytë në zemër të. Mjekët vendosën një valvul derri për të përmirësuar rrjedhën e gjakut.

Në moshën 12 vjeç, ajo bëri një operacion të tretë në zemër. Valvula e derrit u zëvendësua me një nga valvulat e saj pulmonare. Kjo valvul, nga ana tjetër, u zëvendësua me një valvul dhuruesi.

Dhe midis operacioneve të dyta dhe të treta të zemrës, kur Kristina ishte në klasën e dytë, asaj iu hoq fshikëza e tëmthit sepse një valvul zemre që kishte rrjedhur kishte çuar në formimin e gurëve të tëmthit.

Që  fëmijë, ajo nuk mund të merrte pjesë në disa sporte kontakti, sepse ekzistonte rreziku që ajo të goditej në gjoks. Gjatë pushimeve, ajo mësoi të ndalonte së luajturi nëse lodhej.

Disa vjet më parë, u diagnostikua me një lloj rrahje zemre të çrregullt të quajtur fibrilacion atrial. Në vitin 2019, ajo u diagnostikua me dështim të zemrës. Operacionet kanë bërë që brinjët të hapen dy herë. Kjo do të thotë se ajo ka dy plagë në gjoks, si dhe plagë më të vogla në krah dhe qafë – shenja që nuk i fsheh në foto ose personalisht.

Po, zemra e kësaj nëne ka drejtuar rrugën e saj të jetës. Megjithatë, është një rrugë e veshur jo me frikë ose vetëkënaqësi, por me dhembshuri dhe guxim, me durim dhe këmbëngulje.

Që  fëmijë, “nuk i pashë problemet e zemrës ndryshe”, tha Kristina, e cili është nën kujdesin e tre kardiologëve. “Unë kisha një jetë normale, por isha thjesht më e kujdesshme.

Shpejt pasi Kristin u takua me burrin e saj, në 2002, ajo i tregoi atij për çështjet e zemrës.

“Ajo ka qenë gjithmonë një person shumë ballë për ballë kur bëhet fjalë për shëndetin dhe historinë e saj mjekësore”, tha burri i saj. “Ne patëm një bisedë të thelluar rreth asaj se si gjendja e saj ndikoi në jetën e përditshme dhe kufizimet që i vendosën asaj”.

Mjekët i thanë çiftit se Kristina mund të mbetet shtatzënë, por ajo do të duhet të jetë në regjim shtrati, ndoshta do të kërkojë një operacion gjatë shtatëzënisë, dhe foshnja mund të ketë komplikime shëndetësore gjithashtu.

“Kristina dhe unë nuk donim të rrezikonim shëndetin e saj,” tha burri . “Nga dita e parë, ne ishim shumë të hapur për të birësuar një fëmijë.”

Dhe atë bënë. Vajza e tyre, Vera, mbushi 5 vjeç në janar.

“Ajo lindi gjithashtu me një problem në zemër,” tha Kristina. “

Vrima në zemër tani është mbyllur, kështu që ajo nuk shikon më një kardiolog. Vera kohët e fundit ishte pajisur me syze dyfokale dhe tashmë di të lexojë.

Kristina  dhe burri i saj po i mësojnë vajzës së tyre atë që prindërit e Kristinës i mësuan: të ishte e vetëdijshme për kufizimet, por të mos i linte që ato ta përcaktonin ato.

“Ajo e kupton që Kristina ka një problem në zemër dhe merr ilaçe për ta bërë zemrën më të fortë, dhe se ajo ka një problem në mushkëri dhe merr ilaçe për t’i bërë mushkëritë më të mira”.

Kristin ka mësuar dhe po i fut vajzës së saj, se një qëndrim pozitiv është thelbësor për të përballuar gjithçka.

“Nuk mund të jesh “e mjerë si unë “, tha ajo. “Jam shumë e bekuar, shumë mirënjohëse”.

Kristina  është shumë proaktive dhe paraprake me ekipin e saj mjekësor. Ajo i ka mësuar Verës që “kurrë mos ki frikë nga mjekët”. “Ata janë aty për t’ju ndihmuar. Ju duhet të jeni avokati vetes; ju e njihni më mirë trupin tuaj. E dini kur diçka nuk është në rregull.”

Ajo e di që problemet e zemrës, si shenjat që i pasqyrojnë ato, do të jenë gjithmonë pjesë e asaj që është.

“Nuk ka të bëjë me përmirësimin,” tha Kristina. “Ka të bëjë me menaxhimin e kësaj. Kur valvulat duhet të zëvendësohen, kur ato rrjedhin, ato do të zëvendësohen. Është një operacion korrigjues, si një ndërrim vaji.

Një nga frutat më të mirë të stinës së verës

Si duhet ti përdorni manaferrat për rënien nga pesha

Mungesa e hekurit apo sëmundjet kronike?

Ja si të dalloni shkakun e anemisë

Një pjesë e pacientëve ndërpresin medikamentet pa konsultën e mjekëve

Vapa ndikon në shëndetin mendor!