MENU
klinika

Nga Financial Times/ "Sa më shumë të zgjasë pandemia aq më shumë goditet ekonomia"

BE duhet të japë ‘gjithçka që duhet’ për politikën fiskale

22.02.2021 - 13:08

Në përgjigjen e saj të hershme ekonomike ndaj pandemisë, “çfarëdo që të duhet” ishte mantra e BE-së. Bankierët qendrorë dhe politikanët gjithashtu cituan ish-presidentin e Bankës Qendrore Evropiane dhe tani fjalën e kryeministrit italian Mario Draghi nga 2012, të etur për të treguar se kishin mësuar nga kriza e zonës euro dhe nuk do të përsërisnin të njëjtat gabime. Angazhimi u mbështet nga politika. BQE dha me shpejtësi një përgjigje monetare agresive dhe blloku ra dakord për një lehtësim të paparë të huazimit të përbashkët për të ndihmuar rimëkëmbjen, stimulimin e financave dhe demonstrimin e solidaritetit.

Një vit më pas, eurozona duhet të rizbulojë frymën “çfarëdo që të duhet”. Fantazmat e krizës së kaluar janë rishfaqur: qeveritë nuk po shpenzojnë sa duhet për të mbështetur rimëkëmbjen dhe planet e stimulimit të zbehtë në krahasim me masat më agresive “të mëdha” që debatohen në SHBA.

Kjo pavarësisht nga fakti se Evropa ka pasur një krizë më të keqe ekonomike. Ndërsa përdorimi më i madh i skemave të fushave ka mbajtur kapak papunësinë, ekonomia e zonës së euros ishte 6.8 përqind më e vogël në fund të vitit 2020 krahasuar me një rënie të të ardhurave kombëtare të SHBA prej 3.5 përqind. Një shtrirje më e ngadaltë e vaksinimit, gjithashtu, ka të ngjarë të thotë se do të duhet më shumë se në anën tjetër të Atlantikut që urgjenca shëndetësore të marrë fund. Kjo do të thotë edhe më shumë dëm ekonomik, veçanërisht për ekonomitë evropiane të varura nga turizmi ndërkombëtar.

Më shumë ekonomi të orientuara drejt eksportit do të jenë të qetë duke u mbështetur në kërkesën nga SHBA, të nxitura nga stimulimi dhe Kina për të nxitur rimëkëmbjen, siç bëri, veçanërisht për Gjermaninë, pas krizës së vitit 2008. Ky do të ishte një gabim, duke lejuar divergjencë të mëtejshme midis veriut dhe jugut dhe duke minuar solidaritetin e fituar gjatë fazës së parë të pandemisë. Rimëkëmbja nga kriza e mëparshme tregoi se rritja e fortë në Gjermani nuk mund të fuqizojë të gjithë zonën e euros.

Ndërsa ekonomistët debatojnë për rreziqet e “mbinxehjes” së SHBA nga stimulimi i mëtejshëm, ka pak shanse për këtë në BE. Kjo jo vetëm për shkak të madhësisë së ndryshme të paketave të shpenzimeve, një 420 miliardë euro e planifikuar e stimulit diskrecional në BE për 2021 krahasuar me 1.9tn dollarë që debatohen në SHBA, sipas UniCredit, por edhe sepse zona e euros ka hyrë ndoshta në pandemi pa u rikuperuar plotësisht nga kriza e mëparshme.

Vlerësimet zyrtare të “boshllëqeve të prodhimit”, ndryshimi midis performancës së ekonomive dhe potencialit të tyre, ishin tashmë shumë të ulta para se të goditej koronavirusi. Edhe me “stabilizues automatikë” më të mëdhenj, shtetet më bujare të mirëqenies së Evropës, kapaciteti i konsiderueshëm i tepërt do të mbetet në bllok.

Vendet e Evropës Jugore, veçanërisht Italia, tani kanë një shans për të demonstruar me fondin e rimëkëmbjes se huamarrja do të përdoret mirë dhe se shqetësimet legjitime të vendeve kreditorë se paratë do të harxhohen janë të pabazuara, duke justifikuar një relaksim të rregullave të buxhetit të BE . Nëse Draghi tani mund të demonstrojë që politika fiskale agresive mund të përdoret për të ndjekur një paketë reforme në Itali, kjo do të ndihmonte për të rivendosur besimin në ndarjen e rrezikut dhe për të dhënë mbulesë politike për stimulimin e mëtejshëm kombëtar në të gjithë zonën e euros.

Blloku tashmë ka provuar që kritikët e tij gabuan një herë gjatë kësaj krize: fondi i rimëkëmbjes demonstroi shkallën në të cilën vendet anëtare u angazhuan për ta bërë projektin të funksionojë dhe mbështetur atë me para. Ndërsa vaksinimet rrisin mundësinë e përfundimit të urgjencës shëndetësore, udhëheqësit e Evropës duhet të sigurohen që ata të mos e humbin atë ndjenjën e hershme të urgjencës. Vetëm atëherë ata me të vërtetë do të jenë në gjendje të thonë se bënë gjithçka që duhej.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Financial Times/ Lagarde: E bindur që 2021 do të jetë një vit...

“S’do të ketë gjithmonë paketa ndihmëse”

Nga Financial Times/ A do vazhdojnë të qëndrojnë afër zeros?

Çfarë vendosi Fed për normat e interesit?

“Në Evropë janë gati të shfrytëzojnë vështirësitë me…”

Analistët: Po fillon të ndihet më shumë ndikimi tek ekonomia


Igli Tola, Pedagog Ekonomie

‘Lavanteria’ Albania

Denaj: Lehtëson barrën financiare dhe...

Efektet e ndryshimit të kontratës me S2 Albania në ekonomi

Ministrja Denaj: Ruhen parametrat makro-fiskal

Prezantohen ndryshimet e bëra në buxhetin e shtetit

Nga Russian Today/ Përjashtohen vendet anëtare të...

Rusia dyfishon taksën e eksportit të grurit