MENU
klinika

Dhimbje dhe ngurtësi në shtyllën kurrizore? Ky mund të jetë shkaku.

Çfarë është Spondiliti Ankilozues?

14.02.2021 - 11:54

Spondiliti ankilozues (AS) është një lloj i rrallë i artritit që shkakton dhimbje dhe ngurtësi në shtyllën kurrizore. Kjo gjendje e përjetshme, e njohur gjithashtu si sëmundja Bechtereë, zakonisht fillon në pjesën e poshtme të shpinës. Mund të përhapet deri në qafë ose të dëmtojë nyjet në pjesë të tjera të trupit.

“Ankilozë” do të thotë kocka të shkrira ose ind tjetër i fortë. “Spondilit” do të thotë inflamacion në kockat kurrizore, ose rruaza.

Nuk ka shërim për AS. Por ilaçet dhe ushtrimet mund të lehtësojnë dhimbjen dhe të ndihmojnë në mbajtjen e shpinës të fortë.

Simptomat e Spondilitit Ankilozues

AS shpesh fillon në nyjet sakroiliake, ku shpina lidhet me legenin. Mund të ndikojë në vendet ku tendinat dhe ligamentet bashkohen me kockat. Madje mund të dëmtojë bashkimin e rruazave.

Ju mund të keni dhimbje ose ngurtësi në:

Pjesën e poshtme të shpinës

Vithe

Supe

Duar

Brinjë

Kofshë

Këmbë

Ju mund të vini re:

Dhimbje që është më e fortë në mëngjes ose pas uljes për një kohë të gjatë

Shtylla  kurrizore e ngurtë që lakohet përpara

Lodhja

Ënjtje në nyje

Probleme me frymëmarrjen

Simptomat mund të ndryshojnë nga personi në person. Gjendja gjithashtu mund të ndryshojë më shpejt ose më ngadalë se e dikujt tjetër.

Shkaqet

Studiuesit nuk janë të sigurt se çfarë e nxit AS, por mendojnë se ajo është e lidhur me gjenet. Shumica e njerëzve me AS kanë një gjen që prodhon një proteinë të quajtur HLA-B27. Mjekët mendojnë se këto gjene drejtojnë sistemin imunitar të sulmojë disa baktere të zakonshme në trup dhe vendos simptomat e AS.

Faktorët e rrezikut

Disa gjëra që nuk mund t’i kontrolloni mund të rrisin rrezikun e AS:

Gjinia. Burrat kanë më shumë gjasa se gratë të kenë AS dhe kjo i godet ato më shpejt dhe më fort. Gratë kanë tendencë të kenë një formë më të butë të AS të quajtur spondiloartriti axial jo-radiografik.

Mosha .Gjendja shpesh fillon në adoleshencë dhe moshën e pjekurisë. Rreth 80% të rasteve fillojnë para se personi të mbush 30 vjeç, dhe 95% deri në moshën 45 vjeç.

Trajtimet

Medikamentet ndihmojnë disa njerëz. Por të qëndroni  aktiv është një nga çelësat për të menaxhuar AS.

Ushtrimi. Sa më pak të uleni ose të shtriheni, aq më mirë do të ndiheni. Ushtrimet fizike ju ndihmojnë të qëndroni më drejt dhe të mbani shtyllën kurrizore. Qëndrimi aktiv madje mund të largojë dhimbjen pa ilaçe.

Terapi fizike. Ju do të duhet të praktikoni sjellje të mirë, të mësoni se si të shtrini muskujt e ngushtë dhe të mbani shtyllën kurrizore të qëndrueshme, dhe të përdorni teknika të tjera që mund të ulin dhimbjen. Mund t’i bëni në shtëpi, por shumica e njerëzve përfitojnë më shumë nga puna me një terapist fizik profesionist ose me një grup.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN