MENU
klinika

Mësojeni...

A është e trashëgueshme leucemia?

27.03.2021 - 14:05

Leucemia është një kancer i palcës kockore të trupit, e cila është vendi ku bëhen qelizat e gjakut.

Është  një sëmundje gjenetike, por shumica e rasteve nuk mendohet të jenë të trashëgueshme. Në vend të kësaj, një larmi faktorësh rreziku mund t’ju bëjnë të merrni sëmundjen. Disa nga këta faktorë rreziku janë në kontrollin tuaj, të tjerët jo.

Shkencëtarët mendojnë se llojet e ndryshme të leuçemisë shkaktohen nga mutacionet në ADN-në e qelizave të gjakut. Këto mutacione gjenetike ndryshojnë mënyrën e riprodhimit të qelizave të gjakut në palcën e kockave. Ato gjithashtu mund të parandalojnë që këto qeliza të gjakut të funksionojnë si duhet. Përfundimisht, qelizat anormale të gjakut nxjerrin qelizat e shëndetshme të gjakut jashtë funksionit. Ata mund të bllokojnë palcën e kockave nga prodhimi i qelizave më të shëndetshme.

Mutacionet janë gjenetike, por zakonisht jo të trashëgueshme. Kjo do të thotë që ndërsa leucemia shkaktohet nga mutacionet në gjene, këto anomali gjenetike nuk trashëgohen shpesh nga familja juaj. Ky quhet mutacion i gjenit i fituar.

Nuk dihet gjithmonë se çfarë i shkakton këto mutacione. Ju mund të jeni të predispozuar gjenetikisht për të zhvilluar leuçemi, por faktorët e rrezikut të stilit të jetës, të tilla si pirja e duhanit, gjithashtu mund të ju bëjnë më shumë të ngjarë të zhvilloni leuçemi. Faktorë të tjerë mjedisorë, të tillë si ekspozimi ndaj disa kimikateve dhe rrezatimit, mund të jenë gjithashtu pas anomalive të ADN-së që mund të shkaktojnë leuçemi.

Cili është ndryshimi midis një sëmundje gjenetike dhe një sëmundje të trashëgueshme?

Këto dy terma nuk janë të njejtë, megjithëse të dy u referohen sëmundjeve që shkaktohen nga mutacionet në gjene. Le të shohim nga afër.

Sëmundja gjenetike

Një sëmundje gjenetike nuk është gjithmonë ajo që transmetohet përmes familjes. Një sëmundje gjenetike është çdo gjendje mjekësore e shkaktuar nga një anomali e ADN-së, qoftë e trashëguar apo e fituar. Kjo anomali e ADN-së është shkaktuar nga një mutacion në një gjen ose gjenet e shumta.

Mutacionet mund të ndodhin gjatë jetës pasi ndodhin gabime në prodhimin e qelizave. Ato gjithashtu mund të shkaktohen nga faktorë mjedisorë. Këta faktorë mjedisorë përfshijnë ekspozimin ndaj rrezatimit ose kimikateve të caktuara.

Sëmundja e trashëgueshme

Një sëmundje e trashëgueshme është një lloj i sëmundjes gjenetike në të cilën mutacionet e gjenit trashëgohen nga familja. Mutacionet e gjeneve janë të pranishme në vezë ose spermatozoide dhe bëjnë që sëmundja të kalojë nga prindërit te fëmijët e tyre. Disa shembuj të sëmundjeve trashëgimore përfshijnë hemofilinë, aneminë e qelizave drapër dhe distrofitë muskulore. Është e rrallë që këto lloj sëmundjesh trashëgimore të shfaqen papritmas tek dikush pa histori familjare të tyre.

Ekzistojnë gjithashtu disa lloje të kancerit të trashëguar. Për shembull, kanceri i gjirit, vezoreve, zorrës së trashë dhe prostatës kanë elemente të trashëguar që mund të vendosin familjet në rrezik.

Simptomat e leukemisë shpesh ngjajnë me çështje shumë më të zakonshme shëndetësore, si gripi. Sidoqoftë, simptomat mund të jenë më të rënda. Për shkak se leuçemia prek qelizat e bardha të gjakut, infeksionet e shpeshta mund të tregojnë diçka më serioze sesa gripi. Nëse keni simptoma të ngjashme me gripin ose infeksione të tjera që janë më të shpeshta se zakonisht, telefononi mjekun dhe kërkoni një test gjaku.

Zbulimi i hershëm mund të jetë celësi për trajtimin e duhur dhe në kohë.