MENU
klinika

Hulumtimi

A ka lidhje të ngrënit mëngjes me diabetin?

24.03.2021 - 12:14

Po, sugjeron hulumtimi i ri që zbulon se ngrënia e vaktit të mëngjesit para orës 8:30 mund të zvogëlojë rrezikun për zhvillimin e diabetit të tipit 2.

Njerëzit në studim që hëngrën mëngjes herët kishin nivele më të ulëta të sheqerit në gjak dhe më pak rezistencë ndaj insulinës sesa njerëzit që hëngrën një mëngjes më vonë. Rezistenca ndaj insulinës ndodh kur trupi bëhet rezistent ndaj efekteve të hormonit insulinë, duke shkaktuar rritjen e niveleve të sheqerit në gjak.

Gjetjet e reja u mbajtën pavarësisht nëse njerëzit e kufizuan ngrënien në më pak se 10 orë në ditë ose e shpërndanë atë në dritare prej më shumë se 13 orë.

Ushqimi i tillë i kufizuar në kohë është një formë e agjërimit me ndërprerje, e cila është e përhapur këto ditë për shkak të një liste me përfitime të mundshme shëndetësore duke filluar nga humbja e peshës dhe rreziku më i ulët për sëmundje deri në jetëgjatësi. Njerëzit që praktikojnë ngrënie të kufizuar në kohë zakonisht hanë gjatë një dritare ditore tetë deri në 12 orë dhe agjërojnë gjatë 12 deri në 16 orët e mbetura.

Sidoqoftë, studimi i ri sugjeron se nuk është kohëzgjatja e dritares, por koha e vakteve që mund të kenë më shumë rëndësi kur bëhet fjalë për rrezikun e diabetit.

“Koha është ajo që është e rëndësishme, dhe më herët duket se është më e mirë,” tha autorja e studimit Kristen Knutson, një profesore e asociuar në Qendrën për Gjumë dhe Mjekësi Circadian në Shkollën e Mjekësisë Feinberg të Universitetit Northëestern në Çikago. “Aftësia jonë për të përpunuar ushqimin që hamë funksionon më mirë në mëngjes”.

Për të zbuluar nëse kohëzgjatja e dritares ose koha e ngrënies ishte më e rëndësishme, hulumtimet ndanë më shumë se 10,570 të rritur nga Anketa Kombëtare e Shëndetit dhe Ekzaminimit të Ushqimit në tre grupe bazuar në dritaret e tyre të të ngrënit (më pak se 10 orë, 10- 13 orë, dhe më shumë se 13 orë në ditë). Pjesëmarrësit u renditën më tej sipas kohës së ditës që ata filluan të hanin – qoftë para ose pas orës 8:30 të mëngjesit.

Dhe studimi zbuloi se ishte koha, përkatësisht mëngjeset e hershme, që bënë ndryshimin më të madh në rezistencën e insulinës dhe nivelet e sheqerit në gjak, megjithëse u pa vetëm një lidhje.

Hapi tjetër është të shohim nëse dritaret e hershme të agjërimit të kufizuar në kohë, të themi nga 8 e mëngjesit deri në 4 pasdite, promovojnë përfitime më të mëdha, tha Knutson. “Në të vërtetë, ushqimi i hershëm i kufizuar në kohë mund të jetë më i mirë se më vonë, dhe hapi tjetër do të ishte një ndërhyrje për të provuar nëse lëvizja e ushqimit edhe më herët gjatë ditës ka efekte të dobishme”.

Knutson praktikon atë që predikon. Ajo zgjohet çdo ditë rreth orës 7 të mëngjesit dhe ha mëngjes. “Në ditët që e konsideroj anashkalimin e mëngjesit, nuk e bëj për shkak të studimeve si këto,” tha ajo.

Studimi nuk shikoi se çfarë njerëzit hanin për mëngjes, por qëndron për arsye se zgjedhjet më të shëndetshme si drithërat me kokrra të plota hapin përfitime edhe më të mëdha, tha Knutson.

Studimi do të prezantohet këtë fundjavë në takimin vjetor virtual të Shoqërisë Endokrine. Një hulumtim i tillë konsiderohet paraprak derisa të botohet në një revistë të vlerësuar nga kolegët.

Krista Varady, një profesoreshë e të ushqyerit në Universitetin e Illinois në Çikago, studion agjërimin me ndërprerje, duke përfshirë agjërimet e kufizuara në kohë.

Gjetjet e reja kanë kuptim, tha Varady, e cila nuk ishte i përfshirë në hulumtim. “Ju jeni më mirë në përpunimin e glukozës ose sheqerit në gjak herët në mëngjes, dhe kjo aftësi prishet ndërsa dita kalon,” tha ajo.

Ka përfitime që shihen me ushqimin e kufizuar në kohë për peshën, rrezikun e diabetit dhe sëmundje të tjera. Dhe “mund të ketë edhe më shumë përfitim nga dritaret e hershme, të themi nga 8 e mëngjesit deri në 4 pasdite kundrejt 12:00 deri në 8 pasdite”, tha Varady.

Por këto dritare të hershme mund të mos funksionojnë mirë brenda stileve të jetës së shumë njerëzve, tha ajo. “Askush nuk dëshiron të kapërcejë darkën, kështu që mund të mos jetë aq tërheqëse,” tha Varady. “Nëse hani më herët, është ndoshta më mirë për ju, por ka shumë pak gjasa që njerëzit të dëshirojnë të mbyllin ditën kaq herët.”

Nëse nuk mund ta mbani këtë mënyrë të të ngrënit, përfitimet do të humbin, tha Varady.

Akoma, nevojitet më shumë hulumtim para se të mund të nxirret ndonjë përfundim i vendosur për dritaret më të mira për ushqimin e kufizuar në kohë: “Ne po kryejmë studime dhe presim që këto të dhëna të shohin nëse ushqimi i hershëm kundrejt ngrënies së vonë tregon përfitime më të mëdha”, tha Varady .