MENU
klinika

Mësoni nëse kanë lidhje

A shkakton migrena dridhje të syve?

26.03.2021 - 13:59

Migrena është një gjendje e njohur për shkaktimin e dhimbjes mesatare deri të rëndë të kokës dhe simptoma të tjera që mund të ndikojnë në sy. Sidoqoftë, shtrëngimi i syve – i quajtur ndryshe blefarospazëm thelbësor – nuk lidhet zakonisht me migrenën.

Ndërsa është e mundur që migrena mund të shkaktojë dridhje të syve, vetë shtrëngimi i përsëritur ose madje edhe afatgjatë ka të ngjarë të ketë lidhje me një problem tjetër themelor.

Lexoni për të mësuar më shumë rreth lidhjeve të mundshme. Bisedoni me mjekun nëse simptomat vazhdojnë pavarësisht nga trajtimi dhe ndryshimet e stilit të jetës.

Migrena dhe dridhjet e syve

Ndërsa shoqërohet me dhimbje koke jashtëzakonisht të dhimbshme, një migrenë është në të vërtetë një gjendje neurologjike që ka një larmi simptomash dhe nëntipesh. Jo të gjitha llojet e migrenës çojnë në simptoma të syve dhe nuk është e qartë nëse dridhja e syve është një simptomë përfundimtare.

Përveç dhimbjes torturuese të kokës, migrena dihet gjithashtu se shkakton simptomat e mëposhtme:

dhimbje në njërën anë të kokës, fytyrës ose qafës

ndjeshmëria ndaj dritës ose zhurmës

ndjeshmëria ndaj erërave

nauze

të vjella

Migrena e ndërlikuar

Simptomat mund të ndryshojnë edhe nga lloji i migrenës. Një lloj i zakonshëm i migrenës njihet si një migrenë e komplikuar, ose migrenë me aura. Aura ndodh në rreth 25 për qind të rasteve të migrenës.

Kur përjetoni aurë, mund të keni ndryshime vizuale disa minuta që çojnë në një sulm të migrenës. Këto mund të konsiderohen shenja paralajmëruese.

Simptomat e aurës përfshijnë:

duke parë linja zig-zag ose pika të zeza

duke pasur vizion të paqartë

ndjeheni të dobët ose të mpirë në njërën anë të trupit

Migrena e retinës

Një lloj tjetër i migrenës që ndikon në shikim quhet migrenë retinale. Në vend që të shkaktojë shqetësime vizuale, kjo lloj migrene çon në humbje të përkohshme të shikimit në njërin sy.

Këto simptoma mund të zgjasin disa minuta ose deri në muaj në të njëjtën kohë, dhe ju nuk mund të përjetoni domosdoshmërisht dhimbje koke.

Dhimbje koke grupi

Është  gjithashtu e mundur që ju nuk mund të keni migrenë fare, por një dhimbje koke grupi. Dhimbjet e kokës në grupe janë llojet më të rënda të dhimbjeve të kokës dhe ato shkaktojnë dhimbje rreth tempujve dhe syve që rrezatojnë edhe në pjesën e pasme të kokës.

Me këtë lloj dhimbje koke, mund të përjetoni madje skuqje, ënjtje dhe dridhje të syve.

Shkaku

Vetë dridhja e syve është një lëvizje e pavullnetshme që mund të shkaktojë që një ose të dy sytë të keqpërdoren jo normalisht. Mendohet se shkaktohet nga spazmat e muskujve nga rreth syrit. Në raste të rralla, dridhja e syve mund të shkaktohet nga probleme në tru.

Migrena e retinës karakterizohet nga humbja e përkohshme e shikimit. Ky lloj i migrenës okulare mendohet se shkaktohet nga zvogëlimi i rrjedhjes së gjakut në retinë në sy. Sidoqoftë, dridhja e syve nuk është një simptomë e raportuar gjerësisht e këtij lloji të migrenës.

Është  e mundur që si migrena, ashtu edhe dridhja e syve nxiten nga e njëjta gjë, siç është kafeina e tepërt ose mungesa e gjumit.

Sa zgjat?

Në mënyrë tipike, në varësi të ashpërsisë, dridhja e syve mund të ndodhë gjatë gjithë ditës në intervale ose të bëhet konstante. Shtrëngimi i syve që nuk lidhet me një gjendje themelore mjekësore është zakonisht i përkohshëm.

Shtrëngimi i syve që lidhet me migrenën, nga ana tjetër, mund të ndodhë në fazat e hershme të një sulmi të migrenës. Simptomat e aurës, siç janë shqetësimet e shikimit dhe humbja e ndjesisë së trupit, kanë tendencë të ndodhin deri në 1 orë para dhimbjes së kokës dhe pulsimit.

Shtrëngimi i syve që ndodh gjatë ose pas një sulmi të migrenës ka më shumë të ngjarë të ketë lidhje me një shkak tjetër, siç është dhimbja e kokës.

Sidoqoftë, nëse përjetoni humbje të përkohshme të shikimit pas një dhimbje koke të fortë, mund të jeni duke përjetuar një migrenë në retinë.

Është e rëndësishme që mjeku të diagnostikojë dhe trajtojë dridhjet kronike të syve. Në raste të rralla, kur lihet i patrajtuar, dridhja e shpeshtë e syve mund të çojë në komplikime, të tilla si rënia dhe lëkura e tepërt rreth qepallave. Injeksionet e toksinës botulinike ose operacioni i syve mund të merren parasysh.

Nëse mjeku përcakton se shtrëngimi i shpeshtë i syve shkaktohet nga migrena, është e rëndësishme të ndiqni planin e trajtimit për të ndihmuar në uljen e frekuencës së tyre.