MENU
klinika

Nga The Washington Post

Biden duhet “ta bëjë shembull” princin saudit!

01.03.2021 - 15:44

Presidenti Biden ka vendosur të “turpërojë” Princin e Kurorës Saudite Mohammed bin Salman, duke zbuluar një raport të CIA-s që thotë se princi i kurorës dinte dhe ndoshta urdhëroi operacionin që vrau kolumnistin kontribues të Washington Post Jamal Khashoggi.

Publikimi i raportit të CIA-s, ndoshta të Premten, do të sigurojë një masë të përgjegjësisë, më në fund, për vrasjen e rëndë të Khashoggi.

Por njeriu që mbikëqyri atë vrasje do të vazhdojë të jetojë dhe qeverisë me shkëlqimin mbretëror.

Ajo dozë e realpolitikës do “tu ngecë në fyt” miqve dhe ish-kolegëve të Khashoggi.

Administrata e Biden u përball me një mosmarrëveshje: Si e ndëshkoni në mënyrë efektive një njeri që së shpejti ka të ngjarë të jetë mbreti i Arabisë Saudite dhe të mbetet monark për vitet, mbase dekada? Si i ndani pasurinë dhe statusin e tij nga ajo e vetë mbretërisë?

Edhe nëse Shtetet e Bashkuara vendosin sanksione kundër një kreu de facto të qeverisë, ato do të ishin shumë të vështira për t’u zbatuar.

Administrata duket se ka të ngjarë të fajësojë publikisht MBS, por duke lënë të paprekur marrëdhëniet themelore të SHBA me të dhe mbretërinë që ai kontrollon.

Qëllimi duket të jetë rikalibrimi i marrëdhënies pa e prishur atë.

Është një qëllim i kuptueshëm, pragmatik, por nuk do të bëjë askënd të lumtur, asnjërën palë.

Administrata qartë shpreson të përdorë çështjen Khashoggi si një precedent dhe të vendosë një rregull që çdo operativ i huaj që ndërmerr veprime të ngjashme për të ndjekur dhe vrarë disidentët që jetojnë në Shtetet e Bashkuara do të ndalohet të hyjë ose të merret me Shtetet e Bashkuara.

“Drejtësia për Jamalin” ka qenë një kërkesë, jo vetëm nga ata që kanë punuar me të në The Post por edhe nga një raportues special i Kombeve të Bashkuara dhe qeveri dhe aktivistë të të drejtave të njeriut në të gjithë botën.

Një masë e kësaj drejtësie do të jepet kur të shohim raportin.

Khashoggi jetoi në korridoret e pushtetit tërë jetën e tij.

Ai i kuptonte më mirë se shumica e kompromiseve që janë të nevojshme për të mbijetuar në një botë ku udhëheqësit e qeverisë mund të urdhërojnë një vrasje, ta fshehin atë.

Ai do të ishte i kënaqur që Shtetet e Bashkuara thanë të vërtetën në lidhje me vrasjen e tij, por ai do të dëshironte të ishte i sigurt se administrata e re e Biden kishte vendosur me të vërtetë: Asnjëherë më.

Miqtë dhe admiruesit e Khashoggi duhet të jenë po aq vigjilentë.

Të vrasësh një gazetar për të thënë të vërtetën është një krim që nuk duhet të përsëritet më kurrë, nga MBS ose dikush tjetër.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ konica.al