MENU
klinika

Gjithçka që duhet të dini

Çfarë janë bllokuesit e karbohidrateve?

30.03.2021 - 16:25

Bllokuesit e karbohidrateve janë një lloj shtojce diete.

Sidoqoftë, ato funksionojnë ndryshe nga shumica e pilulave të tjera të humbjes së peshës në treg.

Ata bllokojnë tretjen e karbohidrateve, me sa duket ju lejojnë të hani karbohidrate pa (disa) kalori të padëshiruara.

Por a janë vërtet aq të dobishme sa tingëllojnë? Ky është një përmbledhje e hollësishme e bllokuesve të karbohidrateve dhe efektet e tyre në shëndetin dhe peshën tuaj.

Cfarë  janë bllokuesit e karbohidrateve?

  • Bllokuesit e karbohidrateve, të njohur gjithashtu si bllokues të niseshtesë, mund të ndihmojnë në bllokimin e enzimave të nevojshme për të tretur disa karbohidrate.
  • Disa lloje shiten si shtesa humbje peshe. Ato janë bërë nga një grup përbërësish të quajtur frenues alfa-amilazë, të cilat ndodhin natyrshëm në disa ushqime.
  • Këto përbërje zakonisht nxirren nga fasulet dhe referohen si ekstrakt Phaseolus vulgaris ose ekstrakt i fasuleve të bardha .
  • Të tjerët vijnë në formën e ilaçeve me recetë të quajtur frenues alfa-glukozidaza (AGI), të cilat përdoren për të trajtuar sheqer të lartë në gjak te diabetikët e tipit 2 .
  • Në këtë artikull, termi bllokues i karbohidrateve do t’i referohet suplementit ushqyes që përmban ekstrakt fasule, jo ilaçeve të përshkruara.

Si funksionojnë bllokuesit e karbohidrateve?

  • Karbohidratet e tretshme mund të ndahen në dy grupe kryesore: karbohidratet e thjeshta dhe komplekse.
  • Karbohidratet e thjeshta gjenden natyrshëm në ushqime si pemët frutore  dhe produktet e qumështit.
  • Ato gjenden gjithashtu në ushqime të përpunuara të tilla si sodat, ëmbëlsirat dhe madje edhe koset me aromë.
  • Karbohidratet komplekse, nga ana tjetër, gjenden në ushqime si makarona, bukë, oriz dhe perime me niseshte si patatet.
  • Karbohidratet komplekse përbëhen nga shumë karbohidrate të thjeshta të lidhura së bashku për të formuar zinxhirë, të cilët duhet të ndahen nga enzimat përpara se të absorbohen.

Bllokuesit e karbohidrateve përmbajnë substanca që pengojnë disa nga enzimat që zbërthejnë këto karbohidrate komplekse.

Si rezultat, këto karbohidrate më pas kalojnë në zorrën e trashë pa u copëtuar ose thithur. Ato nuk kontribuojnë në asnjë kalori dhe nuk rrisin sheqerin në gjak.

Bllokuesit e karbohidrateve zakonisht tregtohen si ndihma për humbjen e peshës. Ato reklamohen se ju lejojnë të hani aq karbohidrate sa të dëshironi pa marrë asnjë kalori.

Sidoqoftë, efektiviteti i tyre mund të jetë i kufizuar dhe studimet japin rezultate kontradiktore.

Sa efektivë janë bllokuesit e karbohidrateve?

  • Bllokuesit e karbohidrateve parandalojnë  tretjen e një pjese të karbohidrateve që hani. Në rastin më të mirë, ato duket se bllokojnë 50-65% të enzimave që tretin karbohidratet.
  • Është e rëndësishme të theksohet se frenimi i këtyre enzimave nuk do të thotë se do të bllokohet e njëjta përqindje e karbohidrateve.
  • Një studim duke ekzaminuar një bllokues të fortë të karbohidrateve zbuloi se edhe pse mund të frenojë 97% të enzimave, ai vetëm parandaloi që 7% e karbohidrateve të absorbohen .
  • Kjo mund të ndodhë sepse bllokuesit e karbohidrateve nuk parandalojnë direkt që karbohidratet të absorbohen. Ata thjesht mund të rrisin sasinë e kohës që duhet për enzimat që t’i tretin ato.
  • Për më tepër, karbohidratet komplekse të prekura nga bllokuesit e karbohidrateve përbëjnë vetëm një pjesë të karbohidrateve në dietat e shumicës së njerëzve.
  • Për shumë njerëz që përpiqen të humbin peshë, sheqernat e shtuara në ushqimet e përpunuara janë një problem më i madh. Sheqernat e shtuara janë zakonisht karbohidrate të thjeshta si saharoza, glukoza ose fruktoza. Këto nuk preken nga bllokuesit e karbohidrateve.