MENU
klinika

Disa këshilla

Dëmtim në pjesën e brendshme të buzës? Ja si ta trajtoni

18.03.2021 - 17:38

Të kafshosh pjesën e brendshme të buzës mund të jetë e dhimbshme. Ndodh shpesh rastësisht dhe është veçanërisht e zakonshme tek fëmijët. Ju mund të kafshoni pjesën e brendshme të buzës:

 • ndërsa hani ose flisni
 • gjatë një rënie, përplasjeje ose aksidenti tjetër
 • ndërsa luani
 • gjatë një krize
 • për shkak të stresit
 • Edhe pse dëmtimi mund të jetë i dhimbshëm, zakonisht nuk ka nevojë për kujdes mjekësor. Ju mund të trajtoni një pickim të vogël në shtëpi me masa të vetë-kujdesit.

Çfarë ndodh kur kafshoni pjesën e brendshme të buzës?

Kur kafshoni pjesën e brendshme të buzës, dhëmbët shtypen kundër lëkurës. Kjo mund të dëmtojë sepse buzët  kanë shumë mbaresa nervore, gjë që i bën ato shumë të ndjeshme ndaj dhimbjes.

Plus, nëse kafshimi ju shpon lëkurën, mund të keni shumë gjakderdhje. Kjo sepse buzët kanë një furnizim të pasur me gjak.

Simptoma të tjera të mundshme përfshijnë:

 • ënjtje
 • skuqje
 • ndjeshmëri

Në varësi të forcës së kafshimit, ajo gjithashtu mund të shkaktojë dëmtime si:

 • prerjet
 • gunga
 • plagët
 • mucocele (cist i mbushur me mukus)

Si ti trajtoni?

Në shumicën e rasteve, ju mund ta trajtoni një kafshim të buzëve në shtëpi. Gjithashtu, për shkak se buzët  marrin shumë gjak, kafshimi duhet të shërohet shpejt.

Ja se si të pastroni dhe trajtoni një dëmtim brenda buzës:

 • Kontrolloni plagën për papastërti ose mbeturina, veçanërisht nëse kafshoni buzën gjatë një aksidenti. Nëse ka ndonjë gjë të mbërthyer në plagë, mos e hiqni. Merrni menjëherë kujdes mjekësor.
 • Pastroni butësisht zonën me një leckë të pastër. Mos pastroni ose fërkoni plagën.
 • Shpëlajeni buzën me ujë të freskët.
 • Vendosni garzë të pastër ose një leckë të pastër në buzë dhe kafshojeni. Vendosni presion për 5 deri në 10 minuta. Nëse vazhdon të rrjedh gjak, vendosni një copë të re garzë sipër dhe vazhdoni të ushtroni presion.
 • Sapo gjakderdhja të ndalet, mbështillni një kub akulli ose pako akulli në një leckë të pastër dhe vendoseni atë në plagë. Kjo do të ndihmojë në uljen e ënjtjes.

Ndërsa plaga shërohet, ju mund të ndërmarrni hapat e mëposhtëm për të menaxhuar simptomat dhe për të parandaluar infeksionin:

 • Shpëlajeni me ujë të kripur. Uji i kripur mund të ndihmojë në zvogëlimin e dhimbjes dhe mbrojtjen e plagës nga bakteret e dëmshme. Shpërndani 1 lugë çaji kripë jo të jodizuar në 1 filxhan ujë të ngrohtë, pastaj hidheni në gojë për 4 minuta.
 • Vendosni një kompresë të ftohtë. Për të menaxhuar ënjtjen, vendosni një kub akulli në brendësi të buzës. Nëse jeni duke përdorur një pako akulli, mbështilleni më parë me një leckë të pastër.
 • Merrni ilaçe kundër dhimbjes pa recetë (OTC). Barnat anti-inflamatore josteroide (NSAID), si ibuprofen, aspirina, ose naproxen, mund të ndihmojnë në menaxhimin e dhimbjes dhe ënjtjes.
 • Vendosni një xhel antiseptik oral. Një xhel antiseptik oral  punon kundër baktereve që shkaktojnë infeksione. Shumë nga këto xhel gjithashtu lehtësojnë dhimbjen.

Merrni ndihmë mjekësore nëse kafshimi i buzëve nuk ndalon gjakderdhjen. Ju duhet të telefononi një mjek nëse keni simptoma të infeksionit ose dhimbjes që përkeqësohen. Nëse dëmtimi është për shkak të një aksidenti  ose një rënie të rëndë, kërkoni menjëherë ndihmë mjekësore.