MENU
klinika

Studimi

Djathi lehtëson dhimbjen e sëmundjeve të zorrëve?

19.03.2021 - 20:21

A mund të jetë një kërpudhë e gjetur në djathë, kryesore për lehtësimin e sëmundjes së zorrëve?

Një infeksion i ri indor është identifikuar tek pacientët me sëmundjen e Crohn dhe studiuesit thonë se gjetja e tyre në fund të fundit mund të çojë në trajtim më të mirë të sëmundjes së zakonshme inflamatore të zorrëve.

Zonat e plagëve të pashëruara në zorrët e pacientëve me Crohn kanë nivele të larta të një lloji majaje (kërpudhë) që gjendet gjerësisht në djathë dhe mish të përpunuar, zbuloi studimi i ri.

Studiuesit zbuluan se nivelet e majasë Debaryomyces hansenii janë më të larta tek pacientët me sëmundje Crohn sesa tek njerëzit pa sëmundje.

Në pacientët e Crohn, nivelet e majasë janë veçanërisht të larta në rajone të ndezura kronike të zorrës së trashë dhe zorrës së hollë, tregues i plagëve të pashëruara të zorrëve, sipas studimit.

“Shërimi i dëmtuar i plagës mund të nxisë inflamacion kronik, të dyja këto janë tiparet kryesore të sëmundjeve inflamatore të zorrëve,” tha udhëheqësi i studimit Dr. Thaddeus Stappenbeck. Ai është kryetar i departamentit të inflamacionit dhe imunitetit në Institutin e Kërkimeve Lerner të Klinikës Cleveland.

“Rëndësia e studimit tonë është që ne të përcaktojmë një lidhje të qartë midis një mikrobi specifik të zorrëve dhe përgjigjes së shërimit të plagës. Shënjestrimi i këtij infeksioni mund të jetë një qasje e vlefshme për të trajtuar sëmundjen ose për të zhvilluar strategji parandaluese të bazuara në dietë”, shpjegoi Stappenbeck.

Në një pjesë të studimit, studiuesit biopsiuan indin e zorrëve të pacientëve me dhe pa sëmundjen e Crohn. Majaja D. hansenii u zbulua në mostrat më të sëmura krahasuar me vetëm 10% të mostrave të shëndetshme.

Autorët e studimit arritën në përfundimin se ndërsa D. hansenii nuk është pro-inflamator,  kontribuon në ashpërsinë e sëmundjes së Crohn duke rritur nivelet e një citokine të quajtur CCL5 (ligandi i kemokinës 5). Kemokinat si CCL5 rekrutojnë qeliza të tjera inflamatore.

“Të marra së bashku, gjetjet tona sugjerojnë që shënjestrimi i CCL5 ose vetë kjo maja mund të jetë qasje e qëndrueshme terapeutike për të përmirësuar shërimin e zorrëve në pacientët me sëmundjen Crohn të cilët janë të infektuar me D. hansenii,” tha Stappenbeck.

Nevojiten hulumtime të mëtejshme për të testuar një larmi më të gjerë të pacientëve dhe për të ndjekur pacientët me infeksione D. hansenii për të përcaktuar rëndësinë e majasë për sa i përket ashpërsisë së Crohn, përparimit dhe përgjigjes ndaj trajtimit, sipas Stappenbeck.

Ai shtoi se më shumë studime janë të nevojshme gjithashtu për të mësuar më shumë në lidhje me lidhjen midis dietës dhe sëmundjes së Crohn.

“Ndërsa hulumtimi i mikrobiomës ka shpërthyer në dekadën e fundit apo më shumë, kuptimi ynë për rolin e tij në shëndetin dhe sëmundjen e njeriut është zgjeruar jashtëzakonisht,” tha Stappenbeck.

“Studimi ynë mbështet që D. hansenii është i sigurt tek individë të shëndetshëm, por mund të jetë problematik tek pacientët e Crohn,” shpjegoi ai.

Rezultatet u botuan më 12 mars në revistën Science.