MENU
klinika

Çfarë thonë mjekët

Foshnja ime nuk fle gjatë gjithë natës. A është normale?

16.03.2021 - 18:33

Bebet nuk janë krijuar për të fjetur ‘gjatë gjithë natës’

Miqtë me qëllime të mira kanë treguar histori të fëmijëve të tyre që flenë me lumturi. Të foshnjave që filluan të flinin gjatë gjithë natës në javën e tyre të 16-të ose, në disa raste, të 12-të.

Nënat në mediat sociale ju kanë përmbytur me këshilla dhe sugjerime të trajnimit të gjumit. Të huajt ju kanë thënë se çfarë po bëni mirë… dhe gabim.

Dhe edhe pse askush nuk bie dakord për zgjidhjen, të gjithë bien dakord që kjo është anomali.

Diçka, thonë ata, nuk është në rregull.

Por e vërteta është që bebet zgjohen.

Një studim i vitit 2019 zbuloi se ndërsa foshnjat kaluan shenjën 6-mujore nuk ishte se ata po zgjoheshin më pak herë çdo natë – ishte se ata nuk po i zgjonin prindërit e tyre aq shpesh.

Është  vërtetuar plotësisht se ekzistojnë cikle gjumi dhe të rriturit përjetojnë periudha të shkurtra zgjimi çdo natë, përse presim ndryshe nga të vegjlit tanë?

Më tej, një studim i vitit 2018 tregoi se 57 përqind e fëmijëve 6 muajsh nuk ishin “duke fjetur gjatë gjithë natës” për 8 orë. Studiuesit zbuluan se 43 përqind e fëmijëve 12 muajsh u zgjuan në mes të natës.

Pra, për çdo prind që pretendon se i vogli i tij ka fjetur gjatë gjithë natës në vetëm disa javë, ka shumë që ende zgjohen me foshnjat e tyre në 6 muaj, 12 muaj dhe më tej.

Të sapolindurit duhet të zgjohen për ushqim të shpeshtë. Foshnjat ende po mësojnë të përjetojnë botën dhe nuk janë plotësisht të mësuar për tu qetësuar vetë. Edhe vogëlushët që zgjohen herët ose në mes të natës kanë zhvillim normal.

Bebet gjithashtu nuk mbajnë orë ose lexojnë kalendarë, kështu që ndërsa shumë libra dhe artikuj sugjerojnë që fëmija do të flejë gjatë gjithë natës deri në një moshë të caktuar, nuk ka asnjë garanci.

Çdo foshnjë është e ndryshme. Ajo që funksionon për një fëmijë nuk do të funksionojë për çdo fëmijë.

A ka gjëra që mund të bëni për të nxitur gjumin e mirë?

Absolutisht po.

Ju mund dhe duhet të krijoni një rutinë. Banjë. Pelenë e pastër. Pizhame. Ushqyerja. Shtrat

Ju mund dhe duhet të përpiqeni t’i përmbaheni një programi. Disa ekspertë sugjerojnë që ta vendosni fëmijën në shtrat në një kohë të caktuar, si ora 6 ose 6:30 pasdite, por ora nuk ka rëndësi aq shumë sa zakoni. Konsistenca është thelbësore.

Dhe ju mund (dhe duhet) të krijoni një hapësirë e cila inkurajon gjumin. Vendoseni fëmijën tuaj në një dhomë të errët, të freskët dhe të qetë.

Ju gjithashtu mund të provoni mjete të ndryshme, për shembull, disa foshnje duan të mbështillen gjatë muajve të parë. Prindër të tjerë betohen në aparate zanore.

“Por fëmija nuk u kujdes për asnjë nga këto gjëra. Ai nuk përdorte biberon. Ai e urrente zhurmën. A është kjo është në rregull?”

Eshte normale. Ai është mirë. Foshnja juaj është mirë.

Kështu që ndërsa mund të jeni të lodhur, ju lutem jini të mirë me veten. Jini të durueshëm me veten dhe kuptoni se të paturit e një fëmije që nuk fle, nuk ju bën një person të paaftë – ose një prind të keq. Me të vërtetë.

Ju jeni duke bërë një punë të shkëlqyeshme, dhe fëmija është mirë. Disa fëmijë thjesht rriten me një ritëm tjetër.