MENU
klinika

Studimi

Kimikatet shtojnë rrezikun për lindje të parakohshme!

18.03.2021 - 17:34

Edhe kur gratë bëjnë më të mirën për të pasur një shtatzëni të sigurt, kimikatet që gjenden zakonisht në shtëpi mund të rrisin rrezikun për lindje të parakohshme, tregon një studim i ri.

Kimikatet – të quajtura eterë difenilë të polibrominuar (PBDE) – përdoren si retardantë të flakës në sende si mobiljet dhe qilimat.

Për studimin, studiuesit analizuan mostrat e gjakut nga mbi 3,500 gra shtatzëna, përfshirë 184 foshnjat e të cilave kanë lindur herët, për nivelet e PBDEs në gjak. Pothuajse të gjithë kishin nivele të zbulueshme të PBDE-ve në gjak. Gratë u ndanë në katër grupe bazuar në ato nivele.

Pas llogaritjes së faktorëve të tjerë të rrezikut për lindjen e parakohshme – të tilla si përkatësia etnike, mosha dhe pirja e duhanit gjatë shtatzënisë – studiuesit zbuluan se gratë me nivelet më të larta PBDE kishin shanse 75% më të larta për të shkuar papritmas në lindje të hershme të fëmijës pas një shtatëzanie  normale, krahasuar tek gratë me nivelet më të ulëta.

Gratë me përqendrime PBDE mbi 4 nanogramë për mililitër gjak kishin rreth dy herë më shumë gjasa të lindnin herët përmes prerjes cezariane ose lindjes së detyruar për shkak të shqetësimeve të sigurisë për nënën ose foshnjën, zbuloi studimi.

Studiuesit nuk gjetën rrezik të rritur të lindjes së parakohshme në mesin e grave me nivele PBDE nën atë nivel, sipas raportit të botuar në internet së fundmi në Journal of Perinatal Medicine.

“Gjetjet tona ilustrojnë se nivelet e PBDE mund të kenë një ndikim të jashtëzakonshëm në lindjen e fëmijës edhe nëse ekspozimi ka ndodhur në fillim të shtatzënisë”, tha autori kryesor Morgan Peltier, profesor i asociuar i obstetrikës klinike, gjinekologjisë dhe mjekësisë riprodhuese në NYU Long Island School of Medicine në Mineola , NY

“Megjithëse kimikatet PBDE përdoren me qëllime të mira, ato mund të paraqesin një shqetësim serioz shëndetësor që mund të ketë pasoja të qëndrueshme për fëmijët,” shtoi Peltier në një njoftim për shtyp të NYU.

Ka rreth 15 milion lindje të parakohshme në të gjithë botën çdo vit.

Lindja e parakohshme është një shkak kryesor i vdekjes së të porsalindurve dhe është lidhur me çrregullime neurologjike afatgjata, duke përfshirë paralizën cerebrale, skizofreninë dhe problemet e të mësuarit.

Studimi i mëparshëm sugjeroi një lidhje midis ekspozimit ndaj PBDE dhe lindjes së parakohshme, por ato studime u përqëndruan në ekspozimin ndaj kimikateve në fund të shtatzënisë.

Peltier tha se studimi i ri është i pari që shqyrton ekspozimin ndaj PBDE në tremujorin e parë të shtatzënisë dhe gjithashtu përfshiu gratë aziatike dhe hispanike.