MENU
klinika

Disa këshilla për prindërit

Kur mund të nisin fëmijët të konsumojnë bukë?

26.03.2021 - 14:04

A është e sigurt buka për foshnjat?

Në kulturën perëndimore, kjo copë bukë e thjeshtë ose drithëra të tjerë kanë qenë një element kryesor dietik për shekuj me radhë. Në fakt, historianët besojnë se buka ka qenë që nga epoka e lashtë egjiptiane.

Nëse keni një foshnjë, mund të pyesni se kur fëmija juaj duhet të vazhdojë trendin shekullor të konsumit të bukës.

Apo ndoshta keni menduar nëse ata nuk duhet të hanë bukë fare? Me rritjen e dietave pa karbohidrate dhe gluten, buka me siguri ka marrë një popullaritet në vitet e fundit.

Por, buka është përgjithësisht e sigurt dhe e shëndetshme për tu ngrënë nga foshnjat. Ja se çfarë duhet të dini për kohën dhe si ta ushqeni të voglin tuaj.

A është buka e sigurt për foshnjat?

Si prind, ju patjetër  keni sigurinë në mendje pothuajse në çdo kohë. (Kaq shumë rreziqe mbytjeje! Kaq shumë gjëra për tu mbrojtur!)

Ushqimi është një nga shumë fushat ku ka rëndësi siguria.

Kur ushqeni foshnjen me bukë, do të dëshironi të jeni të vetëdijshëm për disa faktorë. Së pari – dhe kjo është një lloj kundërintuitive – në të vërtetë janë bukët më të buta dhe më të ëmbla që ndonjëherë mund të paraqesin më shumë probleme për fëmijët.

Bukët me një qëndrueshmëri më të butë, si buka e bardhë sanduiçe, kanë një tendencë të çamçakëzit në një top të pa gëlltitur në gojën e një fëmije. Kjo mund të çojë në mbytje – ose një grumbull pështyje të bukës së lagur.

Për të ndihmuar që një bukë e butë të bjerë më lehtë, provoni ta thekni pak. Kjo do të heqë pak nga lagështia e saj, kështu që ka më pak të ngjarë të ngjitet së bashku në gojën e foshnjës.

Në anën tjetër të spektrit të bukës, një bukë e fortë dhe me kore mund të jetë e vështirë për foshnjat që kanë shumë pak dhëmbë për ta brejtur atë.

Megjithëse mund të provoni t’i ofroni një kore bukë mënyrë që ai të mund të përjetojë strukturën e saj, ata mund të mos arrijnë që ta konsumojnë atë në të vërtetë, në varësi të aftësive të përtypjes.

Për këtë arsye, bukët me kore janë më të mirat për foshnjat  me më shumë përvojë përtypëse. Për foshnjat që sapo fillojnë me lëndë të ngurta, qëndroni në bukë me dendësi mesatare për të minimizuar rrezikun e mbytjes.

Kur të prezantojmë bukën tek fëmijët?

Nuk ka një kohë të përsosur se kur duhet të futni bukë në dietën e fëmijës.

Akademia e Pediatrisë (AAP) jep guximin për fillimin e një larmie ushqimesh të forta nga rreth 6 muajsh – dhe buka mund të përfshihet nga kjo moshë.

Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) rekomandon futjen e vetëm një ushqimi në të njëjtën kohë, duke pritur 3 deri në 5 ditë midis artikujve të rinj të menusë.

Nëse fëmija ndodh të ketë një reagim negativ ndaj diçkaje që ka ngrënë, kjo ju lejon të identifikoni fajtorin më lehtë.

Bukë për shkëputjen nga gjiri!

Shkëputja nga gjiri i foshnjës përfshin ofrimin e copave të vogla të ushqimit, duke i lejuar ata të ushqehen vetë në vend që të ushqehen me lugë. Ndërsa fëmija rritet, kjo qasje mund t’i ndihmojë ata të kalojnë në ushqime të tryezës me më shumë besim dhe pavarësi.

Shkëputja nga fëmija është e lidhur me një numër përfitimesh, si promovimi i ngrënies më ushqyese më vonë gjatë jetës dhe ndihmimi i fëmijëve për të mbajtur një peshë të shëndetshme.

Buka bën një veprim shumë të lehtë kur fillon me heqjen e gjirit.

Thjesht prisni  një fetë bukë në copa të vogla, vendoseni në karrigen e ushqimit dhe lërini që fëmija t’i kapë me gisht dhe ti fus vet në gojë.

Si gjithmonë, me bukë ose ndonjë ushqim tjetër që fëmija ushqehet vetë, qëndroni afër ndërsa hanë, në mënyrë që të monitoroni për shenjat e mbytjes.