MENU
klinika

Kujdes!

Ky ilaç për tiroiden mund të dëmtojë dëgjimin

25.03.2021 - 13:50

Trajtimi i ri i sëmundjes së syve tiroidik mund të dëmtojë dëgjimin

Ilaçi i parë i aprovuar për të trajtuar sëmundjen e syve tiroidik mund të vijë me një efekt anësor të padëshirueshëm për shumë përdorues: Një studim i vogël, i ri zbulon se deri në dy të tretat e pacientëve që marrin ilaçet përjetojnë probleme me dëgjimin.

Teprotumumab (Tepezza) u aprovua nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave në Janar 2020. Në dy prova klinike të kryera para miratimit nga FDA të ilaçit, problemet e dëgjimit u raportuan në 10% të pacientëve. Por ky studim i ri zbuloi se norma mund të ishte deri në 65%, thanë studiuesit.

Gjetjet u prezantuan së fundmi në takimin vjetor virtual të Shoqërisë Endokrine.

Sëmundja e syrit tiroidik është një sëmundje autoimune në të cilën muskujt e syve dhe indet yndyrore prapa syrit bëhen të përflakur, dhe lidhet kryesisht me një gjëndër tiroide tepër aktive për shkak të sëmundjes Graves.

Sëmundja Graves është një ënjtje e qafës dhe zgjatim i syve që rezulton nga një gjëndër tiroide tepër aktive.

Simptomat e sëmundjes së syrit tiroidik përfshijnë sy të thatë, me lot, të skuqur ose të fryrë, një shikim të dyfishtë, vështirësi në mbylljen e syve dhe probleme me shikimin.

Teprtumumab u jepet pacientëve një herë në tre javë për gjithsej tetë infuzione dhe është treguar se siguron përfitime të konsiderueshme për pacientët, thanë autorët e studimit në një njoftim për shtyp të shoqërisë.

Ky studim i fundit përfshiu 26 pacientë të trajtuar me të paktën katër infuzione të teprotumumab. Shtatëmbëdhjetë (65%) e pacientëve raportuan probleme të reja të dëgjimit.

Më të zakonshmet ishin humbja e dëgjimit (23%), zhurma në veshë (27%), ndjesia e mbylljes së veshit (12%) dhe autofonia, një dëgjim jashtëzakonisht i fortë i zërit të vetë një personi (29%). Simptomat u zhvilluan pas një mesatare prej 3.6 infuzionesh të teprotumumab.

Nga 17 pacientë me probleme të reja të dëgjimit, katër kishin humbje të re ose më të përkeqësuar të dëgjimit sensorineural, e cila rezulton nga qelizat e dëmtuara të flokëve në veshin e brendshëm. Dy nga ata katër pacientë kishin përmirësime në simptomat në një dhe gjashtë muaj, treguan zbulimet.

Tre pacientë kishin tub eustachian, një çrregullim në të cilin kanali që kalon midis veshit të mesëm dhe mbrapa hundës dhe fytit qëndron i hapur. Normalisht, këto tuba eustachian janë të mbyllura dhe të hapura vetëm herë pas here për të rregulluar presionin e ajrit rreth daulles së veshit. Pas tre muajsh, simptomat e kësaj gjendje u përmirësuan, por nuk u zhdukën plotësisht, thanë studiuesit.

Periudha e ndjekjes së studimit prej tre muajsh pas ndalimit të ilaçit është shumë e shkurtër për të vlerësuar nëse probleme të tilla të dëgjimit mund të përmbysen, tha autorja e studimit Dr. Andrea Lora Kossler. Ajo është një asistente profesore e oftalmologjisë në Universitetin Stanford School of Medicine, në Kaliforni. Studimet e ardhshme do të vlerësojnë faktorët e rrezikut për humbjen e dëgjimit dhe kthyeshmërinë e simptomave, vuri në dukje ajo.

Kërkimet e paraqitura në takimet mjekësore duhet të konsiderohen paraprake derisa të publikohen në një revistë të vlerësuar nga kolegët.