MENU
klinika

Çrregullim jo i zakonshëm

Sheqeri dhe ADHD: Cila është lidhja?

23.03.2021 - 11:18

Çrregullimi i deficitit të vëmendjes / hiperaktivitetit (ADHD) është një gjendje e zakonshme neurologjike që prek shumë njerëz në gjithë botën. Është  sugjeruar që disa faktorë dietikë, të tillë si një konsum i lartë sheqeri, mund të kenë një ndikim në ADHD.

Megjithëse disa studime kanë treguar se marrja e sheqerit mund të ndikojë negativisht në simptomat e ADHD, hulumtimi i përgjithshëm nuk është përfundimtar.

Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë se çfarë thotë literatura aktuale në lidhje me marrëdhëniet midis ADHD dhe sheqerit, dhe cilat mundësi trajtimi janë në dispozicion për simptomat.

Shkenca mbi sheqerin dhe ADHD

Është  bërë një hulumtim i gjerë mbi korrelacionin midis konsumit të sheqerit dhe rrezikut të ADHD dhe simptomave. Ndërsa disa hulumtime sugjerojnë që sheqeri mund të ndikojë negativisht në ADHD, studimet kanë treguar rezultate kontradiktore.

Modelet dietike

Në një përmbledhje të vitit 2019 të studimeve, studiuesit  shkuan mbi literaturën mbi marrëdhëniet midis modeleve dietike dhe ADHD.

Rezultatet e analizës treguan se modelet dietike “jo të shëndetshme”, si një konsum i lartë sheqeri i rafinuar ose yndyre të ngopur, mund të rrisin rrezikun e ADHD. Përndryshe, modelet dietike “të shëndetshme”, si një marrje e lartë e frutave dhe perimeve, dukej se kishin një efekt mbrojtës.

Pije te lehta

Një tjetër rishikim i fundit i studimeve pa lidhjen midis konsumit të sheqerit dhe pijeve të buta dhe simptomave të ADHD.

Sipas rezultateve, konsumi i shtuar i sheqerit dhe pijeve të ëmbëlsuara me sheqer shkaktoi një rritje të simptomave të ADHD. Sidoqoftë, ky studim vuri në dukje se kërkohet më shumë hulumtim për të llogaritur faktorë të tjerë të mundshëm.

Saharoze

Megjithëse këto rezultate të studimit tregojnë se ekziston një lidhje negative midis marrjes së sheqerit dhe ADHD, jo të gjitha studimet e mbështesin këtë. Në një studim të vitit 2019, studiuesit hetuan nëse konsumi i saharozës kishte lidhje me zhvillimin e ADHD.

Rezultatet e këtij studimi zbuluan se në mesin e fëmijëve të moshës 6 deri 11 vjeç, konsumi i rritur i saharozës nuk shoqërohej me një rrezik në rritje të ADHD. Megjithëse saharoza është vetëm një lloj sheqeri, këto rezultate mund të tregojnë se vetëm disa lloje të sheqerit ndikojnë në ADHD.

Aditivë artificialë

Është  sugjeruar gjithashtu që aditivët artificialë, të cilët shpesh gjenden në ushqime me sheqeri, mund të ndikojnë negativisht në simptomat e ADHD. Sidoqoftë, shumica e hulumtimeve mbi këtë temë duket se janë paragjykuese ose me të meta.

Për shembull, një përmbledhje e studimeve 2015 shikoi 24 studime mbi ngjyrosjen e ushqimit artificial (AFC) dhe 10 studime shtesë mbi kufizimet dietike për ADHD.

Megjithëse kufizimi i dietës dukej se ishte i dobishëm për disa fëmijë me ADHD, studimet e disponueshme për lidhjen midis AFC dhe ADHD ishin të dobëta.

ADHD dhe varësia nga sheqeri

Kërkimet për lidhjen midis ADHD dhe varësisë nga sheqeri janë të pakta, me shumë pak studime që prekin këtë temë.

Një rishikim i vitit 2010 diskuton një lidhje të mundshme midis ADHD dhe ngrënies së tepërt, e cila mund të shtrihet në varësinë nga sheqeri.

Në këtë përmbledhje, autori shpjegon se disa sjellje të lidhura me ADHD – veçanërisht ato që janë impulsive ose të pavëmendshme – mund të kontribuojnë në mbingarkesë. Nga ana tjetër, ngrënia e tepërt mund të bëhet simptomë e një varësie më të madhe ndaj ushqimit.

Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se hulumtimi për lidhjen midis këtyre kushteve është i kufizuar.

Për shumicën e njerëzve, nuk rekomandohet që ata të eliminojnë një lëndë ushqyese të vetme – të tilla si karbohidratet – nga dieta. Në vend të kësaj, nëse mendoni se sheqeri po ndikon negativisht në simptomat tuaja të ADHD, ju mund të kufizoni sasinë (dhe llojin) e sheqerit që hani .

Opsionet e trajtimit ADHD shpesh përfshijnë ilaçe, terapi dhe ndërhyrje të sjelljes për të zvogëluar simptomat e kësaj gjendje.