MENU
klinika

Historia e Xhinës

“Unë linda me defekt në zemër dhe kur isha 2 vjeç…”

03.03.2021 - 19:53

Xhina  ishte 9 vjeç, kur, gjatë një vizite te kardiologu me prindërit, ai i kërkoi të dilte jashtë në mënyrë që të fliste vetëm me prindërit e saj.

Tani 40 vjeç, Xhina e kujton atë moment. Jo për shkak të lajmeve që doktori ndau – as nuk i kujton ato – por sepse ishte hera e parë që ajo foli për kujdesin e saj.

“Për mua ka qenë e qëndrueshme për jetën që të avokoj për veten time,” tha Xhina. “Është një pjesë e madhe e asaj që jam. Unë kam lindur me një shpirt luftarak dhe u bëra një individ jashtëzakonisht i vendosur.”

Si një trajner i certifikuar i jetës dhe folës motivues, misioni i Xhinës është që të drejtojë të tjerët të gjejnë shpirtin e tyre optimist luftarak. Ajo ka shumë përvojë për të ndarë.

Xhina lindi me një defekt në zemër. Dy arteriet kryesore që largonin gjakun nga zemra, e kthyenin atë mbrapsht. Ky defekt kongjenital i zemrës quhet transpozim i arterieve të mëdha dhe kërkon një operacion korrigjues.

Kirurgjia në zemër në moshën 2 vjec lejoi që ajo të ketë një fëmijëri kryesisht normale. Ajo nuk mban mend asnjë kufizim, vetëm shumë takime mjekësore. Ajo gjithashtu e dinte se përfundimisht mund të kishte nevojë për një operacion tjetër në zemër.

Kur ishte 14 vjeç, babai i saj u diagnostikua me kancer të mushkërive. Të dy ishin shumë të afërt. Ai vdiq menjëherë pas diagnozës. Disa muaj më vonë, adoleshentja ende e pikëlluar duroi një infeksion në zemër, e ndjekur nga diagnoza e një rrahje të ngadaltë të zemrës. Ajo duhej të vendoste një stimulues kardiak për ta rregulluar atë.

Seria e pengesave do të ishte e mjaftueshme për të lënë këdo të tronditur megjithëatë Xhina u rikuperua nga implantimi i stimuluesit kardiak në kohë për të marrë pjesë në javët e fundit të kampit veror.

Në moshën 16 vjeç, mjekët vendosën që ajo kishte nevojë për një operacion të dytë në zemër. Operacioni supozohej të mbyllte një vrimë midis barkusheve të majtë dhe të djathtë. Nuk doli ashtu siç shpresohej. Zemra filloi ngadalë të dështonte.

Ajo ishte 18 vjeç kur mjekët thanë se kishte nevojë për një zemër të re.

“Në fillim, nuk arrija as ta mendoja, kisha një parti keqardhje, duke qarë, duke bërtitur, duke thënë,” Kjo nuk është e drejtë! “

“Pas tre ditësh, u sëmura nga vetëbisedimi im negativ.”

Por Xhina ishte me fat. Ajo kaloi vetëm dy javë në listën e transplantimit.

Duke e konsideruar këtë si një fillim të ri, ishte e vendosur ta shfrytëzonte në maksimum.

Ajo fitoi një diplomë bachelor në sociologji, pastaj master në patologjinë e gjuhës së të folurit dhe ka punuar për vite me radhë si një patologe e të folurit.

“Unë e kam parë Xhinën të kalojë me sukses çdo pengesë dhe çdo sfidë shëndetësore që ajo ka pasur”, tha Randi , shoku më i mirë i saj që nga shkolla fillore. “Ajo punon për çdo problem, e cila është një arsye që ajo është aq elastike.”

Kur goditi pandemia, Xhina e dinte se ishte në kategorinë e rrezikut të lartë për COVID-19 të rëndë. Medikamentet e përditshme që ajo merr për transplantimin  rrezikojnë sistemin imunitar.

“Unë merrem me frikën kur vjen dhe jetoj në këtë moment, duke e ditur se nuk do të jetë kështu përgjithmonë,” tha ajo.

“Unë jam proactive  dhe përqendrohem në gjërat që janë pozitive, gjërat që më bëjnë të dëshiroj të them” po “në mes të të gjitha” jo -ve” që mund të ketë.