MENU
klinika

Kujdes nga ky ilaç

Vuani nga sëmundje inflamatore të zorrëve?

17.03.2021 - 16:50

Stelara (ustekinumab) është një ilaç biologjik me recetë i aprovuar nga FDA.

Përdoret për të trajtuar kushte të caktuara autoimune, duke përfshirë sëmundjen e moderuar deri të rëndë të Crohn në të rriturit e moshës 18 vjeç e lart.

Sëmundja e Crohn është një lloj sëmundje inflamatore e zorrëve. Shkaku i Crohn aktualisht është i panjohur, megjithëse gjenetika, trashëgimia dhe faktorët mjedisorë të gjithë mund të luajnë një rol.

Si funksionon Stelara në trajtimin e sëmundjes  Crohn?

Stelara është një terapi biologjike e klasit të parë. Medikamentet biologjike vijnë nga burime natyrore, siç janë qelizat e gjalla të njerëzve, bimëve, kafshëve dhe mikroorganizmave.

Medikamentet biologjike mund të jenë të suksesshëm në trajtimin e kushteve mjekësore që nuk i përgjigjen mirë trajtimeve të tjera. Ato përdoren gjithashtu për gjendje që nuk kanë asnjë formë tjetër të trajtimit.

Stelara përdoret për të trajtuar:

  • sëmundjen e moderuar deri e rëndë e Crohn
  • psoriaza mesatare deri e rëndë
  • artrit psoriatik
  • kolit ulçerativ aktiv i moderuar deri i rëndë
  • Stelara punon ndryshe nga ilaçet e tjera, duke përfshirë biologjikë të tjerë të përdorur për të trajtuar Crohn.

Stelara lidhet me dy proteina të vogla (citokinat) që kanë për qëllim të mbështesin përgjigjen imune të trupit. Në njerëzit me Crohn, nivelet e këtyre citokinave janë të larta, duke shkaktuar inflamacion afatgjatë. Duke bllokuar këto citokina, Stelara zvogëlon inflamacionin në traktin gastrointestinal.

Nëse keni Crohn, mund t’ju duhet të provoni disa lloje të ilaçeve para se të gjeni më të mirën për ju. Stelara nuk është zakonisht ilaçi i parë që përdoret për të trajtuar Crohn.

Trajtime të tjera që mjeku mund t’ju rekomandojë së pari përfshijnë steroid, të tilla si prednisone, ose ilaçe imunomoduluese. Biologjikë të tjerë të përdorur për të trajtuar Crohn, të tilla si frenuesit TNF-alfa ose bllokuesit e integrinave, gjithashtu mund të provohen.

Çfarë të presim gjatë trajtimit?

Herën e parë që merrni Stelara, ajo do të jepet përmes një infuzioni IV në klinikën e një mjeku. Sasia e dhënë në dozën e parë do të përcaktohet nga pesha juaj.

Pas dozës së parë IV, ju merrni Stelara si injeksion në shtëpi. Ju mund të vetë-injektoni ilacin.

Mund të injektohet në ndonjë nga këto vende:

  • kofshën e sipërme të përparme
  • vithet
  • bark, përveç një rreze 4 cm rreth kërthizës
  • krahu i jashtëm i sipërm

Para injektimit, gjithmonë kontrolloni datën e skadimit në kuti. Ju gjithashtu duhet të inspektoni lëngun në shiringë. Ajo duhet të jetë me ngjyra nga e qartë në të verdhë të zbehtë. Mund të përmbajë disa grimca të vogla, të bardha. Nëse lëngu është me re, i ngrirë, i verdhë i errët ose ka grimca të mëdha, mos e përdorni.

Stelara zakonisht përshkruhet për vetë-injeksion një herë në 8 javë.

Sidoqoftë, ju dhe mjeku  mund të vendosni që keni nevojë për doza më të shpeshta për lehtësimin ose faljen e simptomave. Sasia  që merrni për dozë nuk ndryshon. Vetëm koha ndërmjet injeksioneve mund të ndryshojë, bazuar në përgjigjen tuaj ndaj ilaçit.

Një studim retrospektiv multicenter i vitit 2020 tregoi se shkurtimi i kohës ndërmjet trajtimeve në një herë në 4 ose 6 javë mund të jetë i dobishëm për disa njerëz që nuk i përgjigjen orarit të dozimit 8-javor. Shkurtimi i kohës ndërmjet trajtimeve ishte i sigurt, si dhe efektiv.

Cilat janë rreziqet dhe efektet anësore të marrjes së Stelara?