MENU
klinika

Nga Financial Times/ Si do e shpenzojë fondin e BE?

A do e shpëtojë Greqinë “Greqia 2.0”?

15.04.2021 - 11:01

Pas më shumë se një dekade të shënuar nga kriza ekonomike dhe financiare, Greqia po kërkon të rindërtojë ekonominë e saj me një plan për të shpenzuar miliarda euro nga fondi i rimëkëmbjes post-pandemike të BE dhe në proces për të transformuar modelin e saj industrial, tërheqjen e investimeve të huaja dhe rregulloni financat publike.

Kyriakos Mitsotakis, Kryeministri i Greqisë, e ka përshëndetur programin, të njohur si “Greqia 2.0”, si një që “ndryshon në thelb modelin e ekonomisë Greke, duke e bërë atë konkurruese dhe të jashtme”.

Kjo vjen ndërsa Greqia kërkon të rimëkëmbet nga pandemia e koronavirusit që ka goditur ekonominë e saj, e varur shumë nga turizmi dhe shërbimet, veçanërisht shumë. Në vitin 2020, prodhimi ra 10 përqind, ndërsa borxhi kombëtar si pjesë e produktit të brendshëm bruto u rrit mbi 200 përqind, më i larti në eurozonë.

Sidoqoftë, disa vëzhgues shqetësohen për rekordin e dobët të Greqisë në shpërndarjen e politikave dhe aftësinë e saj për të përdorur sa më mirë paratë që do të marrë nga fondi i rimëkëmbjes.

Greqia 2.0 do të dërgohet për miratim përfundimtar në Bruksel në fillim të javës së ardhshme. Zyrtarët do të shqyrtojnë me kujdes 2.000 faqet e saj, të cilat paraqesin në detaje se si qeveria do të përdorë 31 miliardë euro nga BE dhe 27 miliardë euro të tjera që priten nga investitorët gjatë gjashtë viteve të ardhshme.

Dorëzimi do të jetë kulmi i gjashtë muajve të punës, gjatë së cilës zyrtarët grekë kanë zhvilluar më shumë se 100 takime me homologët e tyre në Komisionin Evropian.

“Plani grek është një nga më të mirët që kemi parë deri më tani,” tha një zyrtar i BE. Projekti, bazuar në një strategji rritjeje të hartuar nga ekonomisti fitues i Çmimit Nobel Christopher Pissarides, ishte ndër më koherentët e planeve të paraqitura nga vendet anëtare, shtoi zyrtari.

Greqia doli nga tetë vitet e ndihmave ndërkombëtare në 2018, por ajo mbetet nën një sistem të “mbikëqyrjes së zgjeruar” nga komisioni i krijuar për të siguruar që Athina përmbush objektivat e rënë dakord të deficitit. Megjithëse mënyra se si administrohej shpëtimi nga komisioni, FMN dhe Banka Qendrore Evropiane, e njohur kolektivisht si “troika”, ishte thellësisht jopopullore në Greqi, disa në Bruksel mendojnë se marrëveshja ka funksionuar në avantazhin e vendit.

“Përvoja e programit ndihmon shumë,” tha zyrtari i BE, i cili vuri në dukje se komisioni kishte punuar ngushtë me autoritetet greke për më shumë se një dekadë.

Injeksioni i fondeve të BE do t’i japë Greqisë një mundësi për të kryer reforma të bllokuara më parë nga gjendja e tmerrshme e financave të saj publike. Për shembull, zbatimi i Greqisë 2.0 do të shohë injektimin e shumave të konsiderueshme të kapitalit në qeverisjen elektronike dhe dixhitalizimin e sektorit publik.

Sipas planit, 57 përqind e fondeve do të përdoret për tranzicionin e gjelbër dhe projektet e transformimit dixhital. Ndër masat e parashikuara janë krijimi i infrastrukturës 5G, përmirësimi i lidhjes së ishujve grekë me rrjetin elektrik kontinent, dixhitalizimi i shërbimeve të taksave dhe rikualifikimi ose “aftësia e lartë” e fuqisë punëtore.

Plani vjen gjithashtu me një synim ambicioz për rritjen e PBB-së Greke 7 përqind dhe krijimin e 180,000 vendeve të punës deri në 2026.

“Greqia 2.0 është një plan gjithëpërfshirës, ​​ambicioz dhe modern për sa i përket premtimeve,” tha Maria Demertzis, zëvendës drejtoreshë e think-tank Bruegel në Bruksel. “Por mbetet një premtim, pasi implementimi dhe thithja e fondeve të BE-së ka qenë gjithmonë një problem. Shpresoj që Greqia të dalë më mirë këtë herë ”.

Mitsotakis dhe këshilltarët e tij kanë marrë përgjegjësinë për shpërndarjen e projektit, me ministrin tjetër të financave Theodoros Skylakakis në krye. Ai tha se ishte i vetëdijshëm për sfidat e paraqitura nga dështimet tradicionale të sektorit publik grek.

“Kjo është një mundësi historike dhe një sfidë unike sepse ne duhet të ndryshojmë efikasitetin dhe kulturën e vetë shtetit për të pasur sukses. Nuk do të jetë një detyrë e lehtë, por ne jemi të sigurt në planin tonë dhe në të ardhmen e vendit,” tha Skylakakis.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times