Çaji është një nga pijet më të njohura në të gjithë botën – dhe një pije që shumë gra vazhdojnë ta shijojnë gjatë shtatëzënisë.
Disa e pinë atë thjesht për të dekompresuar ose ndihmuar në plotësimin e nevojave të shtuara të lëngjeve në shtatzëni. Sidoqoftë, një pjesë e grave duket se e përdorin çajin si një ilaç natyral për simptomat e lidhura me shtatzëninë ose si një tonik për t’u përgatitur për lindjen e fëmijëve në javët e fundit të shtatzënisë.
Shumë njerëz mund të besojnë se çaji është ndoshta i sigurt për t’u pirë gjatë shtatëzanisë sepse është i natyrshëm. Në realitet, gratë mund të përfitojnë nga zvogëlimi i marrjes së disa çajrave të caktuara, ndërsa shmangin plotësisht të tjerët gjatë gjithë shtatzënisë.
Ky artikull diskuton sigurinë e çajit gjatë shtatzënisë, duke përfshirë cilat çajra gratë shtatzëna mund të vazhdojnë të pinë, dhe cilat mund të shmangin.
Kufizoni marrjen e çajrave me kafeinë.
Çajrat e zeza, jeshile, të bardha dhe matcha burojnë të gjitha nga gjethet e bimës Camellia sinensis. Ato përmbajnë kafeinë – një stimulues natyral që duhet të kufizohet gjatë shtatëzënisë.
Kafeina mund të kalojë lehtësisht placentën dhe mëlçia e papjekur e foshnjës ka vështirësi në prishjen e saj. Si të tillë, foshnjat kanë më shumë gjasa të përjetojnë efekte anësore nga sasitë e kafeinës që përndryshe do të konsideroheshin të sigurta për të rriturit.
Hulumtimet sugjerojnë që foshnjat e ekspozuara ndaj shumë kafeine gjatë shtatzënisë mund të kenë një rrezik më të lartë për të lindur para kohe ,me një peshë të ulët të lindjes ose defekte të lindjes. Marrja e lartë e kafeinës gjatë shtatzënisë gjithashtu mund të rrisë rrezikun e abortit .
Këto rreziqe duken minimale kur gratë shtatzëna kufizojnë marrjen e kafeinës në një maksimum prej 300 mg në ditë .
Çajrat me kafeinë përmbajnë më pak kafeinë sesa kafeja dhe zakonisht konsiderohen të sigurta për t’u pirë gjatë shtatëzënësisë. Sidoqoftë, marrja e tyre mund të duhet të jetë e kufizuar për të shmangur konsumimin e tepërt të kafeinës në ditë.
Disa çajra bimorë mund të kenë efekte anësore të rrezikshme
Çajrat bimorë bëhen nga fruta të thata, lule, erëza ose barëra dhe prandaj nuk përmbajnë kafeinë. Sidoqoftë, ato mund të përmbajnë përbërje të tjera të konsideruara të pasigurta gjatë shtatëzënësisë, të cilat mund të rezultojnë në efekte anësore të rrezikshme si për shembull gjakderdhje menstruale dhe efekte te lindjes.
Për më tepër, në raste të rralla, çaji eukalipt mund të shkaktojë të përziera, të vjella ose diarre.
Një raport i rastit sugjeron që pirja e rregullt e çajit të kamomilit gjatë shtatzënisë mund të rezultojë në rrjedhje të dobët të gjakut nëpër zemrën e një fëmije.
Disa çajra bimorë mund të përmbajnë gjithashtu përbërje që ndërveprojnë me ilaçet. Prandaj, gratë shtatzëna duhet të informojnë mjekun për çdo çaj bimor që aktualisht po konsumojnë ose planifikojnë të konsumojnë në çdo kohë gjatë shtatzënisë .
Mbani në mend se, për shkak të sasisë së kufizuar të hulumtimeve mbi sigurinë e çajrave bimorë, mungesa e provave të efekteve anësore negative nuk duhet të shihet si provë se çaji është i sigurt për t’u pirë gjatë shtatëzënësisë.
Derisa të dihet më shumë, mund të jetë më mirë për gratë shtatzëna të qëndrojnë të kujdesshme dhe të shmangin pirjen e çajrave që nuk janë treguar akoma të sigurta gjatë shtatzënisë
Përkundër popullaritetit të tyre të gjerë, jo të gjithë çajrat vlerësohen të sigurt për shtatzëninë.
Çajrat me kafeinë si çajet e zeza, jeshile, të bardha dhe matcha zakonisht konsiderohen të sigurta. Sidoqoftë, marrja e tyre mund të duhet të jetë e kufizuar për të shmangur marrjen e sasive të tepërta të kafeinës.