MENU
klinika

Mjekët thonë se...

A mund të konsumojnë foshnjat gjalpë?

10.04.2021 - 11:20

Nëse jemi të sinqertë, me të vërtetë nuk mund të argumentojmë me shprehjen “Gjalpi bën gjithçka më mirë”. Kushdo që ka ngrënë gjalpë ndonjëherë i zbukuruar në një patate të pjekur ose i rrahur në krem të ëmbël të butë mund të vërtetojë pasurinë magjike të këtij “dhjami” të shijshëm.

Por gjalpi nuk është saktësisht një ushqim i shëndetshëm. Numri i lartë i kalorive dhe përmbajtja e yndyrës së ngopur e vendosin atë në kategorinë “ndonjëherë” të zgjedhjeve të ushqimit për të rriturit.

Akoma, ndërsa ne të rriturit mund të dëshirojmë të kufizojmë marrjen e gjalpit si pjesë e një diete të ekuilibruar, a duhet që foshnjat të ushtrojnë të njëjtën përmbajtje përballë një kruasani të butë ose tortës me gjalpë? Nevojat ushqyese për foshnjat dhe të rriturit janë të ndryshme – por sa i përket gjalpit, sa ndryshon?

Ja çfarë duhet të dini për foshnjat dhe gjalpin.

A është i sigurt gjalpi për foshnjat?

  • Përveç mundësisë së rrallë të një alergjie nga qumështi, gjalpi është i sigurt për foshnjat.
  • Një yndyrë e pastër, siguron rreth 100 kalori, 11 gram yndyrë, praktikisht pa proteina dhe 0 karbohidrate për lugë gjelle, sipas Departamentit të Bujqësisë të SHBA (USDA).
  • Përmbajtja e yndyrës, të cilën do të diskutojmë ,mund të kontribuojë në zhvillimin e shëndetshëm të foshnjës në disa mënyra pozitive.
  • Plus, për shkak të strukturës së tij të butë dhe kremoze, gjalpi nuk paraqet rrezik për mbytje tek foshnjat.

Kur duhet prezantuar gjalpi tek foshnjat?

  • Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP) thotë se ju mund ta prezantoni foshnjën me një larmi ushqimesh të ngurta të shëndetshme rreth moshës 6 muajshe.
  • Nuk  duhet të ndiqni ndonjë rend të veçantë se cilat grupe ushqimore të prezantoni dhe kur.
  • Thjesht mbani në mend se për të dalluar alergjitë ushqimore ose reagimet negative tek fëmija, është më mirë të kufizoni prezantimet me një ushqim të ri njëkohësisht.
  • Kur të jeni gati të filloni me gjalpë, provoni ta shërbeni atë me diçka që fëmija tashmë ka provuar.

Përfitimet e gjalpit për foshnjat

Besoni apo jo, gjalpi ofron disa përfitime shëndetësore për fëmijët e vegjël, megjithëse fëmija mund të jetë krejtësisht i shëndetshëm pa e ngrënë gjithashtu. Dhe kufizimi i marrjes së yndyrës nuk rekomandohet për shumicën e foshnjave dhe fëmijëve të vegjël, kështu që kjo nuk duhet të jetë shqetësuese.

Pastaj është faktori i ngopjes së gjalpit. Jo vetëm që yndyra në gjalpë ndihmon në kontrollin e barkut të fëmijëve, numri i lartë i kalorive mund të jetë një avantazh për fëmijët që duhet të shtojnë peshë (megjithëse kjo është e rrallë tek foshnjat). Nëse shqetësoheni për peshën, flisni me mjekun për nevojën e mundshme për kalori shtesë.

Gjalpi është gjithashtu një burim befasues i vitaminave. (Kush e dinte?) Një lugë gjelle përmban 400 njësi të vitaminës A, si dhe sasi të vogla të vitaminës D, vitaminës E, vitaminës B12 dhe vitaminës K2, sipas USDAT.

Së fundmi, ylli i vërtetë i përfitimeve të gjalpit për foshnjat mund të jetë përmbajtja e yndyrës.

Për dekada, hulumtimi ka treguar rolin e rëndësishëm që luan yndyra në zhvillimin neurologjik dhe funksionin e trurit të foshnjave. Marrja e mjaftueshme çdo ditë nga burime ushqyese është një pjesë kritike e enigmës për shëndetin e trurit të foshnjave.

Pengesat e gjalpit për foshnjat

Si kushdo tjetër, foshnjat nuk janë imune ndaj sharmit të shijshëm të gjalpit – kështu që është e mundur që vogëlushi  ta teprojë me yndyrën e butë.

Kushte të caktuara mund të kërkojnë shkurtimin e yndyrës së ngopur në dietën e fëmijës.

Prindërit e fëmijëve me mbipeshë, të rrezikuar nga mbipesha, ose me një histori familjare të sëmundjes së zemrës ose kolesterolit të lartë duhet të flasin me pediatrin ose dietologun për mundësinë e kufizimit të yndyrnave të ngopura, si me ushqime si gjalpi.

Një grackë tjetër me gjalpë për ngrënësit e vegjël: Nëse shumë dhjamë mbush barkun e tyre, ata mund të mos kenë oreks për ushqime të tjera ushqyese. Mbajini të moderuara racionet e gjalpit për të ndihmuar fëmijën  të lërë vend për fruta, perime, drithëra, proteina dhe blloqe të tjera ndërtimore të një diete të ekuilibruar dhe ushqyese.