MENU
klinika

Si trajtohet

A shkakton endometrioza dhimbje këmbe?

21.04.2021 - 11:50

Endometrioza është një gjendje kronike që ndodh kur qelizat e ngjashme me endometrin – qelizat që rriten dhe derdhen si pjesë e ciklit tuaj menstrual – ndërtohen në vende të ndryshme nga mitra.

Endometrioza prek deri në 1 në 10 gra. Simptomat ndryshojnë shumë në varësi të personit, por dhimbja e këmbës është një nga simptomat më të zakonshme.

Si ndihet?

 • Dhimbja e këmbës në lidhje me endometriozën ndihet ndryshe nga ngërçet apo bllokimi i zakonshëm i muskujve. Ju mund të ndjeni një dhimbje therëse që përhapet në njërën ose të dy këmbët.
 • Kjo dhimbje mund të përkeqësohet para se të fillojë periudha menstruale, dhe dhimbja mund të bëhet më e fortë kur plakeni.

Pse ndodh?

 • Studiuesit nuk janë mjaft të sigurt se çfarë e lidh endometriozën me dhimbjen e këmbës, por janë në rrugën e duhur për ta zbuluar.
 • Një studim i modelit laboratorik te minjtë me endometriozë zbuloi se qelizat e ngjashme me endometrin shkaktuan inflamacion nervor në zonat afër mitrës. Enjtja e indeve  preku sistemin nervor të minjve, të cilët përpunuan inflamacionin si dhimbje.
 • Është  gjithashtu e mundur që vetë nervat të bllokohen në indin e ngjashëm me endometrin.

Si të gjeni lehtësim?

Kur po përjetoni dhimbje në këmbë të lidhura me endometriozën, ka një numër gjërash që mund të provoni të merrni lehtësim të dhimbjes.

*Shtrijini muskujt e këmbës

Disa sekuenca specifike të shtrirjes mund të synojnë dhimbjen e këmbës. Këto shtrirje janë krijuar për të relaksuar muskujt rreth legenit.

*Hani një dietë anti-inflamatore

Studimi  është përqendruar në vajin e peshkut, ushqimet e përpunuara, kafeinën, frutat , perimet dhe mishin e kuq si shkaktarë të mundshëm të endometriozës, por rezultatet janë të përziera.

Sidoqoftë, studiuesit kanë përcaktuar se ngrënia e një diete pa gluten mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të simptomave të endometriozës. Gjithashtu, disa njerëz zbulojnë se ngrënia e një diete anti-inflamatore mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve të këmbëve që lidhen me endometriozën.

Nëse dëshironi të ndryshoni dietën për të menaxhuar dhimbjen e këmbës, përqendrohuni në uljen e ushqimeve inflamatore. Kjo perfshin:

 • mish i kuq
 • gjalpë
 • produktet e rafinuara të miellit
 • vaj misri
 • sheqer
 • ushqime të rënda

Theksoni perimet me gjethe, vajin e ullirit dhe peshkun yndyror në zgjedhjet tuaja ditore. Ulja e qumështit dhe glutenit dhe shkëmbimi i kafesë me çaj jeshil gjithashtu mund të ndihmojë në uljen e inflamacionit në trup

Merrni ilaçe sipas nevojës.

Megjithëse ilaçet pa recetë mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes së këmbës në lidhje me endometriozën, ato mund të mos e zgjidhin atë plotësisht.

Nuk është tipike të marrësh ilaçe me recetë për dhimbje për endometriozën, por kjo nuk do të thotë që ato nuk përjashtohen. Nëse lehtësuesit e dhimbjeve pa recetë nuk po lehtësojnë simptomat, bisedoni me mjekun për mundësitë e tjera të trajtimit.

Ata mund të jenë në gjendje të përshkruajnë ilaçe anti-inflamatore josteroide (NSAID) si:

 • celecoxib (Celebrex)
 • oxaprozin (Daypro)
 • ibuprofen

Nëse nuk po përpiqeni të mbeteni shtatzënë, flisni me mjekun për terapinë hormonale. Ata mund të rekomandojnë pilula të kontrollit të lindjes ose një pajisje intrauterine (IUD) për t’ju ndihmuar të lehtësoni dhimbjen e endometriozës.

Medikamente të tjera përfshijnë:

 • leuprolid (Lupron)
 • Agonistët / antagonistët e GnRH
 • elagolix (Orilissa)
 • danazol (danokrin)

Kur duhet të kërkoni ndihmë?