MENU
klinika

Ja çfarë thonë mjekët

A shkakton koliti ulceroz dehidratim?

19.04.2021 - 10:50

Koliti ulceroz (UC) është një lloj sëmundje inflamatore e zorrëve (IBD) që prek zorrën e trashë. Inflamacioni në muret e zorrës së trashë shkakton dhimbje barku dhe një dëshirë për të shkuar në tualet. Lëvizjet e shpeshta, të holluar me ujë dhe dhimbja e barkut janë një simptomë e zakonshme e UC.

Dehidrimi ndodh kur humbni më shumë lëngje sesa merrni në trup duke pirë ujë. Diarreja e shpeshtë nga UC mund të zvogëlojë lëngjet e trupit deri në pikën ku dehidroheni.

Ju mund të rregulloni dehidratimin e butë duke pirë ujë shtesë. Nëse nuk merrni mjaftueshëm ujë dhe diarreja vazhdon, dehidrimi mund të bëhet mjaft serioz dhe dëmton veshkat. Mund të jetë edhe kërcënuese për jetën.

A mund të shkaktojë dehidratim koliti ulceroz?

Po, UC ndez muret e zorrëve dhe parandalon thithjen e lëngjeve. Uji shtesë del nga trupi në formën e diarresë.

Por jo të gjithë njerëzit me UC dehidrohen. Ju keni më shumë të ngjarë të merrni pak lëngje nëse:

 • nuk pini ujë mjaftueshëm për të kompensuar atë që keni humbur
 • pini kafe ose alkool, të cilat bëjnë që trupi të heqë lëngje shtesë
 • djersitni shumë nga ushtrimet ose nxehtësia
 • ju është hequr zorra e trashë ose keni bërë ileostomi
 • Është e rëndësishme të pini ujë kur keni UC. Pasja e mjaft lëngjeve do të plotësojë atë që humbni gjatë diarresë.
 • Vetëm uji mund të mos jetë i mjaftueshëm. Trupi gjithashtu humb elektrolite si kripa, kaliumi dhe magnezi kur keni diarre.
 • Pirja e ujit, plus elektrolitet mund t’ju ndihmojë të qëndroni të hidratuar. Ju mund ta gjeni atë kombinim në formën e një tretësire orale të rehidratimit në farmaci.

Si mund të qëndroni të hidratuar?

 • Mënyra më e lehtë për të qëndruar të hidratuar është të pini shumë ujë. Mos prisni derisa të ndjeheni të etur.
 • Nevojat për lëngje të gjithsecilit janë të ndryshme, por përpiquni të pini rreth tetë gota ujë në ditë. Ju do ta kuptoni që jeni të hidratuar kur urina të ketë ngjyrë të verdhë të hapur.
 • Nëse shqetësoheni se pirja e ujit shtesë do ta përkeqësojë diarrenë, mos u shqetësoni. Uji nuk ndikon  në nevojën e shpeshtë që duhet të shkoni në tualet.
 • Është  veçanërisht e rëndësishme të pini ujë të mjaftueshëm kur e dini se do të humbni lëngje shtesë nga djersitja ose kur diarreja po vazhdon.

Mos harroni se uji nuk është mënyra e vetme për të qëndruar i hidratuar. Nëse jeni të mërzitur me shijen e ujit, shtoni burime të tjera lëngu, të tilla si:

 • lëng frutash
 • supë
 • fruta me pak fibra siç është pjepri

Lëngjet që duhen shmangur

Kufizoni ose shmangni alkoolin dhe diuretikët si kafe, çaj dhe sode. Ata jo vetëm që do të bëjnë që të humbni më shumë lëngje dhe të dehidroheni më shpejt, por ato mund të përkeqësojnë simptomat e UC. Pijet me sode gjithashtu mund të shkaktojë gaz të pakëndshëm.

Si trajtohet dehidrimi?

Për dehidratim të butë deri të moderuar, pirja e një solucioni oral të rehidrimit ose pijeve sportive duhet të jetë e mjaftueshme për t’ju rehidruar. Telefononi mjekun nëse nuk jeni i sigurt se çfarë të bëni.

Kërkoni kujdes mjekësor nëse shfaqni shenja të dehidrimit të rëndë. Ju mund të keni nevojë për rehidrim dhe trajtime të tjera në një spital.