MENU
klinika

Gjithçka që duhet të dini

Çfarë është sindroma e lodhjes kronike?

07.04.2021 - 10:15

Sindroma e lodhjes kronike (CFS) është një çrregullim i karakterizuar nga lodhje ekstreme ose lodhje që nuk largohet me pushim dhe nuk mund të shpjegohet nga një gjendje themelore mjekësore.

CFS mund të referohet gjithashtu si encefalomielit mialgjik (ME) ose sëmundje e intolerancës sistemike të mundimit (SEID).

Shkaqet e CFS nuk janë kuptuar ende plotësisht. Disa teori përfshijnë infeksion viral, stres psikologjik ose një kombinim faktorësh.

Për shkak se nuk është identifikuar asnjë shkak i vetëm, dhe për shkak se shumë kushte të tjera prodhojnë simptoma të ngjashme, CFS mund të jetë e vështirë të diagnostikohet.

Nuk ka teste për CFS. Mjeku do të duhet të përjashtojë shkaqet e tjera për lodhjen kur përcakton një diagnozë.

Ndërsa CFS më parë ishte një diagnozë e diskutueshme, ajo tani pranohet gjerësisht si një gjendje mjekësore.

CFS mund të prekë këdo, megjithëse është më e zakonshme tek gratë në vitet 40 dhe 50 të tyre. Aktualisht nuk ka shërim, por trajtimi mund të lehtësojë simptomat.

Ja se çfarë duhet të dini për CFS, duke përfshirë simptomat dhe opsionet e trajtimit.

Çfarë e shkakton CFS?

Shkaku i CFS nuk dihet. Studiuesit spekulojnë se faktorët kontribues mund të përfshijnë:

 • viruset
 • një sistem imunitar i dobësuar
 • stresi
 • çekuilibrat hormonalë
 • Është  gjithashtu e mundur që disa njerëz janë të predispozuar gjenetikisht për të zhvilluar CFS.

Megjithëse CFS ndonjëherë mund të zhvillohet pas një infeksioni viral, asnjë lloj infeksioni i vetëm nuk është gjetur të shkaktojë CFS. Disa infeksione virale që janë studiuar në lidhje me CFS përfshijnë ato të shkaktuara nga:

 • Virusi Epstein-Barr (EBV)
 • virusi herpes njerëzor 6
 • Virusi i lumit Ross (RRV)
 • virusi i rubeolës
 • Infeksionet e shkaktuara nga bakteret, përfshirë Coxiella burnetii dhe Mycoplasma pneumoniae, janë studiuar gjithashtu në lidhje me CFS.
 • Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) ka sugjeruar që CFS mund të jetë faza përfundimtare e kushteve të ndryshme, në vend se një gjendje specifike.
 • Në fakt, rreth 1 në 10 njerëz me EBV, virus Ross River ose infeksion Coxiella burnetii do të zhvillojë një gjendje që plotëson kriteret për një diagnozë të CFS.
 • Për më tepër, studiuesit thonë se ata që kanë pasur simptoma të rënda me ndonjë nga këto tre infeksione janë në një rrezik më të lartë për zhvillimin e mëvonshëm të CFS.
 • Njerëzit me CFS ndonjëherë kanë sistem të dobësuar imunitar, por mjekët nuk e dinë nëse mjafton kjo për të shkaktuar çrregullimin.
 • Njerëzit me CFS ndonjëherë mund të kenë gjithashtu nivele anormale të hormoneve. Mjekët ende nuk kanë arritur në përfundimin nëse kjo është domethënëse.

Faktorët e rrezikut për CFS

CFS-ja më së shpeshti shihet tek njerëzit në të 40-at dhe 50-at.

Gjinia gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në CFS, pasi gratë kanë dy deri në katër herë më shumë të ngjarë të diagnostikohet me CFS sesa burrat.

Faktorë të tjerë që mund të rrisin rrezikun tuaj për CFS përfshijnë:

 • predispozicion gjenetik
 • alergji
 • stresi
 • faktorët e mjedisit

Cilat janë simptomat e CFS?

 • Simptomat e CFS ndryshojnë bazuar në individin dhe ashpërsinë e gjendjes.
 • Simptoma më e zakonshme është lodhja që është mjaft e rëndë për të ndërhyrë në aktivitetet tuaja të përditshme.
 • Që CFS të diagnostikohet, aftësia e reduktuar ndjeshëm për të kryer aktivitetet të zakonshme ditore me lodhje duhet të zgjasë për të paktën 6 muaj.
 • Ju gjithashtu do të përjetoni lodhje ekstreme pas aktiviteteve fizike ose mendore, e cila referohet si gjendje e keqe post-stervitore (PEM). Kjo mund të zgjasë për më shumë se 24 orë pas aktivitetit.

CFS gjithashtu mund të prezantojë probleme me gjumin, të tilla si:

 • ndjeheni të pafreskuar pas gjumit të një nate
 • pagjumësia kronike
 • çrregullime të tjera të gjumit
 • Përveç kësaj, ju gjithashtu mund të përjetoni:
 • humbja e kujtesës
 • përqendrimi i zvogëluar
 • intolerancë ortostatike (kalimi nga shtrirë ose ulur në pozicione në këmbë ju shkakton marramendje ose të fikët)

Simptomat fizike të CFS mund të përfshijnë:

 • dhimbje muskulore
 • dhimbje koke të shpeshta
 • dhimbje në nyje pa skuqje ose ënjtje
 • dhimbje të shpeshtë të fytit
 • nyjet limfatike të buta dhe të fryrë në qafën dhe sqetullat
 • CFS prek disa njerëz në cikle, me periudha që ndihen më keq dhe më pas më mirë.
 • Simptomat ndonjëherë mund edhe të zhduken plotësisht, e cila referohet si “falje”. Sidoqoftë, është ende e mundur që simptomat të kthehen më vonë, e cila referohet si rikthim.
 • Ky cikël faljeje dhe rikthimi mund ta bëjë të vështirë menaxhimin e simptomave tuaja, por është e mundur.

Si trajtohet CFS?

Aktualisht nuk ka shërim specifik për CFS.

Çdo person ka simptoma të ndryshme dhe për këtë arsye mund të kërkojë lloje të ndryshme të trajtimit për të menaxhuar çrregullimin dhe për të lehtësuar simptomat.

Punoni me ekipin e kujdesit shëndetësor për të krijuar planin më të mirë të trajtimit. Ata mund të tejkalojnë përfitimet e mundshme dhe efektet anësore të terapive me ju.