MENU
klinika

Po i përdorin të gjithë...

Çfarë janë aparatet ortodontike?

06.04.2021 - 12:08

Të rriturit po përqafojnë ortodoncinë si kurrë më parë.

Një sondazh nga Shoqata Amerikane e Ortodontëve (AAO) tregoi se shkalla e personave mbi 18 vjeç me mbajtëse ortodoncie ( telat e dhëmbëve) u rrit me 14 përqind nga 2010 në 2012. Ne jemi më të shqetësuar për pamjen tonë dhe jemi më shumë të shqetësuar për mbajtjen e telave të  dhëmbëve.

Llojet e mbajtësve

Të rriturit që venë tela sot do të gjejnë më shumë mundësi sesa kujtojnë – ose kishin në rininë e tyre, vëren Mina Abdolahi, një bashkëpunëtore në praktikën veriore të Virxhinias të Ortodoncisë Saba. Zgjedhjet mund të jenë shqetësuese.

“Për të rriturit, estetika është konsiderata kryesore”, thotë Abdolahi. Kostoja dhe “stili i jetës” janë konsideratat e tjera kryesore, thotë ajo. Secili opsion ofron avantazhe dhe disavantazhe.

Ato përfshijnë:

Aparate konvencionale

Dekada më parë, formatimin i telave përbëhej nga një shirit metalik rreth çdo ose pothuajse çdo dhëmbi. Sot, mbajtëset konvencionale mbajnë tela me vetëm një kllapa të vetme të vendosur në pjesën e përparme të dhëmbit. Disa grupe vendosin telat në pjesën e pasme.

Një opsion i dytë për mbajtëset konvencionale shuan metalin për qeramikë të pastër ose me ngjyrë dhëmbi. Abdolahi thotë se praktika e saj madje eksperimentoi me tela me ngjyrë të bardhë, por që pigmenti u shua shpejt.

Koha e trajtimit është zakonisht më e shkurtër me mbajtëset konvencionale. Por këto pajisje janë më të dukshmet, edhe nëse keni opsionin qeramik.

Aparate vetë-ligatuese

Në mbajtëset vetë-lidhëse, teli kalon përmes një kapëse të vogël metalike në kllapa. Sistemi eliminon nevojën për shirita elastikë për të ndihmuar në lëvizjen e dhëmbëve.

Mbajtëse gjuhësore

Mbajtësit gjuhësorë janë të ngjashëm me mbajtëset konvencionale, përveç që kllapat janë të vendosura në anën e pasme të dhëmbit.

Mbërthyesit gjuhësorë janë praktikisht të padukshëm dhe funksionojnë po aq shpejt sa mbajtësja e zakonshme. Sidoqoftë, ato bëhen me porosi dhe zakonisht kushtojnë më shumë se opsionet e tjera.

Pavarësisht nga lloji i pajisjes, dentist  mund të dëshirojë që të mbani një mbajtëse pasi të ketë përfunduar trajtimi. Ju mund ta vishni atë në pjesë ose gjatë gjithë ditës.

Një kurs tipik i kujdesit ortodontik zgjat rreth 18 deri në 22 muaj, në varësi të ashpërsisë së problemit dhe llojit të pajisjes së zgjedhur. Megjithëse kohëzgjatja e trajtimit me aligners varet nga veshja e pajisjes dhe vërehet se të rriturit zakonisht janë shumë të motivuar për ta bërë këtë.

Është e mundur të përdorni më shumë se një pajisje gjatë një kursi trajtimi. Për shembull, një person mund të dëshirojë të fillojë me një rreshtues për disa muaj para se të kalojë në mbajtëse konvencionale.

Dentisti do të marrë një histori të plotë mjekësore para se të fillojë kujdesin për ortodoncinë. Për shkak se dhëmbët lëvizin përmes kockave të gjalla gjatë kujdesit ortodontik, është e rëndësishme që një ortodontist të dijë nëse keni dendësi të ulët të kockave ose jeni duke marrë ilaçe për gjendjen.

 Çështja kryesisht ka të bëjë me gratë, pasi ato kanë më shumë gjasa sesa burrat që të kërkojnë kujdes ortodontik si të rriturit dhe më shumë të ngjarë të preken nga dendësia e ulët e kockave.