MENU
klinika

Njerëzit me probleme me zemrën duhet ta dinë...

Çfarë janë stentet arteriale?

16.04.2021 - 10:34

Sa zgjasin stentet arteriale?

 • Stentet hapin arteriet e ngushtuara. Kur keni vendosur një stent, do të thotë që ai do të jetë i  përhershëm. Stentet mund të qëndrojnë në trup pa u prishur me kalimin e kohës.
 • Sidoqoftë, stentet trajtojnë vetëm një zonë ku arteria është ngushtuar ose mbyllur. Ata nuk e trajtojnë gjendjen themelore të sëmundjes vaskulare.

Kjo do të thotë se:

 1. arteria mund të ngushtohet përsëri, edhe nëse keni vendosur një stent
 2. mund të ndodhin bllokime të reja
 3. bllokimet mund të ndodhin në stent si reagim ndaj stentit

Cila është jetëgjatësia tipike e një stenti?

 • Stentet janë tuba të vegjël të futur në trup për të rihapur një arterie të ngushtë. Ato janë bërë të jenë të përhershme..
 • Në rastet kur një arterie koronare e stentuar ngushtohet, zakonisht ndodh brenda 1 deri në 6 muaj pas vendosjes.
 • Pa ilaçet e duhura dhe ndryshimet e mënyrës së jetesës, përsëri mund të keni ngushtim në arteriet e tjera që do t’ju duhet një stent ose disa të tjerë për të rregulluar problemin.

Vendosja e stentit do të jetë vetëm një pjesë e planit tuaj të trajtimit. Në varësi të kushteve specifike themelore, mund t’ju duhet gjithashtu të:

 • lini duhanin
 • hani një dietë më të shëndetshme për zemrën
 • shtoni stërvitje në rutinën ditore
 • flisni me mjekun për mënyrat për të ulur kolesterolin
 • punoni me mjekun për të ulur presionin e gjakut
 • sigurohuni që diabeti të kontrollohet mirë

Një profesionist mjekësor mund të punojë me ju për të arritur këto qëllime. Ju do të keni të ngjarë të merrni një ilaç për t’ju ndihmuar të mos mpikset gjaku  rreth stentit, përveç ilaçeve për të trajtuar ndonjë gjendje tjetër themelore.

Mund t’ju jepet gjithashtu një plan diete i specializuar për të ndjekur.

Është e rëndësishme të merrni një ilaç të përshkruar dhe të ndiqni çdo dietë ose ndryshim tjetër të jetesës të sugjeruar nga mjeku.

A ndikon vendndodhja e stentit në qëndrueshmërinë e tij?

Stentet mund të vendosen në arteriet në të gjithë trupin.

Kjo përfshin:

 • Arteriet koronare. Arteriet koronare cojnë gjakun në të gjithë zemrën.
 • Arteriet cerebrale. Arteriet cerebrale sigurojnë furnizimin me gjak të trurit.
 • Arteriet karotide. Arteriet karotide cojnë gjakun lart në qafë dhe në kokë.
 • Arteria e aortës (aorta). Aorta është arteria më e madhe në trup, që rrjedh nga zemra në mes të gjoksit dhe barkut.
 • Arteriet Iliake. Arteriet iliake gjenden midis barkut dhe legenit, dhe furnizojnë me gjak zonën e legenit dhe këmbët.
 • Arteriet periferike. Arteriet periferike më shpesh u referohen atyre që kalojnë nëpër duar dhe këmbë.
 • Stentet janë të përhershme dhe do të vazhdojnë të mbajnë arterien të hapur pasi të jenë vendosur. Megjithatë, stentet nuk kurojnë kushtin themelor që e ka shkaktuar bllokimin në arterie. (atherosclerosis). Do t’ju duhet akoma trajtim për të parandaluar ngushtimin e arteries në të ardhmen.

Gjëja më e rëndësishme që mund të bëni për të ruajtur funksionimin e stentit është të merrni të gjitha ilaçet që ju janë përshkruar dhe të miratoni çdo ndryshim në stilin e jetës që sugjeron mjeku.