MENU
klinika

Shenjat

Infeksioni në veshka: Kur duhet të shkoni në spital?

13.04.2021 - 16:27

Infeksionet e traktit urinar (UTI) janë një lloj shumë i zakonshëm i infeksionit, veçanërisht tek femrat. Në fakt, vlerësimet sugjerojnë se midis 50 dhe 60 përqind e femrave do të përjetojnë një UTI në një moment në jetën e tyre.

Shumica e UTI ndikojnë në uretër ose fshikëz. Sidoqoftë, nëse infeksioni përhapet në veshka, ai mund të bëhet shumë më serioz. Në disa raste, një infeksion i veshkave do të kërkojë trajtim në një spital.

Çfarë është një infeksion i veshkave?

Infeksionet në veshka janë një lloj UTI. Termi mjekësor për një infeksion të veshkave është pielonefriti. Disa baktere dhe viruse mund të shkaktojnë këto infeksione.

Ekspertët besojnë se shumë infeksione të veshkave fillojnë si një infeksion i pjesëve të poshtme të traktit urinar, siç është fshikëza e urinës ose uretra. Shumë herë, këto infeksione ndodhin kur bakteret nga zorra hyjnë në traktin urinar përmes uretrës.

Është e mundur që një UTI të vazhdojë të lëvizë lart në traktin urinar, duke përparuar nga fshikëza e urinës në veshkat.

Si ndihet një infeksion i veshkave?

Në përgjithësi, simptomat e një infeksioni në veshka kanë tendencë të shfaqen për një periudhë prej disa orësh në ditë. Simptomat mund të përfshijnë:

 • Dhimbje .Kjo shpesh është një lloj dhimbje që prek më shpesh shpinën, pjesën anësore të trupit ose barkun.
 • Ndryshimet e urinës. Nëse keni një infeksion në veshka, mund të vini re se urina është e turbullt, ka erë të keqe ose përmban gjak.
 • Urinim urgjent, i dhimbshëm. Një UTI mund të irritojë mukozën e traktit urinar. Si rezultat, mund të ndjeni nevojën urgjente për të urinuar dhe për të përjetuar një ndjesi të dhimbshme, djegie kur e bëni këtë.
 • Ethe. Njerëzit me një infeksion në veshka zakonisht zhvillojnë një ethe, e cila shpesh mund të jetë e lartë. Një temperaturë e ngritur është një nga mënyrat e trupit për të provuar të luftoni infeksionin.
 • Të dridhura. Dridhjet janë një ndjenjë e të qenit i ftohtë pa ndonjë shkak të dukshëm. Për shembull, mund të mbështilleni nën një batanije dhe akoma të dridheni ose të ndjeheni shumë të ftohtë. Në raste ekstreme, dridhjet mund të çojnë në episode të krizave të forta, të pakontrollueshme, të cilat njihen si masa të ashpra.
 • Të përziera ose të vjella. Infeksioni mund të bëjë që ju të ndjehni të përziera ose të vjella.
 • Është  e rëndësishme të theksohet se mund të mos keni të gjitha simptomat e mësipërme me një infeksion të veshkave. Nëse zhvilloni simptoma që mund të tregojnë për një infeksion të veshkave, kërkoni kujdes të shpejtë mjekësor.

Kur duhet të kërkoj trajtim për një infeksion të veshkave?

Infeksionet e veshkave janë serioze dhe kërkojnë kujdes në kohë në mënyrë që të mos shkaktojnë komplikime.

Vendosja se ku duhet të shkoni për trajtim mjekësor mund të jetë konfuze, veçanërisht kur keni dhimbje të forta.

Disa simptoma tregojnë për një infeksion më të rëndë që kërkon kujdes të shpejtë mjekësor.

Shkoni në një qendër të kujdesit urgjent ose spital nëse keni ndonjë nga simptomat më poshtë, të cilat mund të ndodhin ose jo së bashku me simptomat e tjera të UTI-së të renditura më sipër:

 • dhimbje shpine ose anësore
 • ethe
 • të dridhura
 • të përziera  ose të vjella
 • Infeksionet e veshkave mund të shkaktojnë komplikime potencialisht serioze. Nëse ndiheni sikur diçka nuk është në rregull, mos hezitoni të kërkoni kujdes sa më shpejt të jetë e mundur.