MENU
klinika

Ja ç'thonë mjekët

A mund ta trajtojë soda e bukës, urthin e stomakut?

31.05.2021 - 17:46

Refluksi i acidit ose sic njihet gjerësisht “urthi i stomakut” është një gjendje tretëse ku acidi i stomakut rrjedh nga stomaku përsëri në ezofag (trakti që lidh gojën me stomakun).

Ky kthim i acidit mund të irritojë ezofagun dhe të shkaktojë urth. Urthi është ndjesia e djegies që mund të ndodhë diku nga mesi i barkut deri në fyt.

Simptoma të tjera të zbaticës së acidit mund të përfshijnë:

 • Fryma e keqe
 • dhimbje në gjoks ose në pjesën e sipërme të stomakut
 • të përzier dhe të vjella
 • vështirësi ose gëlltitje e dhimbshme
 • dhëmbë të ndjeshëm
 • probleme me frymëmarrjen
 • shije të keqe në gojë
 • një kollë bezdisëse

Nëse simptomat mbeten të qëndrueshme dhe përkeqësohen, atëherë mund të ketë përparuar në sëmundjen e refluksit gastroezofageal (GERD). Kjo do të thotë që refluksi i acidit ndodh të paktën dy herë në javë, ndërhyn në jetën tuaj të përditshme dhe ka dëmtuar ezofagun.

Nëse jeni diagnostikuar me GERD, ndiqni udhëzimet e mjekut për menaxhimin e simptomave. Nëse dyshoni se keni GERD, vizitoni mjekun për të shmangur ndërlikimet afatgjata.

Shumë farmaci shesin ilaçe pa recetë (OTC) të zbaticës së acidit si Tums ose frenues të pompës protonike (PPI). Por ka një trajtim të lirë që mund të keni tashmë në shtëpi: sode buke.

Soda e bukës është një metodë popullore për trajtimin e problemeve të tretjes si urth, tretje acidi dhe stomaku i trazuar, por ajo mund të përdoret vetëm në baza të rastit.

Pse soda e bukës funksionon për zbaticën e acidit?

Çelësi i aftësisë së sodës së bukës për të trajtuar zbaticën e acidit qëndron në përbërësin e saj aktiv: bikarbonat natriumi. Antacidet OTC si Alka-Seltzer përmbajnë bikarbonat natriumi, gjë që e bën të funksionojnë.

Pankreasi natyrshëm prodhon bikarbonat natriumi për të mbrojtur zorrët. Soda e bukës mendohet se imiton efektet e këtij procesi. Si një antacid i absorbueshëm, bikarbonati i natriumit shpejt neutralizon acidin e stomakut dhe lehtëson përkohësisht simptomat e zbaticës së acidit.

Kujdes: Ulja e papritur e aciditetit të stomakut mund të shkaktojë rikthimin e acidit (prodhimi i shtuar i acidit). Lehtësimi mund të jetë vetëm i përkohshëm dhe simptomat e zbaticës së acidit mund të bëhen edhe më keq se më parë.

I njëjti lloj i sodës së bukës që përdorni për të pjekur ose për të thithur erëra nga frigoriferi mund të neutralizojë acidin e stomakut. Është  gjithashtu më e lirë, krahasuar me ilaçet OTC.

Për njerëzit që nuk e pëlqejnë shijen e sodës së bukës, ekzistojnë tableta OTC dhe me recetë. Shumica e tyre treten lehtë në ujë. Shihni udhëzimet në kutinë për dozën e rekomanduar.

Disa nga këto forma të tjera përfshijnë:

 • kapsula
 • tableta
 • kokrrizat
 • tretësirat
 • Alka-Seltzer është ilaçi më i zakonshëm me markë OTC që përmban bikarbonat natriumi. Bikarbonati i natriumit përdoret gjithashtu në disa ilaçe me omeprazolën PPI (Zegerid) për ta bërë omeprazolin më efektive, në vend që të përdoret për lehtësimin e menjëhershëm të simptomave.

Si të përdorni sodë buke për zbaticën e acidit?

Gjithmonë pyesni mjekun për udhëzime nëse nuk jeni të sigurt për dozën e sodës së bukës që duhet të përdorni për trajtimin e simptomave të zbaticës së acidit. Sasia e sodës së bukës e rekomanduar bazohet në moshën.

Soda e bukës ka për qëllim të sigurojë lehtësim afatshkurtër dhe nuk synon një trajtim afatgjatë për simptomat e stomakut acid.

Mos harroni, shumë sode buke mund të shkaktojë kthimin e acidit dhe t’i përkeqësojë simptomat.

Soda e bukës ka për qëllim të përdoret për lehtësimin e menjëhershëm të urthit dhe tretjes, por jo për përdorim të rregullt ose trajtim të GERD. Këshillohuni me mjekun nëse zbatica e acidit zgjat më shumë se 2 javë. Mjeku mund të rekomandojë ilaçe të tjera si bllokuesit H2 ose PPI.

Pyesni mjekun nëse soda e bukës është një trajtim i mirë alternativ për ju. Ata do të jenë në gjendje t’ju tregojnë nëse soda e bukës do të ndërveprojë me ilaçet ose do të rrisë nivelet e natriumit.

Këshillohuni  menjëherë me një mjek nëse keni dhimbje të forta në stomak pasi keni marrë dozën.

Gratë shtatzëna dhe fëmijët nën moshën 6 vjeç duhet të shmangin sodën e bukës për trajtimin e zbaticës acid.