MENU
klinika

Simptomat

A mund të shkaktojë probleme me shikimin një goditje e trurit?

14.05.2021 - 12:08

Një tronditje e trurit është një diagnozë e zakonshme, por shpesh e keqkuptuar. A e dini se një tronditje truri quhet një dëmtim traumatik i trurit?

Tronditja është një gjendje e rëndë mjekësore dhe duhet të merret seriozisht.

Tronditjet ndodhin më shpesh tek fëmijët për shkak të sporteve që ata luajnë. Tronditjet midis fëmijëve dhe adoleshentëve kanë filluar të merren më seriozisht nga trajnerët e shkollës dhe personeli mjekësor për shkak të degëzimeve afatgjata që mund të ndodhin.

Tronditjet janë lëndime në kokë që vijnë nga goditjet në kokë. Goditja në kokë bën që koka dhe truri të lëvizin para dhe prapa shpejt dhe ndonjëherë me dhunë.

Kjo lëvizje është traumatike, duke bërë që truri të kërcejë ose të përdridhet në kafkë. Kjo lëvizje mund të dëmtojë qelizat e trurit, të krijojë ndryshime kimike brenda trurit dhe madje të bëjë që të gjitha qelizat e trurit të digjen menjëherë, ashtu si në një krizë.

Një mënyrë tjetër për të përshkruar një tronditje truri është një “mavijosje e trurit”, ku funksioni mund të preket pa dëmtime strukturore fare. Edhe një tronditje e lehtë mund të shkaktojë konfuzion, çorientim dhe humbje të kujtesës.

Studimet e tronditjeve kanë treguar se edhe tronditjet e lehta mund të rezultojnë në probleme serioze afatgjata, veçanërisht kur pacienti kthehet në aktivitet shumë herët ose ka një histori të më shumë se një tronditje truri.

Simptomat

Është e rëndësishme të njihni shenjat dhe simptomat e tronditjes. Simptomat e mëposhtme mund të sugjerojnë një tronditje të lehtë deri të rëndë:

 • Dhimbje koke
 • Pamje e zezë
 • Lodhje
 • Problemet e ekuilibrit
 • Çorientimi
 • Amnezi (humbje e kujtesës)
 • Konfuzion
 • Të përziera
 • Të vjella
 • Nervozizmi

Shumë njerëz gabimisht besojnë se duhet të ndodhë “nxirja” në mënyrë që të ketë një tronditje të trurit. Sidoqoftë, më pak se 10% e tronditjeve që lidhen me sportet ndodhin me humbjen e vetëdijes.

Simptomat e tronditjes mund të jenë të lehta ose të forta dhe mund të zgjasin me orë, ditë, javë ose edhe muaj. Pas tronditjes, truri mund të mbajë më shumë dëmtime nëse nuk lejohet të pushojë.

Tronditjet dhe vizioni

Trauma e kokës dhe tronditjet e trurit mund të kenë efekte të mëdha në sistemin vizual edhe kur imazhet mjekësore tregojnë rezultate normale. Grupi i simptomave që shkaktojnë vizion të paqartë, çështje të koordinimit të syve dhe marramendje pas një tronditje truri quhen kolektivisht “sindroma e vizionit post-trauma”.

Simptomat kryesore që ndodhin në sindromën e vizionit post-trauma janë:

 • Marramendje
 • Problemet e ecjes ose ekuilibrit
 • Fokusimi
 • Dhimbje koke
 • Shikim i dyfishtë

Duket se njerëzit që kanë simptoma më të rënda të sindromës së vizionit post-trauma janë shpesh njerëz që kanë një lloj çështje të mëparshme të bashkimit të syve. Këta njerëz kanë tendencë të kenë shumë më shumë vështirësi me leximin dhe gjurmimin e syve pas një tronditjeje tjetër.

Edhe tronditjet e lehta mund të ndikojnë në shikim dhe të shkaktojnë mosfunksionim vizual. Tronditjet e forta mund të shkaktojnë verbëri dhe shikim të dyfishtë.

Efektet më delikate në shikim janë vështirësia e përqendrimit në objekte afër ose në pajisje dixhitale (kompjuterë, tableta dhe telefona ) pas një tronditjeje të trurit.

Shumica e çështjeve që ndodhin shpesh si rezultat i një tronditje do të zgjidhen, por vetëm me pushim. Mjekët shpesh rekomandojnë pushim total pa stimulim të trurit, duke përfshirë largimin nga video lojërat, TV ose shoqërimin me miqtë. Sa më pak stimuj aq më mirë. Kjo i jep trurit një shans të shërohet.

Nëse simptomat vazhdojnë, do të rekomandohet rivlerësimi nga një neurolog për të përjashtuar probleme serioze dhe ndonjëherë të rrezikshme për jetën.

Shumë nga problemet e shikimit i përgjigjen mirë terapisë së shikimit. Terapia e vizionit, e kryer më shpesh nga optometristët e sjelljes, përbëhet nga ushtrime dhe trajnime të syve që ndihmojnë në rikualifikimin e muskujve të syve dhe kohën e reagimit.