MENU
klinika

Nga Financial Times/ Rritja më e madhe u drejtua nga SHBA dhe Kina

Çfarë parashikon Komisioni Evropian për ekonominë?

12.05.2021 - 10:40

Komisioni Evropian ka ngritur ashpër parashikimet e tij ekonomike për dy vitet e ardhshme, pasi një fushatë vaksinimi përshpejtuese ndihmon zonën e euros të rikuperohet nga goditja historike e dhënë nga pandemia.

Zona e euros do të zgjerohet me 4.3 përqind këtë vit dhe 4.4 përqind në 2022, tha Brukseli të mërkurën, krahasuar me parashikimet e mëparshme për 3.8 përqind të rritjes në të dy vitet. Si rezultat, të gjitha vendet anëtare pritet të rimarrin nivelet e tyre të prodhimit para krizës deri në fund të vitit të ardhshëm, pas një rënie historike prej 6.6 përqind në 2020.

Pikëpamja më e fortë u nxit nga nivelet në rritje të vaksinimit dhe perspektiva e bllokimeve të lehtësimit në të gjithë rajonin, si dhe përmirësimi i kërkesës për eksport të nxitur nga një reagim global. Brukseli për herë të parë plotësisht i faktorizuar në ndikimin e paketës së ristrukturimit ekonomik të BE-së 800 miliardë Euro, e cila pritet të fillojë të paguhet në gjysmën e dytë të vitit.

“Hija e Covid-19 ka filluar të hiqet nga ekonomia e Evropës”, tha Paolo Gentiloni, komisioneri i ekonomisë i BE. “Pas një fillimi të dobët të vitit, ne projektojmë një rritje të fortë si në 2021 ashtu edhe në 2022. Mbështetja fiskale e paparë ka qenë dhe mbetet thelbësore për të ndihmuar punëtorët dhe kompanitë e Evropës për të përballuar stuhinë.”

Evropa rrëshqiti në një recesion të dyfishtë në fillim të këtij viti mes bllokimeve të reja dhe një fillimi të paqartë të përpjekjeve të vaksinimit. Sidoqoftë, provat kanë qenë në rritje kohët e fundit se ekonomia ka “ngritur një ingranazh”, sipas komisionit, i cili përmendi përmirësuar sondazhet e biznesit dhe ndjenjës së konsumatorit.

Lehtësimi i mëtejshëm i masave të kontrollit të kombinuara me pagesa të parakohshme nga fondi i rimëkëmbjes do të thotë që ekonomitë do të përshpejtohen në tremujorin e tretë, duke përfshirë ato me sektorë të mëdhenj të turizmit, të cilat duhet të përfitojnë nga kthimi në “pothuajse normalitetin e aktiviteteve sociale gjatë verës”, sipas komisionit.

Rritja më e fortë globale, e drejtuar pjesërisht nga paketat stimuluese të SHBA dhe rritja e përmirësuar në Kinë, do të ndihmojë gjithashtu në ngritjen e sektorit të eksportit të BE-së dhe do të kontribuojë në rimëkëmbjen. Ekonomia e gjerë e BE do të rritet 4.2 përqind në 2021 dhe 4.4 përqind në 2022, sipas parashikimit, gjithashtu një përmirësim nga parashikimi i shkurtit. Shkalla e papunësisë së bllokut do të arrijë 7.6 përqind këtë vit përpara se të shkojë përsëri në 7 përqind në 2021.

Spanja, e cila ishte ekonomia më e goditur e BE vitin e kaluar, duke humbur më shumë se një të dhjetën e prodhimit të saj, do të rritet 5.9 përqind në 2021 dhe 6.8 përqind në 2022, sipas parashikimit të ri. Italia është vendosur të zgjerohet me 4.2 përqind këtë vit dhe 4.4 përqind tjetër.

Gjermania, e cila pësoi një tkurrje shumë më të vogël të vitit 2020, mund të rritet 3.4 përqind në 2021 dhe 4.1 përqind në 2022. Franca është në majë të zgjerimit me 5.7 përqind këtë vit dhe 4.2 përqind të ardhshëm.

Parashikimi vitin e ardhshëm do të mbështetet nga nivelet më të larta të investimeve publike si pjesë e produktit të brendshëm bruto në më shumë se një dekadë. Kjo do të drejtohet pjesërisht nga paketa e Brezit të ardhshëm të BE, e cila ka për qëllim të fillojë të paguajë në verë pasi vendet anëtare të marrin nënshkruar planet e tyre të rimëkëmbjes nga komisioni.

Në total, programi gjashtë-vjeçar duhet të paguajë rreth 140 miliardë euro të granteve gjatë dy viteve të mbuluara nga parashikimet e komisionit. Kjo duhet të japë një rritje prej 1.2 përqind të PBB-së, sipas parashikimit.

Kriza do të vazhdojë të ushtrojë një tendosje masive në financat publike, megjithatë, me deficitin e përgjithshëm të zonës euro të vendosur të rritet në 8 përqind të PBB-së këtë vit. Kjo parashikohet të përgjysmohet vitin e ardhshëm në 4 përqind, por trashëgimia e programeve të mëdha të shpenzimeve të qeverisë do të mbetet ende e madhe. Raporti i përgjithshëm i borxhit publik ndaj PBB-së në zonën e euros do të mbetet mbi 100 përqind këtë dhe vitin e ardhshëm, tha komisioni.

Vendet anëtare të BE përballen me një debat të tensionuar më vonë këtë vit rreth asaj se si të zbrapsin me shpejtësi programet e tyre stimuluese dhe nëse do të reformojnë rregullat fiskale të bllokut, të cilat janë vendosur të qëndrojnë pezull deri në 2023.

Midis rreziqeve për parashikimin, komisioni tha, ishte mundësia që qeveritë do të vendosnin të fillojnë të qetësonin paketat e tyre të mbështetjes ekonomike shumë shpejt, duke minuar rimëkëmbjen. Efektiviteti i vazhdueshëm i vaksinave dhe evolucioni i pandemisë do të luajë gjithashtu një rol kritik në përcaktimin nëse parashikimi i azhurnuar i BE-së dëshmohet i justifikuar.

/Përkthyer dhe përshttaur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Pritet vendosja e kushteve të reja

Europa nis konsultimet për pagën minimale

Pas lehtësimit të masave kufizuese

Europa po krijon ‘flluskën e parë të udhëtimit’

1 vit më parë, OBSH shpalli koronavirusin një pandemi globale

Europa, një vit pas pandemisë