MENU
klinika

The Economist: Rikuperimi do të jetë i pabarabartë

Cila ekonomi e Europës po shërohet më shpejt?

29.05.2021 - 11:52

Goditur nga disa periudha të covid-19, ekonomia e Evropës tani po ngrihet këmbët. Makina e saj e vaksinimit po ngarkohet dhe kufizimet e bllokimit janë duke u lehtësuar. Më 17 maj ora e ndalimit të Italisë u zhvendos nga ora 22:00 në 23:00 dhe më 19 maj parisienët u lejuan të ktheheshin në kafenetë e tyre të dashura, pas gjashtë muajsh. Kompanitë gjermane janë në optimizmin e tyre në dy vjet, sipas shifrave të lëshuara në 25 maj, dhe ndjenja më e gjerë ekonomike është në rritje. Optimizmi është përhapur. Shërimi do të kërkojë dhe pak kohë.

Evropa hyri në krizën covid-19 me shenja ende të pashëruara, pasi vendet veriore, të tilla si Gjermania, i kaluan ato të jugut, të tilla si Spanja dhe Italia. Pandemia hodhi kripën mbi plagë. Midis tremujorit të fundit të vitit 2019 dhe tremujorit të dytë të vitit 2020 konsumi i familjeve në Spanjë dhe Itali ra përkatësisht me 30% dhe 20%, krahasuar me vetëm 11% në Gjermani. Ndëshkimet e bllokimeve dhe një thatësirë ​​në të ardhurat e turistëve e kanë zgjatur dhimbjen. Në fund të vitit 2020, konsumi në Itali dhe Spanjë ishte më shumë se një e dhjeta nën kulmin e tij para krizës, krahasuar me një mungesë prej 6% në Gjermani dhe 7% në Francë.

Disa indikatorë sugjerojnë që vendet e goditura më keq po kthehen më shpejt. Të dhënat e lëvizjes nga Google nga mesi i majit sugjerojnë se udhëtimi për rekreacion dhe pakicë po kthehej në normalitet më shpejt në Itali dhe Spanjë sesa në Francë dhe Gjermani, ndoshta sepse ato u rihapën më herët. Të tjerët tregojnë divergjencë. Shifrat nga një platformë për kërkimin e punës sugjerojnë që rikuperimi i vendeve të lira të punës të postuara nga punëdhënësit në Itali është shumë më përpara se në Francë dhe Gjermani, e lëre më Spanjën.

Përtej përplasjes së menjëhershme të shoqëruar me më pak kufizime në shtëpi, tre faktorë do të ndikojnë në barazimin e rimëkëmbjes. E para është masa në të cilën lehtësohen kufizimet e jashtme. Kufizimet më të lira të udhëtimit janë të rëndësishme për Spanjën, ku të ardhurat nga turizmi përbënin 12% të PBB-së përpara pandemisë. Fuqia e bumit industrial të Gjermanisë, ndërkohë, mbështetet në ngushticat përgjatë zinxhirit të furnizimit që zgjidhen.

Faktori i dytë është masa në të cilën konsumatorët shpenzojnë paratë e tyre të grumbulluara. Grumbujt e tyre më të mëdhenj të kursimeve “të tepërta” mund të ndihmojnë vendet e goditura më rëndë. Krahasuar me francezët dhe gjermanët, italianët dhe spanjollët u larguan shumë më shumë në vitin 2020 sesa bënë në vitin 2019. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se ata do ta shpenzojnë të gjithë. Një sondazh i 5,000 konsumatorëve evropianë nga ubs, një bankë, sugjeron që konsumatorët spanjollë planifikojnë të mburren më pak se të tjerët. Duke pasur parasysh gjendjen e penduar të tregut të punës, ky kujdes nuk është për t’u habitur. Në mars shkalla e papunësisë ishte 15%, tre herë më shumë se në Gjermani.

Faktori i tretë që ndikon në rimëkëmbjen është forca e reagimit fiskal të qeverive. Një frikë e divergjencës tashmë ka motivuar fondin e rimëkëmbjes së BE. Kjo do të drejtojë më shumë para në Itali dhe Spanjë dhe mund të rrisë rritjen atje me më shumë se dy herë më shumë sesa në Francë dhe Gjermani, llogarit s & p, një agjenci vlerësimi. Por në një takim në 21-22 maj ekonomistët nga Bruegel, një think-tank, paralajmëruan ministrat evropianë të financave se ata mund të kenë nevojë të shkojnë më tej. Duke pasur parasysh që shumë parashikues presin që BE nuk do të arrijë nivelin e saj para-pandemik të prodhimit deri në 2022, një raund tjetër stimulimi mund të ndihmojë në trajtimin e pabarazive të tjera që kanë lindur gjatë pandemisë, siç janë ngarkesat shtesë që mbajnë të rinjtë dhe më pak të arsimuarit .

Shikoni përtej rimëkëmbjes së menjëhershme dhe perspektivat për konvergjencë duken të kufizuara. Pavarësisht mbështetjes nga fondi i rimëkëmbjes, parashikimet e fundit të FMN sugjerojnë që ekonomia e Italisë do të tkurret me 0,1% midis 2019 dhe 2023, ndërsa Spanja zgjerohet me një peshë të vogël 1,9%. Ndërkohë, Franca dhe Gjermania pritet të rriten përkatësisht me 2.9% dhe 3.5%. Pa më shumë mbështetje, ekonomitë që kishin mbetur prapa edhe para pandemisë do të shohin rimëkëmbjen e tyre të ngadaltë në një zvarritje.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Pritet vendosja e kushteve të reja

Europa nis konsultimet për pagën minimale

Planet po hasin "shtrembërime të rënda"

CNN/ Si do e shpëtojë Europa ekonominë?

Pas lehtësimit të masave kufizuese

Europa po krijon ‘flluskën e parë të udhëtimit’


“Peshën kryesore e zënë vizitorët nga Evropa Jugore”

INSTAT: Në 5 muaj u regjistruan mbi 3 milionë turistë evropianë

Dikur mjet kryesor transport, sot “e braktisur”

Rilindja e hekurudhave shqiptare, trenat funksionalë në 2025

Arrijnë mbi 200 euro për një drejtim

“Fluturojnë” çmimet e biletave të avionëve

Ka projekte edhe në Serbi dhe Bjellorusi

Sheiku arab Alabbar rrit çmimet e ndërtimit në Durrës