MENU
klinika

Jo vetëm gratë

Edhe burrat ndryshojnë kur bëhen baballarë…

04.05.2021 - 09:12

Shtatzënia dhe lindja sjellin shumë ndryshime fizike dhe psikologjike në trupin e nënës së re, por rezulton se burrat mund të përjetojnë një spektër të gjerë të ndryshimeve trupore dhe mendore kur bëhen edhe baballarë.

Një slitë hormonale dhe emocionale, një dashuri e fortë për foshnjën e re, ankthi dhe depresioni, madje edhe simptomat e shtatzënisë mund të tingëllojë e pabesueshme, por kjo është ajo që kalojnë shumë burra kur fëmijët e tyre vijnë në jetë

Ja se si trupat dhe mendjet mashkullore mund të ndryshojnë pasi të bëhen baballarë:

Niveli i testosteronit mund të bie.

Një nivel i lartë i testosteronit është përgjegjës për tiparet e sjelljes si agresioni, konkurrenca dhe tërheqja e një partneri të ri. Por kur një burrë bëhet baba, niveli i tij i testosteronit duket se ulet, duke sugjeruar që tani e gjithë vëmendja e burrit duhet të drejtohet brenda familjes, jo jashtë.

Studimet sugjerojnë se burrat që tashmë kanë një partnere dhe ata që kanë fëmijë kanë nivele më të ulëta të testosteronit në krahasim me burrat pa fëmijë dhe ata që janë ende në kërkim të një partnere.

Niveli i oksitocinës dhe dopaminës rritet.

Oksitocina dhe dopamina janë 2 kimikate që janë përgjegjëse për lidhjen midis një prindi dhe një fëmije. Ndërsa nivelet e testosteronit bien, efektet pozitive të oksitocinës dhe dopaminës rriten, duke e bërë një baba të ri të shijojë më shumë prindërimin duke luajtur dhe përqafuar foshnjat e tyre.

Pas lindjes së partneres rritet depresioni te meshkujt.

Ndërsa shumë prej nesh e dinë se çfarë është depresioni pas lindjes tek gratë, pak prej nesh ndoshta kanë dëgjuar ndonjë gjë në lidhje me depresionin pas lindjes tek burrat. Përveç funksioneve të tij të tjera, testosteroni gjithashtu luan një rol të madh dhe kur nivelet e tij bien, baballarët e rinj mund të bëhen të prirur për depresion.

Ndryshimet hormonale së bashku me ngarkesën e përgjegjësive te një babai i ri i bëjnë burrat të prirur të përjetojnë çështje të shëndetit mendor.

Disa ndryshime të trurit mund të ndodhin gjithashtu.

Shkencëtarët studiuan aktivitetin e trurit në një grup baballarësh të rinj dhe doli që gjatë 4 muajve të parë pas lindjes truri i tyre tregoi disa ndryshime të dukshme. Këto ndryshime i ndihmojnë baballarët e rinj të zhvillojnë aftësitë e tyre prindërore dhe të ndërtojnë një lidhje të fortë me foshnjat e tyre. Këto ndërveprime ndërtojnë një bazë të fortë për marrëdhëniet e ardhshme prind-fëmijë dhe luajnë një rol të madh në zhvillimin njohës dhe shoqëror të fëmijëve.

Në veçanti, truri i një babai të ri mund të tregojë më shumë aktivitet në zonat përgjegjëse për planifikimin, zgjidhjen e problemeve dhe zbulimin e rreziqeve.

Burrat madje mund të zhvillojnë simptoma të shtatzënisë kur partnerja e tyre pret një fëmijë.

Jo vetëm pasi fëmija ka lindur, baballarët e rinj përjetojnë disa ndryshime në trupat e tyre. Gjatë shtatzënisë së partneres së tyre burrat mund të kenë simptoma të lidhura me shtatzëninë si të përziera, ndryshime të oreksit, fryrje dhe dhimbje shpine.

Burrat mund të përjetojnë nivele të larta të stresit emocional.

Përgjegjësitë e prindërve mund të rezultojnë në nivele të larta stresi dhe ankthi tek baballarët e rinj, por pjesa më e rrezikshme e kësaj është që burrat mund të ndiejnë se nuk mund të kërkojnë ndihmë. Baballarët e rinj shpesh priren të mendojnë se thirrja e tyre për mbështetje dhe ndihmë mund të shpërqendrojë vëmendjen nga nevojat e nënave të reja.

Burrat që sapo janë bërë baballarë mund të përjetojnë stres të madh fizik dhe emocional, por ata kanë tendencë të zhvendosin vëmendjen te partneret e tyre femra. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme që të dy prindërit të kalojnë kohë së bashku, duke folur për ato që po përjetojnë tani që fëmija ka mbërritur. Një barrë e përbashkët është një barrë e përgjysmuar dhe nganjëherë një bisedë e sinqertë me partnerin tuaj mund të bëjë mrekulli.