MENU
klinika

Dallimet kryesore

Lipedima apo Celulit? Si ta dalloni ndryshimin

14.05.2021 - 11:55

Lëkura është një nga organet më të mëdha dhe më të rëndësishme, prandaj nuk është për t’u habitur që shumë gjendje mjekësore mund të ndikojnë në mënyrën se si duket apo ndjehet.

Dy gjendje që zakonisht ndikojnë në shfaqjen e lëkurës janë celuliti dhe lipedima. Edhe pse këto kushte mund të duken të ngjashme në shikim të parë, ato janë dy gjendje krejtësisht të ndryshme të lëkurës.

Në këtë artikull, ne do të hedhim një vështrim në ndryshimet midis lipedimës dhe celulitit dhe do të shqyrtojmë shkaqet e mundshme, simptomat dhe trajtimet e secilës gjendje.

Dallimet kryesore midis lipedimës dhe celulitit

Celuliti dhe lipedima mund të duken si gjendje të ngjashme, duke pasur parasysh se si të dyja ndikojnë kozmetikisht në lëkurë. Sidoqoftë, ekzistojnë një varg ndryshimesh kryesore midis këtyre dy gjendjeve, duke përfshirë pamjen, simptomat, shkaqet dhe trajtimin e tyre.

Si lipedima dhe celuliti mund të bëjnë që lëkura të duket me gropa, me gunga ose e pabarabartë. Sidoqoftë, lipedima është një gjendje më serioze mjekësore që kërkon trajtim, ndërsa celuliti është një gjendje e zakonshme kozmetike që është e padëmshme.

Lipedima mund të çojë në simptoma dobësuese nëse nuk trajtohet

Lipedima ka tendencë të shkaktojë ndryshime më të dukshme brenda lëkurës, duke përfshirë ënjtjen e gjymtyrëve, veçanërisht në pjesën e poshtme të trupit. Mund të çojë gjithashtu në simptoma dobësuese nëse nuk trajtohet, duke përfshirë dhimbjen kronike dhe pamundësinë për të ecur ose lëvizur lehtë.

Trajtimi për lipedimën duhet të bëhet gjithmonë nën mbikëqyrjen e mjekut.

Celuliti është një shqetësim kozmetik dhe nuk ka efekte të njohura shëndetësore

Celuliti rrallë shkakton simptoma dhe, në disa raste, mund të jetë aq i butë saqë mezi vërehet. Edhe nëse celuliti lihet i patrajtuar, ai është thjesht kozmetik dhe nuk është një shkak i njohur i ndonjë efekti shëndetësor afatgjatë.

Më poshtë, do të gjeni një sfond më të hollësishëm për të dy kushtet, duke përfshirë shkaqet themelore të secilës gjendje, simptomat që mund të vini re dhe mundësitë e mundshme të trajtimit.

Lipedema: Simptomat dhe trajtimi

Lipedima është një gjendje në të cilën dhjami grumbullohet anormalisht dhe shpërndahet nën lëkurën e këmbëve, kofshëve, vitheve dhe krahëve. Lipedima bën që lëkura të duket e fryrë dhe e zbehur, dhe shpesh shkakton ndjeshmëri, dhimbje ose mavijosje në zonat e prekura.

Lipedima konsiderohet një gjendje mjekësore që kërkon trajtim, pasi përndryshe mund të çojë në simptoma kronike dhe komplikime afatgjata.

Simptomat

Lipedima ndodh në faza, me simptomat që përkeqësohen progresivisht me përparimin e sëmundjes. Në varësi të fazës, simptomat e lipedimës mund të përfshijnë:

  • ënjtje simetrike e këmbëve ose krahëve
  • lëkura që ndihet si “sfungjer”
  • lëkurë që është e ndjeshme ndaj prekjes
  • lëkurë që mavijoset lehtë
  • lëkura që ka venat me variçe të tepërta ose merimangë
  • dhimbje të vazhdueshme ose ënjtje në këmbë që ndryshon ose bëhet më keq gjatë gjithë ditës ose me aktivitet

Trajtimi

Ndërsa nuk ka shërim për lipedimën, trajtimi mund të ndihmojë në zvogëlimin e simptomave dhe të ndalojë përparimin e sëmundjes. Opsionet e trajtimit për lipidema mund të përfshijnë:

Mirëmbajtja e peshës. Të hash një dietë të ekuilibruar mirë dhe të merresh me një aktivitet të rregullt fizik mund të ndihmojë në parandalimin e akumulimit të mëtejshëm të yndyrës. Sidoqoftë, duhet të flisni gjithmonë me mjekun para se të filloni një plan të ri ushtrimesh ose diete.

Rutina e kujdesit për lëkurën. Mbajtja e një rutine të mirë të kujdesit për lëkurën mund të ndihmojë që lëkura e prekur të ndihet e lagur, gjë që mund të parandalojë zhvillimin e lëkurës së thatë dhe të dhimbshme dhe të çojë në komplikime të mëtejshme.

Terapia e kompresimit. Çorape me ngjeshje ose fasha të tjera të aplikuara në lëkurën e prekur mund të ndihmojnë në uljen e ënjtjes, dhimbjes dhe shqetësimit. Terapia e kompresimit gjithashtu mund të jetë e specializuar për të ndihmuar simptomat specifike.

Liposuction. Në disa raste, liposuksioni mund të ndihmojë në heqjen e akumulimit të tepërt të yndyrës dhe në përmirësimin e simptomave dhe cilësinë e përgjithshme të jetës. Sidoqoftë, kjo është një procedurë kirurgjikale, kështu që gjithmonë duhet të peshoni rreziqet dhe përfitimet përpara vendosni bër ta bërë.

Kirurgjia. Në disa raste të rënda, ndërhyrja kirurgjikale mund të jetë e nevojshme.

Celuliti: Simptomat dhe trajtimi

Celuliti është një gjendje e lëkurës në të cilën qelizat dhjamore shtyhen kundër lëkurës ndërsa indi lidhës i tërheq ato poshtë, duke shkaktuar një pamje me gropa në lëkurë. Celuliti zakonisht shfaqet në kofshë, vithe dhe zona të tjera ku mund të ketë një akumulim më të lartë të qelizave dhjamore.

Ndryshe nga lipedima, celuliti nuk konsiderohet një gjendje mjekësore dhe është thjesht kozmetike. Mund të prekë këdo të çdo modhe dhe zakonisht nuk është një shqetësim.

Simptomat

Celuliti mund të shkaktojë praninë e “gropëzave” të vogla në lëkurë, veçanërisht kur lëkura shtrydhet ose shtypet. Në përgjithësi, këto gropa mund të bëjnë që lëkura të duket si me gunga ose e pabarabartë, megjithëse kjo shpesh varet nga sa të cekëta ose të thella janë gropëzat.

Trajtimi

Megjithëse celuliti nuk është i rrezikshëm, shumë njerëz e gjejnë veten të shqetësuar për pamjen e lëkurës dhe kërkojnë trajtim për të.

Vlen të përmendet se trajtimi për celulitin nuk është aq i thjeshtë sa “humbja e peshës”. Në fakt, celuliti nuk është gjithmonë për shkak të rritjes së pranisë së yndyrës trupore. Në vend të kësaj, kjo është për shkak të mënyrës së shpërndarjes së yndyrës në lëkurë dhe lidhjes me kolagjenin. Sa më shumë yndyrë të keni në një zonë, aq më e spikatur mund të jetë, por edhe individë më të dobët mund të kenë celulit.